Περνάει κατάθλιψη η φίλη σου, ο σύντροφος σου; Υπάρχουν φράσεις που δεν θέλει να ακούει…

By

Stand by me

…το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού περνά από απλή σύγχυση έως και βαθιά κατάθλιψη (δεν θέλω να αναφερθώ στις ακόμη πιο δύσκολες και βαριές ψυχικές διαταραχές).

Αν δεν έχεις περάσει ή περνάς η ίδια σαν κατάσταση, θεωρώ σχεδόν απίθανο να μην τη βιώνεις με κάποιο/α άτομο του οικογενειακού ή φιλικού σου περιβάλλοντος. Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση στην οποία όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας βυθίζονται. Μια κατάσταση από την οποία δύσκολα βγαίνει κανείς.

Και ναι, θέλεις και βρίσκεις το απόθεμα ψυχής και αγάπης να σταθείς δίπλα σ’ αυτόν που αντιμετωπίζει αυτή την συνθήκη. Το έχω σκεφτεί τόσες φορές…”το κάνω σωστά;”. Να ακούω μόνο και να προσφέρω την αγκαλιά μου, συμπάσχοντας ή να το “παίξω ευχάριστη νότα” μήπως αλλάξει η “βαριά ατμόσφαιρα;”.

IMG_8813

Πάνω στην καλή μου διάθεση να είμαι αποτελεσματική, έκανα γκάφες, από ό,τι κατάλαβα εκ των υστέρων. Ρώτησα ειδικό. Ειδικούς για να είμαι συγκεκριμένη. Εσύ γνωρίζεις πως ο καλύτερος τρόπος να σταθείς στον άνθρωπο που υποφέρει από κατάθλιψη, έρχεται μέσα από τη στάση μας και όχι μέσα από τις λέξεις μας;! …που στις περισσότερες περιπτώσεις κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό.

Οι λέξεις… καίνε

Ένα άτομο όταν νιώθει εγκλωβισμένο και αποκομμένο από τον ίδιο του τον εαυτό, μέσα σε μια κουβέντα παρότρυνσης και ενθάρρυνσης για ζωή και αισιοδοξία από μέρους σου, το πιο πιθανό είναι να το εκλάβει ως προσωπική του ευθύνη και ανικανότητα. Σίγουρα δεν έχεις αυτήν την πρόθεση. Αντιθέτως. Το ξέρω. Καταλαβαίνεις ότι είναι το τελευταίο που χρειάζεται. Πάντως υπάρχουν κάποιες φράσεις που σίγουρα είναι καλό να αποφύγεις μιλώντας με κάποιον που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατάθλιψη. Και πίστεψέ με έχω πει ολες αυτες τις λάθος “μπούρδες” όταν βρέθηκα στη θεςη αυτού που συμπαραστέκεται.

Είναι όλα στο κεφάλι σου

…άτοπο. Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που πλήττει κυρίως την αντίληψη του ατόμου για τον κόσμο και τον εαυτό του. Η κατάθλιψη, περιορίζει το πεδίο των επιλογών και εναλλακτικών ενός ατόμου και αυτό είναι που του κάνει το μεγαλύτερο κακό. Όσο ανοίγει το πεδίο, τόσο καλύτερα θα νιώθει ο πάσχων, μέχρι τελικά να ξεπεράσει την κατάστασή. Άρα το να πείσεις έτσι “πρόχειρα” έναν καταθλιπτικό, ότι όλα όσα τον βασανίζουν είναι θέμα οπτικής είναι σα να προσπαθείς να πείσεις ένα ελέφαντα ότι μπορεί να πετάξει.

Υπάρχουν άλλοι, που είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που είσαι εσύ

Απέφυγε να πεις κάτι τέτοιο. Σίγουρα ο στόχος σου δεν είναι να υποτιμήσεις την κατάσταση, αλλά αυτό συμβαίνει εν τέλει. Αρκεί να αναγνωριστεί η σοβαρότητα της κατάστασης. Πολλές φορές λέμε αυτήν την φράση, καθώς νιώθουμε άβολα με την κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε απέναντί μας και θέλοντας να νιώσουμε οι ίδιοι καλύτερα, θεωρούμε πως έτσι θα νιώσει καλύτερα και το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη. Δεν χρειάζεται να αγωνιάς πως θα ελαφρύνεις τον άλλο από τα βάρη του, γιατί απλά δεν μπορείς. Τις περισσότερες φορές είναι αρκετό να γνωρίζει ο άλλος ότι δεν είναι τελείως μόνος σε αυτό που περνάει.

Ξεπέρασέ το, πρέπει να σκέφτεσαι θετικά

Όχι. Όχι. Όχι. Είναι σημαντικό να μην υποτιμάς το καθεστώς στο οποίο έχει περιέλθει το άτομο που πάσχει. Εδώ έχει διαταραχτεί ακόμη και ο ύπνος του. Μόνο κατανόηση. Η κατάθλιψη αποδυναμώνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης και εστίασης του ατόμου. Η έλλειψη προορισμού και στοχοποίησης είναι σύνηθες συναίσθημα όσων πάσχουν από κατάθλιψη. Είσαι παρούσα και αρκεί. Σου λέω ρώτησα ειδικούς, και συμφωνούν όλοι.

Χαμογέλασε λίγο

Προς Θεού! Μη! “…έλα, λίγο χαμόγελο;!” Λες να μπορεί να χαμογελάσει και να μην το κάνει από μονός του; Λοιπόν, συμβουλές για ευδιαθεσία με το ζόρι είναι περιττές. Το άτομο που βασανίζεται από κατάθλιψη, έχει ανάγκη περισσότερο την παρέα σου, την διάθεσή σου να τον ακούσεις με ειλικρίνεια, παρά τις συμβουλές ζωής που θέλεις να επιδείξεις.

Ξέρω πως νιώθεις
Πώς είναι δυνατόν; Εκνευριστικά στερεότυπη φράση. Σκέψου ότι ακόμη και αν έχεις περάσει η ίδια κατάθλιψη, αν ισχυριστείς ότι γνωρίζεις την κατάσταση, εκτός του ότι κάνεις λάθος, αφού ο καθένας τη βιώνει διαφορετικά, ακυρώνεις -χωρίς να το θέλεις- τα αισθήματα του άλλου που είναι σημαντικότερα στην παρούσα φάση, από τη δική σου απόδειξη συμπόνιας. Αρκέσου αν θέλεις στη φράση “δείχνεις να περνάς δύσκολα”. Αναγνωρίζεις το βάρος που νιώθει ο άλλος, χωρίς να του προκαλείς μεγαλύτερο κακό.

*** Όχι σ’ αυτές τις φράσεις. Ναι στην ουσιαστική παρουσία. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο άλλος ότι δεν είναι τελείως μόνος σε αυτό που περνάει. Σου υπενθυμίζω πως απλά η παρουσία ενός και η διάθεσή του να ακούσει τον άλλο, είναι πολύτιμη βοήθεια. ο άλλος ότι δεν είναι τελείως μόνος σε αυτό που περνάει.

With love: στηρίζεις τη φίλη σου, το συγγενή ή τον σύντροφο σου που αντιμετωπίζει ένα τέτοιο ψυχολογικό θέμα, αλλά να μην το κάνεις δικό σου γιατί έτσι βλάπτεις τόσο εκείνον όσο και την υγεία σου. Όσο μεγάλη και αν είναι η αγάπη σου για αυτό το άτομο δεν αρκεί… Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να τον βοηθήσεις να επισκεφθεί έναν ειδικό και να τον στηρίζεις σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

*** μία στενή σχέση -οποιουδήποτε τύπου- με κάποιον που αντιμετωπίζει κατάθλιψη, αυξάνει κατά 25% τις δικές σου πιθανότητες για κατάθλιψη.

You may also like

Hot News