Τελικά τι πρέπει να κάνεις πρώτα; Αερόβια άσκηση ή βάρη;

By

Oι περισσότεροι από εμάς όταν γυμναζόμαστε ξεκινάμε κάνοντας πρώτα αερόβια άσκηση και μετά περνάμε στα βάρη. Ποιο είναι, όμως, το σωστό; Τι πρέπει να κάνουμε πρώτα; Οι ειδικοί απαντούν!

Όλα έχουν να κάνουν με το ποιος είναι ο στόχος σου, λένει οι ειδικοί. Η σωστή σειρά για κάποιον είναι διαφορετική από τη σωστή σειρά για κάποιον άλλον.

“Φυσικά το πιο σημαντικό είναι να να γυμναστείς. Κάντο με τον τρόπο που περνάς καλά. Ξέρεις άλλωστε το σώμα σου καλύτερα από τον καθένα. Έτσι, αν νιώθεις ότι θέλεις να κάνεις αερόβια άσκηση πρώτα, αυτό και να κάνεις. Αν θέλεις να κάνεις πρώτα βάρη, κάνε πρώτα βάρη. Απλά άκου το σώμα σου”, λέει ο personal trainer Matt Nolan.

Aν κάνεις πρώτα αερόβια άσκηση…

Αν ανέβεις πρώτα στο διάδρομο ή στο ελλειπτικό τότε κάνεις πολύ καλά αν ετοιμάζεσαι για κάποιον αγώνα ή αν απλά θέλεις να βελτιώσεις την αντοχή σου. Αν ο στόχος σου είναι να βελτιώσεις τον χρόνο σου ή αν προπονείσαι για κάποιον μαραθώνιο τότε η αερόβια άσκηση είναι η καλύτερη επιλογή.

Κάνοντας πρώτα αερόβια άσκηση ζεσταίνεις το σώμα σου και το ετοιμάζεις για τα βάρη που θα ακολουθήσουν.

Αν κάνεις πρώτα βάρη…

Αν θέλεις να χτίσεις μύες ή να δουλέψεις τη δύναμή σου τότε ξεκίνα από τα βάρη. Για κάποιους το να ξεκινήσουν από την αερόβια άσκηση τους δυσκολεύει στα βάρη μετά. Αν θέλεις να επικεντρωθείς στην ενδυνάμωση των ποδιών ή των οπισθίων σου, για παράδειγμα, τότε ξεκίνα με βάρη και μη σε νοιάζει τι λένει ότι είναι “το σωστό” να κάνεις.

Τέλος, αν είσαι από τα άτομα που απλά θέλουν να έχουν μια καλή φυσικά κατάσταση και βαριέσαι και εύκολα τότε μπορείς απλά να κάνεις ό,τι θέλεις. Ξεκίνα τη μια φορά απο αερόβια άσκηση και την άλλη από τα βάρη. Η επιλογή είναι δική σου και δεν υπάρχει σωστό και λάθος.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News