Εμπιστοσύνη ώρα 0

By

Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι το αποτέλεσμα, όχι η προϋπόθεση.

IMG_2909

Ακούω πολύ συχνά να μιλούν για την εμπιστοσύνη σε συνεργασίες ή σε σχέσεις και απορώ… Κάτι δεν μου κάθεται καλά. Δεν καταλαβαίνω. Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι το αποτέλεσμα, όχι η προϋπόθεση. Πώς μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη πριν τη συνεργασία ή την σχέση; Με αυτόν τον τρόπο, δεν μιλάμε για το χτίσιμο συνεργασίας ή για δημιουργία μιας σχέσης, αλλά για την εγγύηση της. Ναι ε;!

Μα έχω την εντύπωση ότι η ζωή δεν λειτουργεί έτσι, με διαβεβαιώσεις δια βίου. Δεν μπορεί να εναποθέτουμε την ικανότητα μας για δράση και επιτυχία στις πράξεις του άλλου. Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την επιτυχία ως αποτέλεσμα. Ούτε στην εργασία, ούτε στις σχέσεις.

Εμπλεκόμαστε με ανθρώπους με τους οποίους δεν έχουμε δοκιμαστεί. Δεσμευόμαστε, παντρευόμαστε, υπογράφουμε δάνεια και κάνουμε παιδιά με ανθρώπους που δεν έχουν δοκιμαστεί. Γιατί;

Μα γιατί χρειάζεται πολύς χρόνος για να γνωρίσουμε πραγματικά έναν άλλον άνθρωπο. Από την άλλη και εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε αποδειχθεί. Ούτε εμείς γνωρίζουμε τον εαυτό μας ολοκληρωτικά.

Δεν ξέρουμε ποιοι θα είμαστε σε πέντε χρόνια. Η ζωή μας αλλάζει. Για πολλούς λόγους μπορεί να αλλάξει το αξιακό μας σύστημα, η οπτική μας για τη ζωή. Ακόμη και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν μπορούμε νομίζω να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς για τα κίνητρα και τα συναισθήματα μας. Έχουμε όρια, συγκρούσεις, εντάσεις, για τα οποία δεν γνωρίζουμε αρκετά. Άρα αμφίδρομα η εμπιστοσύνη πρέπει να κατακτηθεί…

…πώς;

Φυσικά, αποδεικνύοντας ότι είμαστε αξιόπιστοι. Με ρωτάς αν είναι δυνατόν αυτό; Ειλικρινά, θεωρώ ότι κανείς μας δεν είναι ολοκληρωτικά και απόλυτα αξιόπιστος.

Όσο υπάρχουν κομμάτια του εαυτού μας για τα οποία δεν έχουμε επίγνωση, θα έχουμε τυφλά σημεία. Δεν σου έχει τύχει το σκηνικό: λέμε ένα πράγμα, αισθανόμαστε άλλο και πράττουμε κάτι άλλο, χωρίς να έχουμε συναίσθηση απόλυτα.

Και είναι αλήθεια ότι πολλές φορές δεν θέλουμε να απογοητεύσουμε τους άλλους, αλλά δεν έχουμε την ενέργεια, την υπομονή να ολοκληρώσουμε αυτό που αναλάβαμε ή αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε…

Σε κάθε δεδομένη στιγμή, υπάρχουν εκατομμύρια λόγοι που η συμπεριφορά μας υπονομεύει την αξιοπιστία μας. “Εεεεεε μ’ αυτά και μ’ αυτά ποιον να εμπιστεύομαι, αν κανείς δεν είναι πλήρως αξιόπιστος;”

Δίκιο έχεις να φρικάρεις αλλά άκου λοιπόν ποιους έχω αποφασίσει να εμπιστεύομαι, το διάβασα κάπου αλλά συμπίπτει και με την εμπειρία μου: “επιλέγω να “εμπιστεύομαι” τους ανθρώπους που κάνουν λάθη, που αποτυγχάνουν στους στόχους τους, που μπορούν όμως να το παραδεχτούν, να ζητήσουν συγγνώμη και να είναι ειλικρινείς για τις ελλείψεις τους.”(julie diamond)

IMG_2910 (1)

Τα 3 tips μου για να “ανθίσει” η εμπιστοσύνη;

Η εμπιστοσύνη δεν αναπτύσσεται απαραίτητα με το να τηρείς τα λόγια σου με αποφυγή λαθών, αλλά από το τι κάνεις όταν δεν τα τηρείς, μέσα από τα λάθη και την επιδιόρθωση τους.

Αρκετά συχνά λέω στον εαυτό μου:

1. Σταμάτα να μετράς την εμπιστοσύνη ως “όλα ή τίποτα”. Είμαι άξια εμπιστοσύνης για κάποια πράγματα, όχι για όλα. Συμφιλιώσου Κατερίνα με το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι εγγενώς αναξιόπιστοι και μάθε να δουλεύεις με αυτό αντί να παριστάνεις ότι μπορεί να το αποτρέψεις.

2. Να αναγνωρίζεις και να παραδέχεσαι τις ελλείψεις σου. Όσο περισσότερο γνωρίζω τα όρια μου τόσο καλύτερα. Η επιθυμία μας πολλές φορές για τελειότητα μας κάνει να κρύβουμε τις ελλείψεις μας, κι αυτό μας κάνει αναξιόπιστους.

3. Η “μαγκιά” της συγγνώμης. Πες την συγγνώμη όπως της αξίζει! Με ουσία. Δηλαδή; Να περιλαμβάνει κατανόηση, να εκφράζει την ενσυναίσθηση για τη δυσφορία ή δυσκολία που βιώνει ο άλλος άνθρωπος εξ αιτίας των πράξεων μου. Αν δεν γνωρίζεις και δεν αισθάνεσαι πραγματικά τις συνέπειες των πράξεων σου, δεν ζητάς πραγματική συγγνώμη.

With love: Δεν την γλιτώνουμε. Θα απογοητεύσουμε ο ένας τον άλλον. Αλλά ό,τι συμβαίνει μετά από αυτό είναι αυτό που χτίζει εμπιστοσύνη. Αυτό που βάζει τα θεμέλια για την εμπιστοσύνη είναι η ειλικρινής συζήτηση. Θέλει “άντερα”…

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News