10 + 1 συμβουλές για διαχείριση θυμού – True Story

By

Διαχείριση θυμού; Τα τελευταία χρόνια μπορώ να πω ότι τα έχω καταφέρει! Τι; Όταν με απασχολεί κάτι έντονα δύσκολο ή δυσάρεστο, να το απομονώνω και να κοιμάμαι. Το κάνω… πάσα στην επόμενη μέρα…


Μετά από τσακωμό; Αν τσακώνομαι; Τσακώνομαι σπανιότατα πια. Βαριέμαι, δεν βρίσκω το λόγο, τσάμπα απώλεια ενέργειας. Παρόλα ταύτα θα μου πεις, όλο και κάποιος θα ρίξει τη λάθος ζαριά, ο σύντροφός, ένας φίλος, ένας γείτονας, ένας συνάδελφος , ένας συνεργάτης, μια επίσκεψη σε ΔΟΥ! Και θα είναι και λίγο περίεργη η μέρα με καμιά αστρολογική δυσμενή διέλευση και λίγο η αλλαγή του καιρού και ο ανασχηματισμός (άσχετο). Φυτιλιάζεσαι…

Ήμουν πιο εύφλεκτη. Ειδικά σε θέματα αξιοπρέπειας και σεβασμού. TNT!

Από την προσβολή στον δρόμο σαν οδηγός (ξέρεις αυτά που “στολίζουν” γυναίκες οδηγούς οι γ… του Τόμι Μακίνεν, αρσενικοί τύποι που στο τιμόνι μεγαλώνει το “καβάλο” τους) – τραβούσα χειρόφρενο και κάτω… Άσε ελεύθερη την φαντασία σου…
Thimos_laspa_anim

Μέχρι στον εργασιακό χώρο, ακόμη και για την υπεράσπιση της θέση του γλυκύτατου μεγάλης ηλικίας, εκείνου φροντιστή πλατό με οικογένεια και ήθος.

Μαγκιά; όχι ειλικρινά. Έκρηξη, εκτόνωση του πρωτογενούς συναισθήματος. Ούτως ή άλλως, γελάω γενικά με την φάση: τσάμπα μαγκιά, σηκώνω σκόνη…

Έτσι για να μην χάνουμε και το δίκιο μας με “λάθος” αντιδράσεις ” εν βρασμώ ψυχής”… γιατί συμβαίνει και αυτό!

BREATH IN -BREATH OUT

“Ή από νοσοκομείο ή από το τμήμα θα με πάρουν κάποια μέρα τηλέφωνο”, έλεγε η μανούλα μου. Και άντε το τμήμα. Το νοσοκομείο όμως ή ακόμη χειρότερα; Δεν θέλω να το σκέφτομαι.

Για τους ίδιους λόγους λοιπόν, θα ενοχληθώ και σήμερα. Απλά, άλλαξα τρόπο για την διαχείριση θυμού μου. Βαθιές ανάσες, σιωπή, υπαναχώρηση, μια βόλτα, πάγκο σκουότ με πολλά κιλά, εκκαθαρισμένη σκέψη. Επανέρχομαι και τα ξαναλέμε, πάνω στη βάση τη “δική” μου.

Θυμός: Ανθρώπινο αλλά πολύ ψυχοφθόρο συναίσθημα και κακός σύμβουλος. Επίσης πολύ πολύ κακό για την υγεία.

Σκέφτηκα τουλάχιστον 10 πραγματάκια που δεν πρέπει να κάνεις όταν κατακλύζεστε από αυτό το συναίσθημα και βγάζεις ατμούς, αφρούς και ό,τι… από τα νεύρα σου. (συμφωνούν μαζί μου και: η ψυχολόγος Cristin Allen και ο κλινικός ψυχολόγος David Narang) (Χαχαχα αλήθεια λέω!)

Λοιπόν:

Δεν “παίρνουμε” τον θυμό στο κρεβάτι μας

Ο ύπνος εδραιώνει τα αρνητικά συναισθήματα. Αφήνουμε να περάσουν μερικές ώρες, ώστε να “ξεφορτώσουμε” λίγο, πριν πέσουμε για ύπνο.

Όχι στο τιμόνι θυμωμένοι

Η οδήγηση σε τέτοια κατάσταση μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για εμάς αλλά και τους γύρω σας! Φαντάσου δε, στο πρώτο κορνάρισμα να πληρώσει ο όποιος ανυποψίαστος, έτσι για εκτόνωση. Καραγκιοζιλίκι!

Δεν εκτονώνουμε το θυμό μας…

… πετάγοντας ό,τι βαρύ πιάσει το χέρι μας στους τοίχους ή σε εκείνον/η. Δεν μπουκετιάζουμε τοίχους ή πόρτες. Εκτός από επικίνδυνο, δεν μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Μετανιώνουμε για αγαπημένα αντικείμενα που έγιναν θρύψαλα και κλαίμε για τον γύψο σε δάκτυλα και καρπό…δε λέει!

Α! Θυμωμένοι: Μακριά από ψυγείο και κουζίνα γενικότερα.

Ανθυγιεινή επιλογή! Γιατί το σίγουρο είναι ότι θα πέσεις με τα μούτρα σε κανένα μπέργκερ και κεσέ παγωτό παρφέ του κιλού και όχι στο βραστό κολοκυθάκι!

.Thimos_laspa_anim2

Μην κάνεις το θέμα που σε εξόργισε, “μαστίχα”

Κάτσε με το κεφάλι σου μέχρι να ισιώσεις. Χρειάζεσαι πέντε λεπτά; Πέντε μέρες; Τake your time για όσο… μάσησα μια τσίχλα! Παρά να πεις λόγια που θα μετανιώσεις αργότερα. Και τα λόγια μένουν. Όχι μόνο τα γραπτά.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μακριά από το Laptop, I PAD, κινητό.

Οι εκδικήσεις μέσω αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκθέτοντας το πρόσωπο που σε εξόργισε, πρώτον εκθέτουν εσένα και δεύτερον μπαίνεις σε φαύλο κύκλο κατινιάς. Το πιο πιθανό είναι ότι σε λίγα δευτερόλεπτα θα έχεις θυμώσει με τον εαυτό σου.

ΠΡΟΣΟΧΗ 2!

Επίσης μη θεωρήσεις πιο κυριλέ και safe να γράψεις σε “μπουρινιασμένο” email όσα ξανασκέφτεσαι εκείνη την στιγμή. Πρώτα, σκέψου τις επόμενες κινήσεις σου.

Αλκοόλ και θυμός; Ποτέ!

Ένα ποτήρι για να χαλαρώσω = μύθος. Τι να χαλαρώσεις; Το ένα φέρνει το άλλο. Αν θέλεις να χαλαρώσεις κάνε ένα μασάζ ή μια σάουνα. Τα θέματα θέλουν “καθαρό μυαλό” και το ποτό θολώνει την κατάσταση. ‘Αρα; Περιττό.

Μην επιδιώκεις να τα λες, να εκτονώνεσαι σε άσχετους, φίλους και γνωστούς

Θα σε ακούν είτε από περιέργεια, είτε γιατί δεν μπορούν να σε αποφύγουν. Πρέπει να τακτοποιήσεις ο ίδιος πρώτα μέσα σου και μετά με τον άμεσα συμπρωταγωνιστή της μανούρας. Αλήθεια, την αρτηριακή σου πίεση την μέτρησες; Χαχα… να τα προσέχουμε και αυτά.

Μη μαστιγώνεις αλλά και μην χαϊδεύεις τον εαυτό σου

Ασχολήσου και με άλλα πράγματα. Ο θυμός θα έχει ελαττωθεί. Τότε μπορεί να λάβεις υπόψη σου και την θέση του αλλού. Πάντα ο εγωισμός είναι παρών, είτε έχουμε δίκιο είτε άδικο. Άσε που μπορεί να σε προλάβει η συγνώμη της άλλης πλευράς… και τότε θα πρέπει να συγχωρέσεις τον εαυτό σου. Αυτό είναι και το δυσκολότερο.

GOLDEN RULE:

θυμος

Ναι στο σεξ! Το πιο πιθανό είναι να βγει “δημιουργικό” και αξέχαστο. Θα το καταμαρτυρούν τα σημάδια και οι μώλωπες.

Τι να κάνουμε; Είμαστε μιμητικά ζώα. Βλέπουμε, αποτυπώνουμε, επαναλαμβάνουμε, πληγώνουμε, πληγωνόμαστε, κάνουμε λάθη, τα πληρώνουμε, κάποια στιγμή μαθαίνουμε. Όχι πάντα. Προχωράμε όμως. Αυτό έχει σημασία. Να προχωράμε. Να συγχωρούμε και να αγαπάμε. Χρειαζόμαστε ενθάρρυνση, πρόκληση, συμπαράσταση, αγάπη, κίνητρο και αλήθεια.

With Love

Kat!

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News