5+1 σκέψεις για να δεις την απόρριψη “αλλιώς”. Ούτως ή άλλως, αξίζεις ως άνθρωπος…

By

Σταμάτα κι εσύ βρε παιδί μου να παίρνεις την απόρριψη προσωπικά. Αξίζεις ως άνθρωπος έτσι κι αλλιώς.

Ένταξη. Είναι στη φύση μας να αποζητούμε την αποδοχή των άλλων. Δεν αντέχουμε την απόρριψη. Μας ενοχλεί, μας θλίβει, μας αποτρέπει από το να διεκδικήσουμε πράγματα που θέλουμε.

Ωστόσο, μελέτες Συμβουλευτικής Ψυχολογίας μας διαβεβαιώνουν ότι η απόρριψη δεν χρειάζεται να έχει αρνητικό χαρακτήρα ούτε πρέπει να εμποδίζει τον αγώνα μας γι΄ αυτά που πιστεύουμε και επιθυμούμε. Ουφ!

Και ποιος από εμάς μπορεί να εξαιρεθεί; Όλοι μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, φοβόμαστε την αποτυχία και την απόρριψη. Και ναι, οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε μαθαίνοντας να βλέπουμε την αποτυχία ως ένα “μαύρο” γεγονός με αρνητικές συνέπειες. Μπορεί όμως να αποτελεί και μια ευκαιρία για μάθηση, εξέλιξη και ενδυνάμωση.

Αλλαγή τώρα! Γιατί σκέψου πως η πεποίθηση ότι η απόρριψη σημαίνει απαραίτητα ότι είμαστε ανεπάρκεις ή και ανίκανοι, δεν μας βοηθά σε τίποτα! Ούτε καν στο να δουλέψουμε για να βελτιωθούμε.

5+1 thoughts to Make it Happen

1. Απόρριψη; (επαγγελματική, προσωπική, ερωτική)…

Don’t take it personally! Θυμήσου πως δε σχετίζεται πάντα με το πόσο ανεπαρκής είσαι. Υπάρχουν εκατοντάδες λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτή. Πρώτα απ’ όλα, σκέψου ότι όλοι μας λέμε “όχι” κάποιες φορές. Σίγουρα, εάν εσύ έχεις το δικαίωμα να πεις όχι ή να απορρίψεις κάποιον άλλο, τότε και εκείνοι μπορούν να κάνουν το ίδιο…

2. Απόρριψη; Δεν είναι “βαρόμετρο” της αξίας σου ή της μελλοντικής σου επιτυχίας

Ποιος άνθρωπος με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο δεν έχει βιώσει κάποιο βαθμό απόρριψης;! Τολμώ να πω: κανείς! Η αξία σου, η αξία μου ως άνθρωπος δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Και ούτε εξαρτάται από τον αριθμό των λαθών και των αποτυχιών μας.

3. Golden truth! Η επιτυχία σου δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο ικανή είσαι…

… αλλά και από το πώς αντιμετωπίζεις την απόρριψη και τις αποτυχίες σου. Εάν η απόρριψη σε σταματά από το να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου, τότε παραμένεις στάσιμη. Κάνε την απόρριψη “φίλη” σου, που θα σε οδηγήσει στη βελτίωση, τότε μόνο παύεις να τη φοβάσαι. Δες στα μάτια την όποια αποτυχία ως ένα βήμα προς την επιτυχία. Σκέψου τι μπορείς να μάθεις και τι μπορείς να αλλάξεις για να γίνεις καλύτερη.

4.”Έφαγες” απόρριψη; Προσπάθησε ξανά. (Αν πραγματικά θεωρείς ότι αξίζει τον κόπο)

Κάθε φορά που αποτυχαίνεις στον στόχο σου δες τι μπορείς να μάθεις και να αλλάξεις. Κάποια στιγμή θα τα καταφέρεις, αρκεί να έχεις υπομονή και να μην κριτικάρεις αρνητικά τον εαυτό σου.

5. Μήπως δέχεαι απόρριψη από τα ίδια πρόσωπα;

What’s wrong? Μήπως υπάρχει κάτι που πρέπει εσύ να αλλάξεις ή μήπως η απόρριψη τελικά δεν έχει σχέση με σένα αλλά με εκείνους;

6. Βάλε αυτό καλά στο μυαλό σου:

Πρέπει, ντε και καλά, να έχεις την αποδοχή των άλλων για να ξέρεις ότι αξίζεις; Αξίζεις ως άνθρωπος έτσι κι αλλιώς, αξίζεις την ευτυχία έτσι κι αλλιώς. Αξίζεις την αγάπη. Believe it! Διαφορετικά ο φόβος της απόρριψης, της ανασφάλειας και της μη αυτοεκτίμησης θα είναι πάντα ριζωμένος μέσα σου

With love: Βασική προϋπόθεση όλων…: να κοιτάμε κατάματα με θάρρος την αλήθεια μας! Μην αυτοχαϊδευόμαστε κιόλας… του τύπου “για όλα φταίνε οι άλλοι που δεν καταλαβαίνουν, με ζηλεύουν, είναι κομπλεξικοί” και άλλες τέτοιες ομορφιές!

Καλό το αυτομαστίγωμα! Γουστάρω! … αλλά και εξορθολογισμένα, για να γίνομαι καλύτερη. Γιατί απλά μπορώ και το αξίζω.

Keepup for a better U
KL

Special Thanks
Βασιλοπούλου Ε., Ψυχολόγος MSc
NLP Practitioner Μαρία Μεραμβελιωτάκη – Simon

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News