Διαβάτης ή παρατηρητής της ζωής σου;
Το σκέφτομαι πολύ συχνά. Για να με διπλοτσεκάρω. Προσπάθησες ποτέ εσύ να παρατηρήσεις τη ζωή σου; Είσαι διαβάτης της ή μήπως απλός παρατηρητής της; Υπάρχουν πράγματα που κάνεις ή δεν κάνεις για σένα που δεν σου αρέσουν; Δεν είσαι σίγουρη αλλά κάτι”τσινάει”μέσα σου; Τι κάνεις γι’αυτό; Μήπως δεν μπορείς να απαντήσεις ξεκάθαρα;
Απορίες;
1. Πόσο συχνά σου συμβαίνει να μην θέλεις να σηκωθείς κάνει από το κρεβάτι; Πόσο συχνά ζεις μέρες με μαύρη διάθεση; Σήηηηκωωωωω! Η κίνηση εκκρίνει ενδορφίνες, ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την χαρά και την ευεξία. Η ενεργητική ζωή κλειδώνει τα βαριά και μαύρα συναισθήματα της κατάθλιψης μακριά σου. Βάλε στην καθημερινότητά σου μετακινήσεις με τα πόδια, ίσως ένα δεκάλεπτο διάφορων ασκήσεων. Άντε, ακόμα και κάποιο ενεργητικό παιχνίδι ή επιτραπέζιο. Σίγουρα μπορείς να αφιερώσεις στον εαυτό σου 10′ – 15′ περπάτημα χωρίς να χαζεύεις βιτρίνες, ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική και γιατί όχι με κλειστό το κινητό σου. Κάτι τέτοιο θα σου δώσει αρκετή ενέργεια για το υπόλοιπο της μέρας σου. Ευθύνη σου είναι λοιπόν να κινείσαι ακόμα και τις μέρες που το πάπλωμα είναι βαρύ και η διάθεση ασήκωτη. Το 50% είναι η αρχή. Σου υπόσχομαι ότι μόλις κάνεις το πρώτο βήμα θα αλλάξουν όλα μέσα σου.
2. Μήπως η τελευταία φορά που θυμάσαι να έκανες γυμναστική, μετά είχες…. γεωμετρία; Αν ναι, δεν θέλω να σε ταράξω, αλλά σε ενημερώνω ότι δεν είσαι πλέον παιδί και ήρθε η ώρα να αρχίσεις να προστατεύεις το σώμα σου. Μόνο έτσι θα μπορείς να το χαίρεσαι μέχρι τα βαθιά σου γεράματα χωρίς να σε ταλαιπωρεί και να σε πονάει.
3. Μήπως η μόνη διάταση που κάνεις είναι να περνάς το δεξί σου χέρι πίσω από το προσκέφαλο του συνοδηγού για να κάνεις όπισθεν; Οι διατάσεις είναι καλό να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου ακόμα και αν αυτές γίνονται σε πεντάλεπτα διαλείμματα στη δουλειά. Σήκω λοιπόν από την καρέκλα σου και τεντώσου. Στο ζητάει το σώμα σου.
4. Αφού λοιπόν θεωρήσεις ότι κινείσαι έστω και λίγο κάθε μέρα, καλό θα ήταν να προσθέσεις για 2 φορές την εβδομάδα 10′ με 15′ δυναμικών ασκήσεων όπως κοιλιακών, ραχιαίων και άλλων με σκοπό την ενδυνάμωση. Με έναν τέτοιο τρόπο ζωής το σώμα σου από μόνο του θα σε οδηγήσει στην αναζήτηση καλύτερης ποιότητας τροφής…
5. Τι “χρώμα” έχουν τα περισσότερα φαγητά που καταναλώνεις; Μήπως είναι μπεζ; Αν παρατηρήσεις κάτι τέτοιο, πέτα το τηγάνιιιιιι.
6. Το ίδιο ακριβώς ισχύει αν τα τρόφιμα σου εκτός από μονόχρωμα προέρχονται από κουτιά delivery και τενεκεδάκια του super market. Stop it! Προσπάθησε να έχεις γεύματα με συνοδεία φρέσκων προϊόντων, αμύλου και πρωτεΐνης ώστε να μπορέσει η σεροτονίνη, που θα δημιουργηθεί στο σώμα σου, να περάσει στο εγκέφαλο ανενόχλητη. Η σεροτονίνη είναι σημαντική (η ορμόνη της διάθεσης) γιατί όταν φτάσει στον εγκέφαλο δίνει τα μηνύματα είμαι καλά, έχω τον έλεγχο και είμαι χορτάτος.
7. Το προσωπικό σου μαγείρεμα είναι σημαντικό γιατί δίνεις επίσης στο σώμα σου την αίσθηση της φροντίδας. Όταν λοιπόν χρειαστεί να παραγγείλεις κάτι που θα σου ετοιμάσει άλλος, μην ξεχνάς ότι υπολείπεται ενός σημαντικού προϊόντος. Της αγάπης. Μην ξεχνάς να την προσθέτεις σε κάθε σου γεύμα έχοντας γνώμονα την σωστή θρέψη.
8. Μήπως και τα υγρά που καταναλώνεις για την ενυδάτωση σου περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από το επιθυμητό; Φυσικά καλό θα ήταν να κάνεις μια στροφή προς καλύτερης ποιότητας τροφές και να συμβουλευτείς κάποιον διατροφολόγο.
With love: μήπως κάποιο/α από τα παραπάνω σου φαίνονται γνώριμα; Κάνε το δώρο στον εαυτό σου και έλα! Ήρθε η ώρα να σηκωθείς από τον καναπέ σου, το κρεβάτι σου,την καρέκλα του γραφείου, την θέση του αυτοκινήτου, την πολυθρόνα της καφετέριας και να με συναντήσεις κάπου στο δρόμο να κάνουμε μια βόλτα και να τα πούμε…