Δηλώνω huge fun του ύπνου. Θέλω να κοιμάμαι και δεν μπορώ. Δες τα “κόλπα” που δοκίμασα και έπιασαν!

By

Και έρχονται και αυτές οι βραδινές ώρες μετά την ένταση της ημέρας που δεν βρίσκεις ηρεμία. Όλοι οι διάδρομοι του σπιτιού οδηγούν στην κουζίνα και πίσω στο κρεβάτι… Στριφογυρνάς αλλά δεν… και ενώ θέλεις να κοιμηθείς και το έχεις και ανάγκη, δεν μπορείς να κλείσεις μάτι…

Να φάω, να μην φάω…

Και αν φάω, τι να φάω αφού έφαγα!; Υπάρχει κατάλληλη, χειρότερη, και μέτρια επιλογή, και αν δεν φας τίποτα για βράδυ κανά δύο ώρες πριν πέσεις για ύπνο, κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις εκνευρισμό. Άσε που κουβαλάς και όλη την πίεση της ημέρας συν τις σκέψεις που τριγυρίζουν μέσα στο κεφάλι σου με αποτέλεσμα να μην μπορείς να ησυχάσεις.

Έλα να δοκιμάσουμε να «αποφορτίσουμε» την κατάσταση «χρήσιμα»…!!!

 1. Πήγαινε μια βόλτα να ξεφορτώσεις την ένταση της ημέρας και να αδειάσει το κεφάλι σου. Αν έχεις και σκύλο, ιδανικό! Θα απολαύσετε μαζί τον περίπατο. Και μην ξαφνιαστείς αν σου έρθουν και οι καλύτερες ιδέες…!
 2. Μπορείς να βάλεις στο πρόγραμμά σου τη γιόγκα αργά το απόγευμα ή προς το βραδάκι. Την χαλαρωτική όμως, όχι την δυναμική. Εκπληκτικός τρόπος να στείλεις μακριά πιεστικές σκέψεις και ένταση.
 3. Ως προς τις λιγούρες (που μάλλον προέκυψαν για διάφορους λόγους, δεν είναι της παρούσης όμως) υπάρχουν κάποιες τροφές που τρώω πριν από τον ύπνο και στις προτείνω: Αν έχει μείνει λίγο κρεας από το μεσημέρι, καλύτερα κοτοπουλο ή έστω 3-4 φέτες γαλοπούλα είναι καλή επιλογή. Όπως καλή επιλογή είναι και μισό κεσεδάκι τυρί cottage. Είναι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη και το αμινοξύ τρυπτοφάνη που με τον τρόπο του βοηθά και στην ποιότητα του ύπνου.
  Ξεχνάς τα λαχανικά – φουσκώνουν, ξεχνάς τα φρούτα – έχουν ζάχαρη, φυτική μεν αλλά “ακατάλληλη” για εκείνη την ώρα πριν τον ύπνο….
  (***TIP: υπάρχουν όμως κάποια φρούτα που αξίζει περισσότερο να είναι μέρος της βραδινής σου διατροφής, όπως το ακτινίδιο! Έρευνες έχουν δείξει ότι τρώγοντας 2 ακτινίδια μια ώρα πριν πέσεις για ύπνο, τουλάχιστον για ένα μήνα, θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι πιο γρήγορα και πιο βαθιά. Οι βιταμίνες Ε και C που περιέχει ρυθμίζουν τις νευρικές ενώσεις του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τον ύπνο μας.)
 4. Άνοιγε τα παράθυρα του σπιτιού και του δωματίου σου πάντα. Να δροσίζει ο χώρος και να καθαρίζει η ατμόσφαιρα. Φτιάξε χαλαρωτική ατμόσφαιρα, ξάπλωσε και κάνε σχέδια για το μέλλον. Θα σου δώσει χαρά να “δεις” τα πράγματα να συμβαίνουν, φτιάχνοντας εικόνες. Λένε, ότι το να σχεδιάζεις το βράδυ είναι η κατάλληλη ώρα!
 5. Το ζεστό ντους ή αφρόλουτρο είναι ένας εκπληκτικός τρόπος να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς καλύτερα. Αντίθετα με το πρωινό ντουζ που συνήθως το προτιμούμε δροσερό για ξυπνήσουμε.
 6. Καλός σύμμαχος πάντα και το διάβασμα. Έξι λεπτά μολις διαβάσματος είναι αρκετά για να «ρίξουν» τα επίπεδα του στρες. Ταξίδεψε στις σελίδες του βιβλίου που έχεις στα χέρια σου, και άλλες εικόνες θα σε κατακλύσουν. Ιδανική διαδικασία χαλάρωσης! Αποδεδειγμένα επιστημονικά καλύτερη και από το να πιεις το πιο χαλαρωτικό τσάι που υπάρχει.
  (***Tip: Αν εχεις σοβαρό διάβασμα απαιτήσεων για πλήρη κατανόηση και αποστήθιση, να θυμάσαι ότι οι επιστήμονες έχουν καταλήξει: εκείνες οι βραδινές ώρες είναι οι αποτελεσματικότερες)

Too real: Έχω παρατηρήσει ότι όταν κοιμάμαι με τον ίδιο τρόπο συνέχεια, αρχίζω να νιώθω άβολα με τον ίδιο μου τον εαυτό.

With love: Ιδανικό; Nα υιοθετήσουμε μια ρουτίνα τύπου “κοιμάμαι κάθε βράδυ στις 11.00 και ξυπνάω στις 8.00”. Μετά από λίγες μέρες θα γίνει μάλλον συνήθεια με ευχάριστα αποτελέσματα.

Kat
#lovemyself
#livewell
keepup for the better you

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News