Η Σιωπή έχει “Φωνή”

By

Ο Βαγγέλης “έφυγε”. Ξεχείλισε ο πόνος, η ντροπή για μια ολόκληρη κοινωνία…

Έγινε στόχος, κακοποιήθηκε ψυχικά και σωματικά, όχι γιατί ήταν “διαφορετικός” αλλά γιατί ήταν “καλύτερος”.

Δεν ήθελα να γράψω για αυτό… για πολλούς λόγους.

Ειπώθηκαν πολλά. Σχεδόν όλα.

Αναρωτιέμαι γιατί όλοι σιωπούσαν; Ο Βαγγέλης έχει γονείς, συγγενείς, φίλους. Κανείς δεν αντιλήφθηκε κάτι από το βάσανο που περνούσε; Απορώ τι γινόταν σ αυτή την σχολή; Γιατί τόση σιωπή;

Μόνο σαν μάνα θέλω να μοιραστώ σκέψεις και προβληματισμούς μου.

Πριν 2 χρόνια στον παιδικό σταθμό – όταν δηλ. η Σάρρα ήταν 2 ετών – οι γονείς θα συναντούσαμε ομαδικά την παιδοψυχολόγο του σχολείου με θέμα συζήτησης το bullying. Μου φάνηκε τότε αστεία πρώιμο!

Και όμως σοκαρίστηκα όταν ενημερώθηκα ότι η προσχολική βία εκδηλώνεται ακόμη και από την ηλικία των 4-5 ετών και μάλιστα με διαφορετικά χαρακτηριστικά στα αγόρια και διαφορετικά στο κορίτσια.

sara

Τα σχολικά-εφηβικά χρόνια, μπορούν να στιγματίσουν το παιδί. Η ευθύνη μας τεράστια!

Προβληματίστηκα, Ενημερώθηκα, και σκέφτηκα να εστιάσω την προσοχή και την προσπάθεια μου στα εξής βασικά, ώστε να προστατέψω το παιδί μου από την τραυματική εμπειρία του θύματος bullying ή την αποτρόπαια συμπεριφορά του θύτη.

Μπορεί να σου ακουστεί απλουστευμένο, αλλά στην πρόληψη και για τις δυο περιπτώσεις θεωρώ ότι οι γονείς έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό “όπλο”στα χέρια μας : την αγάπη μας, την αγκαλιά μας, ένα οικογενειακό περιβάλλον που να του δίνει ασφάλεια, η ειλικρίνεια να διακρίνουμε τα κακά και κακά του χαρακτήρα και τον συμπεριφορών του.

Να είμαστε κοντά τους, δίπλα τους! 

Να αξιωθούμε να μεγαλώσουμε παιδιά που θα είναι περήφανα για τον εαυτό τους, με αυτοπεποίθηση, με προσωπικότητα και υπευθυνότητα των πράξεων τους και ενδιαφέρον για τον διπλανό τους.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα μου θα είναι να είμαι ο πρώτος άνθρωπος που η Σάρρα θα επιζητά να μοιραστεί οτιδήποτε την απασχολεί.

divorce-image2

Σε μια κοινωνία γεμάτη υποκρισία που καλλιεργεί τον αθέμιτο σκληρό ανταγωνισμό, την σκληρότητα, και γιγαντώνει τον φασισμό και τον ρατσισμό.

a.baa-Stop-bullying

Τον “ψευτονταή καραγκιόζη” θα τον βρίσκεις πάντα μπροστά σου στη ζωή. Μην φοβάσαι. Πες το στους γονείς σου και στους δασκάλους σου. Θα τον κάνεις να σωπάσει.

Όχι αλλά θύματα και θύτες ξεχυμένα στην κοινωνία.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News