Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ενημερώσου!

By

Ενημερώσου
Προφυλάξου
Ζήσε ελεύθερος!

Η σεξουαλική συμπεριφορά είναι θέμα προσωπικό. Η απερίσκεπτη ελευθεριότητα χωρίς ενημέρωση και προφυλάξεις, είναι μια βλακώδης ζαριά ζωής.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» ενώνει για πρώτη φορά τη φωνή του με πάνω από 300 εθελοντές σε 25 πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο για να στείλει ένα δυνατό μήνυμα ζωής:

ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ HIV/AIDS.

φωτογραφία-2

Απεχθάνομαι τους αριθμούς όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ψυχές άλλα… είναι ενδεικτικοί…

Ο δεκάλογος του HIV/AIDS στην Ελλάδα

14.288 άτομα διαγνώστηκαν με HIV από το 1984
82,3% είναι άνδρες
6.850 άτομα λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία
2.471 άτομα πέθαναν από AIDS
807 οροθετικά άτομα προέρχονται από χώρες με γενικευμένη επιδημία AIDS
64 μωρά γεννήθηκαν με HIV λοίμωξη
22 νοσοκομεία διαθέτουν Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων
6 Κέντρα Αναφοράς AIDS διενεργούν το 4ης γενιάς τεστ
3 στα 1000 άτομα έκαναν το τεστ από το 2004
55% διαγνώστηκαν σε προχωρημένο στάδιο HIV νόσου το 2013

…αισιοδοξία προκαλούν τα ποσοστά μείωσης των κρουσμάτων σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα. Βέβαια, οι γιατροί της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, συγκρατούν την αισιοδοξία τους, καθώς σε παρόμοιες περιπτώσεις μείωσης του ιού άλλων χωρών, μετά την πτώση παρατηρήθηκε έξαρση… Διότι, τα προγράμματα καταγραφής τοξικομανών φορέων έχουν σταματήσει και πιθανολογούν την μεταβολή των κέντρων συγκέντρωσης των χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

Όπως όμως αναφέρουν και οι γιατροί, το κράτος πρέπει να χορηγεί αυτομάτως το επίδομα αναπηρίας άνω 50% στα οροθετικά άτομα, δίχως την διαδικασία αξιολόγησης τους , ειδάλλως δεν μπορούν να λάβουν τη θεραπεία.

φωτογραφία-3

Τα βασικά:
Ο HIV προκαλεί μία σταδιακή αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μόλυνση από τον ιό είναι γνωστή ως φορέας του HIV. Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελικό στάδιο της λοίμωξης από τον ιό. Η ασθένεια AIDS δε συμβαίνει αμέσως, όταν κολλήσει ένας άνθρωπος τον ιό HIV. Στην πραγματικότητα ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση στον ιό μέχρι τη νόσο AIDS είναι συνήθως 10 με 12 χρόνια.

Δεν κολλάς από κάποιον που είναι φορέας ή πάσχει από AIDS:
– Μέσω της συνηθισμένης επαφής, όπως το αγκάλιασμα, το χορό ή τη χειραψία.
– Αν έρθεις σε επαφή με τα δάκρυα ή τον ιδρώτα του
– Από το μοίρασμα φαγητού και την κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων, πετσετών, σεντονιών, πισίνας, τηλεφώνου ή καθίσματος τουαλέτας με κάποιον που έχει τον ιό.
– Από τσιμπήματα εντόμων ή κουνουπιών.
– Αν φιλήσεις κάποιον που είναι φορέας ή πάσχει από AIDS. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ιός μεταδίδεται με το φιλί. Αν και κάποιες φορές ο ιός ανευρίσκεται στο σάλιο των φορέων, υπάρχει σε πολύ μικρή συγκέντρωση. Επιπλέον, οι φυσικές ανασταλτικές ουσίες που περιέχονται στο σάλιο εμποδίζουν τη μετάδοση του ιού.
– Από εθελοντική αιμοδοσία. Τα κέντρα αιμοδοσίας χρησιμοποιούν νέες, αποστειρωμένες σύριγγες σε κάθε άτομο που δίνει αίμα. Επίσης, χρησιμοποιούν μεθόδους ελέγχου, για να εξετάσουν παράγοντες που προκαλούν ασθένειες.

Μπορεί να κολλήσεις τον ιό HIV με :

Σεξουαλική δραστηριότητα.
Μπορεί να μολυνθείς αν κάνεις κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ με έναν ερωτικό σύντροφο που είναι φορέας του ιού, του οποίου το αίμα, το σπέρμα ή τα κολπικά υγρά εισήλθαν στο σώμα σας. Μπορεί επίσης να μολυνθείς από κοινά σεξουαλικά βοηθήματα, αν δεν έχουν πλυθεί ή καλυφθεί με προφυλακτικό. Ο ιός βρίσκεται μέσα στο σπέρμα ή στις κολπικές εκκρίσεις του φορέα. Εισέρχεται στο σώμα σας μέσω μικρών αμυχών που μπορεί να αναπτυχθούν στο ορθό ή στον κόλπο κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Αν πάσχεις ήδη από κάποιο άλλο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, κινδυνεύετε πολύ περισσότερο να κολλήσετε τον ιό HIV. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν σπερματοκτόνο nonoxynol-9 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV. Αυτό το σπερματοκτόνο ερεθίζει τα τοιχώματα του κόλπου και μπορεί να δημιουργηθούν αμυχές, που επιτρέπουν στον ιό να εισβάλει στο σώμα σας.

Μολυσμένο αίμα.
Σε μερικές περιπτώσεις ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος και των προϊόντων του, όπως το πλήρες αίμα, τα συμπυκνωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια, το φρέσκο κατεψυγμένο πλάσμα αίματος και τα αιμοπετάλια, που μπορεί να πάρεις κατά τις μεταγγίσεις αίματος.

Κοινή χρήση βελονών.
Ο ιός HIV μεταδίδεται εύκολα από βελόνες και σύριγγες με μολυσμένο αίμα. Γι’ αυτό η κοινή χρήση συριγγών ενδοφλέβιων ναρκωτικών θέτει σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV, αλλά και από άλλες μολυσματικές ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα. Η αποφυγή της χρήσης παράνομων ναρκωτικών είναι ο πιο σίγουρος τρόπος, για να αποφύγεις τη μόλυνση. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, ένας τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο είναι να χρησιμοποιείς χλωρίνη, για να απολυμαίνεις τα σύνεργα της ένεσης.

Ιατρικά εργαλεία.
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από μεταμόσχευση οργάνων, ιστού ή από μη αποστειρωμένα οδοντιατρικά και χειρουργικά εργαλεία.

Μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί. Περίπου το 25-33% των μολυσμένων εγκύων γυναικών που δεν κάνουν θεραπεία μεταδίδουν τον ιό HIV στα μωρά τους. Οι γυναίκες που κάνουν θεραπεία για τον ιό HIV κατά την εγκυμοσύνη τους μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης

Εξετάσεις και διάγνωση:
Η διάγνωση του ιού HIV ξεκινάει αρχικά με μία εξέταση αίματος, για να ελέγξουμε αν υπάρχουν αντισώματα για τον ιό. Το τεστ έχει μεγάλη ακρίβεια 3 με 6 μήνες από τη στιγμή που το άτομο υποπτεύεται ότι εκτέθηκε στον ιό. Μία εξέταση για HIV δεν είναι ακριβής αμέσως μετά την έκθεση, αφού το σώμα σας χρειάζεται χρόνο, για να παραγάγει τα αντισώματα. Ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης στον ιό και μίας θετικής εξέτασης για τα αντισώματα του ιού λέγεται περίοδος παραθύρου. Πολύ συχνά κυμαίνεται μεταξύ 6 και 12 εβδομάδων.

Συμβουλευτική για Πρόληψη

Μέτρα Πρόληψης
α. Πρωτογενή πρόληψη του AIDS που αφορά στη συνεχή ενημέρωση όλων των κοινωνικών ομάδων σχετικά με την αιτιολογία, τους τρόπους μετάδοσης της λοίμωξης καθώς και τα μέτρα προφύλαξης.
β. Ενημέρωση και η εκπαίδευση, οι οποίες είναι σημαντικό να ξεκινούν από τη σχολική ηλικία με στόχο την αποφυγή επικίνδυνων ερωτικών συμπεριφορών, καθώς και την αποφυγή μελλοντικής εμπλοκής με ναρκωτικές ουσίες που επιτείνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV
γ. Μείωση των βιολογικών και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της νόσου στους ασθενείς, στους φορείς το ιού, στο οικογενειακό τους περιβάλλον καθώς και στο κοινωνικό σύνολο (Δαρδαβέσης, 1999).

Εκπαίδευση
Η εκπαίδευση για τους τρόπους μετάδοσης του ιού και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ελαττωθεί ή και να εξαφανιστεί η έκθεση σε αυτόν είναι το πιο σημαντικό μέσο περιορισμού της διασποράς του. Μια τέτοια εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που η συμπεριφορά τους τα εκθέτει στον κίνδυνο της λοίμωξης.
Καθώς η σεξουαλική συμπεριφορά είναι θέμα προσωπικό η εκπαίδευση πρέπει να απευθύνεται σε όλο τον πληθυσμό, ώστε να έχουν πρόσβαση εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Οι έφηβοι και οι ενήλικες που μπαίνουν στην ηλικία της σεξουαλικής δραστηριότητας πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής.

φωτογραφία-1

Όλα αυτά…. Όχι όμως μόνο 1 Δεκεμβρίου
Και του χρόνου με υγεία να μιλάμε για σημαντικότατη μείωση των κρουσμάτων και ανακάλυψη του φαρμάκου θεραπείας.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News