Γιατί η χαρά να μην διαρκεί περισσότερο από την στεναχώρια; Ε;!

By

Μεγαλώνοντας, ιεραρχώ αυτόματα την σημαντικότητα καταστάσεων που “επιτρέπω” να με στεναχωρούν. Αυτόματα επίσης εξορθολογίζω την εκάστοτε φάση για το πόσο θα επιτρέψω να στενοχωρεθεί η ψυχή και το μυαλό μου, όσο γίνεται απομονώνοντας το συναίσθημα…

… λόγω εμπειριών; Λόγω της δουλειάς που κάνω με τον εαυτό μου; Λόγω της ανάγκης για αυτοπροστασία;! Όπου και να οφείλεται, έτσι λειτουργώ πλέον.

Ωστόσο κάποια στιγμή προβληματίστηκα, γιατί διαπίστωσα ότι ανεξαρτήτως καταστάσεων η στεναχώρια ως συναίσθημα διαρκεί ασύγκριτα περισσότερο από αυτά της χαράς, του ενθουσιασμού ακόμη και του φόβου…

Και ιδού η απάντηση! Έπεσα πάνω σε πολύ εύστοχη, αναλυτική, κατανοήσιμη, επιστημονική μελέτη.

Η μελέτη

Επιστημονες από το Πανεπιστήμιο του Leuven, στο Βέλγιο, που πραγματοποίησαν τη μελέτη πιστεύουν ότι η στεναχώρια είναι το πιο παρατεταμένο συναίσθημα επειδή συχνά ακολουθεί γεγονότα με τεράστιο αντίκτυπο, όπως το διαζύγιο ή μια αρρώστια, και επομένως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να τα διαχειριστούμε.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 233 φοιτητών, από τους οποίους οι ερευνητές ζήτησαν να θυμηθούν πρόσφατα συναισθήματα που ένιωσαν, τα γεγονότα που τα προκάλεσαν και τη διάρκειά τους.

Τα Συμπεράσματα

Η στεναχώρια διαρκεί έως και 240 φορές περισσότερο από άλλα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της ντροπής, της αηδίας και του φόβου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η στεναχώρια για σοβαρό λόγο διαρκεί κατά μέσον όρο 120 ώρες, ενώ τα αισθήματα ντροπής και αηδίας 30 λεπτά και αυτά του φόβου 42 λεπτά.

Δεύτερο σε διάρκεια συναίσθημα είναι το μίσος, που διαρκεί 60 ώρες και τρίτο η χαρά που διαρκεί μόλις 35 ώρες.

Από τα συνολικώς 27 συναισθήματα που ανέφεραν, ο θυμός, η ανία και η έκπληξη είναι μερικά από τα πιο σύντομα: “περνάνε”μέσα σε 2 ώρες. Ο εκνευρισμός χρειάζεται 1,3 ώρες για να υποχωρήσει, όσο και η συμπόνια.

Αντιθέτως, το στρες χρειάζεται 3 ώρες για να υποχωρήσει, οι ενοχές 3,5 ώρες και η περηφάνια 2,6 ώρες.

Τα αισθήματα χαλάρωσης από την άλλη πλευρά υποχωρούν μέσα σε 4,3 ώρες, ο ενθουσιασμός μέσα σε 6 ώρες, η ανακούφιση σε 8 ώρες, η ζήλια σε 15 ώρες και η απελπισία, η ελπίδα, το άγχος, η απογοήτευση και η ικανοποίηση μέσα σε 24 ώρες.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Motivation & Emotion», είναι η πρώτη που προσπαθεί να καταγράψει τη διάρκεια των συναισθημάτων, αλλά και να εξηγήσει γιατί υπάρχει τόση διαφορά στη διάρκειά τους.

Τελικά…:

Όπως εξηγούν ο επικεφαλής ερευνητής ο Φιλίπ Βερντουέν, ερευνητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου, και οι συνεργάτες του, τα συναισθήματα που διαρκούν λιγότερο προκαλούνται τυπικά από γεγονότα τα οποία συχνά (αλλά όχι πάντοτε) δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία.

Αντιθέτως, όσα διαρκούν επί ώρες και μέρες τείνουν να προκαλούνται από γεγονότα τα οποία ασκούν μεγάλο αντίκτυπο στον άμεσα ενδιαφερόμενο.

Μάλιστα ο αντίκτυπός τους μπορεί να μην γίνει αμέσως αντιληπτός αλλά με το πέρασμα του χρόνου. Σε τέτοια περίπτωση το συναίσθημα αναζωπυρώνεται κάθε φορά που κάποιος σκέφτεται ό,τι συνέβη και τις συνέπειές του, με αποτέλεσμα να παρατείνεται το συναίσθημα.

With love:… με ή χωρίς επιστημονική ανάλυση, τα βρίσκω όλα λογικά και ανθρώπινα. Τι προτείνω; Μα αυτό που εφαρμόζω. Εκφράστε τα συναισθήματα σας όποια και είναι. Θετικά και αρνητικά. Κατανοήστε τα και εκφραστείτε…

Εκτόνωσηηηηηηηη!!!

Πηγή: tanea.gr

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News