Be your own hero! Μια μετάβαση προς την ελπίδα.

By

ΧΡΗΣΤΟ που είσαι;

…είναι η δεύτερη εβδομάδα που δε βλέπω τον Χρήστο στο φανάρι που με βγάζει από το σπίτι μου στη λεωφόρο. Μ.Εβδομάδα, σκέφτηκα: μήπως επέστρεψε σπίτι του; μήπως τελικά αποφάσισε να δοκιμάσει να τα κόψει;…


Δεν άνοιγα πάντα το παράθυρο. Πότε από επιφυλακτικότητα. Πότε βυθισμένη στις δικές μου σκέψεις. Πότε γιατί ταλαντευόμουνα στις ενοχές, τον θυμό και την αμφιβολία.

Ωραία και του δίνω κάποια χρήματα. Τι; συνένοχος στην αυτοχειρία; Και αν δεν…; Μήπως προβεί σε επόμενη ποινική πράξη προκειμένου να εξασφαλίσει αυτόν τον “διάολο”;! Σίγουρα κάποια σκληρότερη σκέψη είναι: νέος είναι, να βρει τα άντερα να σταθεί στα πόδια του. Μα…

φαναρι

Ωστόσο το φανάρι αυτό ανάβει κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα. Ως εκ τούτου πριν το καταλάβω μια μέρα, άνοιξα το παράθυρο και έπιασα κουβέντα με τον Χρήστο.

Είχε τη διάθεση να μου πει πολλά περισσότερα απ’ όσα μας επέτρεψε χρονικά το πράσινο φανάρι…πρέπει να υπήρξε ψηλός, γεροδεμένος και όμορφος.

Βλέμμα κενό, πρόσωπο χαρακωμένο, σκεβρωμένος, από αδυναμία, στέρηση και εξουθένωση. Από “χάσιμο “σε”χάσιμο”, χάθηκαν 20 κιλά, χάθηκαν τα νιάτα του, η σκέψη του, η αυτοεκτίμησή του, η αξιοπρέπεια του, η ίδια του η ψυχή.

Μα… είναι άρρωστος. Ήταν λάθος. Η παραδοχή ίσως είναι μια χρήσιμη ΑΡΧΗ να αλλάξει πορεία στον θανατηφόρο μονόδρομο που μπήκε.

Η ψυχούλα του το ξέρει…

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το σώμα είναι θνητό και φυλακή της ψυχής που αυτή είναι αθάνατη. Χαρακτηριστική η στιγμή που ο Σωκράτης πίνει το κώνειο βέβαιος ότι δεν πεθαίνει!

socrates

ΠΑΣΧΑ = Μετάβαση/ Διάβαση
…Χρήστο;

Έμαθα οτι το Πάσχα ίσως προέρχεται από το εβραϊκό Πεσάχ = ΔΙΑΒΑΣΗ προς τιμήν της απελευθέρωσης των Ισραηλιτών από την Αιγυπτιακή αιχμαλωσία.

Από την σκλαβιά στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Μετά το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου, γιορτάζουμε οι χριστιανοί τη σταύρωση και ανάσταση του Χριστού, το ΠΕΡΑΣΜΑ από το θάνατο στη ΖΩΗ!

pasxa

Μπορεί να πεις οτι μιλάω σαν την… Λουκά. Δεν πειράζει. Μη κάνεις like. Δεν μιλώ επηρεασμένη από το πνεύμα και την κατάνυξη της Μ.Εβδομάδας. Και σε καμία περίπτωση δεν έχω σκοπό να προσηλυτίσω.

Από την άλλη δεν έχω λόγο να μη σου πω, οτι κάθε φορά που έτρωγα τις δικές μου τζαμαρίες στα μούτρα, κάθε φορά που το ξημέρωμα δεν έδιωχνε το σκοτάδι, σ’ Αυτόν άπλωνα τα χέρια μου. Να με οδηγήσει και να με φωτίσει, να σκέφτομαι, να ακούω και να κάνω το σωστό.

Γι’ αυτό και κάθε πρωί Τον ευχαριστώ, κάνω την προσπάθεια μου και του λέω ότι Τον θέλω δίπλα μου. Αυτός ξέρει καλύτερα. Να γεμίσει με δύναμη το μέσα μου να πάω παρακάτω.

Όχι δεν κάνω ναρκωτικά

… Αν ρωτάς. Δεν γουστάρω αυτού του τύπου τα χαϊλίκια και τα χασίματα. Και επίσης δεν μου αρέσει να αλλάζω πραγματικότητες και να χάνω τον έλεγχο. Και ευτυχώς δηλαδή γιατί αποδεδειγμένα ό,τι μου αρέσει, δεν ξέρω να το κάνω λίγο. Ωστόσο όλοι μας, υποθέτω για διάφορους λόγους, αγγίξαμε ή ζήσαμε τον πόνο, την μοναξιά, την απόγνωση.

Λένε οτι άνθρωποι στρέφονται στην χρήση ναρκωτικών γιατί επιδιώκουν να αλλάξουν κάτι στη ζωή τους. Ή ενδεχομένως και απο μαγκιά;! Και πολύ γρήγορα η μαγκιά δίνει τη θέση της στο κακιά συνήθεια με θέα τον θάνατο.

Δεν έχεις καν μια αγκαλιά να ζεσταθείς και να πάρεις κουράγιο. Τους έδιωξες όλους. Το ξέρω. Ντρέπεσαι. Και είσαι θυμωμένος πρώτα απο όλα με τον εαυτό σου. Έκανες την επιλογή σου. Και αυτή η επιλογή έχει μόνο πόνο και μοναξιά.

lonely

Ο Θεός πονάει για τον άνθρωπο και τ’ ανθρώπινα βάσανα. Διδάσκει την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και την πάλη στο κακό, αλλά και την έννοια της ΑΓΑΠΗΣ και προσφοράς.

Πάντα υπάρχει ελπίδα

Υπάρχει μια παρέα που θα σε καταλάβει, θα σε αγκαλιάσει, και έχει να σου προσφέρει ό,τι μπορεί να σε κάνει να ξανά-σταθείς στα πόδια σου Δυνατός και Ελεύθερος!!!

comes-the-sun

Ταυτόχρονα αισθάνεσαι την ανθρωπιά, την επιθυμία να ζήσεις ως μέλος της κοινωνίας, την ικανότητα να δημιουργήσεις σχέσεις με αρχές, να κερδίσεις τον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση σου.

Κάποιοι από αυτούς έχουν περάσει από εκεί που βρίσκεσαι τώρα και βγήκαν νικητές. Έζησαν την Μετάβαση τους. Την Ανάσταση τους!

www.arogi12+.gr
Κέντρο ψυχικής υγείας (+30) 23920 73407
Τηλ.24ωρης υποστήριξης:
6948171776, 6944185690

Χρήστο ο Θεός, οι γονείς σου, σου έδωσαν το Δώρο της ζωής. Η ζωή σου κλείνει το μάτι. Θα την αφήσεις να περιμένει; Πάρε μια βαθιά ανάσα και…

FROM ZERO/ BE YOUR OWN HERO
your-own-hero

… ακόμη και ΟΛΗ η φύση μετά από το μεγάλο χειμωνιάτικο ύπνο της γεννιέται ξανά, το γκρίζο του χειμώνα μεταμορφώνεται σε ανοιξιάτικο ΦΩΣ!

… είναι ίσως η μοναδική γιορτή που κλείνει μέσα της όλα τα συναισθήματα. Από την αγωνία, τον πόνο,τη θλίψη των Παθών και της Σταύρωσης, περνάμε στην αγαλλίαση και την ΕΛΠΙΔΑ που φέρνει η Ανάσταση.

Χρήστο θα συνεχίσω να σε ψάχνω με το βλέμμα μου. Και στην Ανάσταση με την οικογένεια μου, κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά μου τη Σάρρα, υπό το άκουσμα του χαρμόσυνου Χριστός Ανέστη, ανάμεσα στις φλόγες των κεριών θα προσεύχομαι δυνατά για τη δική σου ψυχική Ανάσταση, αλλά και όλων των παιδιών, που κάπου στον δρόμο χάθηκαν …

1 Comment
  1. Amalia Bakogianni 8 έτη ago

    “…κάθε φορά που το ξημέρωμα δεν έδιωχνε το σκοτάδι, σ’ Αυτόν άπλωνα τα χέρια μου.” Πόσο δίκιο έχεις…

Comments are closed.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News