laspa_mind

Πώς μείωσα το άγχος! Θέλω να μοιραστώ μαζί σου 5+1 απλούστατες αλήθειες…

By

Δεν γνωριζόμασταν πριν την εισαγωγή μου στο νοσοκομείο. Μόνη μου, εγώ η ίδια τελικά είχα προκαλέσει αυτήν την δοκιμασία στον οργανισμό μου. Μετά από σοβαρότατη περιπέτεια υγείας… ο θεράπων ιατρός μου, μου είχε μιλήσει απλά, λακωνικά και ανθρώπινα, λίγο πριν πάρω εξιτήριο…

Γιατρός: “Κατερίνα μου οι απόλυτα δυναμικοί, δραστήριοι και αυτόνομοι άνθρωποι, οι καλύτεροι καπεταναίοι, κάποια στιγμή απροειδοποίητα, ξαφνικά “λυγίζουν οργανικά”. Ρύθμισε το άγχος και την πίεση παιδί μου. Χωρίς να το καταλάβεις, μακροχρόνιες στρεσογόνες καταστάσεις μπορούν να σε φέρουν προ απροόπτου… Επίσης δεν είναι καθόλου κακό κάποιες φορές να λες “όχι”…

Εγώ: ” Α! Δεν μπορώ να το κάνω και αυτό εγώ, ας το κάνει κάποιος άλλος”/ “θα μπορούσες να με βοηθήσεις να…”; …

Η νοσηλεία μου τότε, μου έδωσε καθοριστικό μάθημα ζωής, που δεν ξεχνώ ποτέ. Σκέφτηκα πολύ και κατέληξα στα εξής:

1) δεν είμαι Highlander

2) ναι και εγώ μπορεί να βρεθώ μέσα σε ασθενοφόρο καθ´οδόν για νοσοκομείο

3) μικρές αλλαγές σε συνήθειες καθημερινότητας και τρόπου σκέψης, θα κάνουν την μεγάλη αλλαγή στην ποιότητα ζωής μου

‘Ολοι πάνω κάτω βιώνουμε στρεσογόνες καταστάσεις. Τι θα έλεγες όμως να μπορούσαμε να μειώσουμε τα επίπεδα άγχους κάνοντας μικρές, αποτελεσματικές αλλαγές;! Έτσι λοιπόν, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου 5+1 απλούστατες αλήθειες κατά του στρες:

1. Μου έμαθα το “όχι”…

Λες “Ναι” σε όλα; και τι κερδιζεις μ’αυτό; εγώ θα σου πω: αναγκάζεις τον εαυτό σου τον να κάνει πράγματα απλά και μόνο επειδή “πρέπει”, τον φορτώνεις με περιττό άγχος και αφήνεις λιγότερο διαθέσιμο χρόνο για αυτά που πραγματικά γουστάρεις. Πάρτο αλλιώς. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση του στρες είναι το να ξέρουμε να λέμε και “Όχι” σε πράγματα που δεν μας εκφράζουν και δεν τα θέλουμε.

2. Με “οργανώνω”

Δεν γουστάρω καθόλου να τρέχω την τελευταία στιγμή πανικόβλητη για οτιδήποτε. Με αποσυντονίζει και δεν είμαι όσο μπορώ αποδοτική. Το organiser μου είναι πάντα δίπλα στο κρεβάτι μου. Είναι όλα εκεί. Γραμμένα από βραδύς, για την επόμενη μέρα. Όχι γιατί είμαι καμμιά αποστειρωμένη με μοιρογνωμόνιο. Αλλά γιατί λειτουργώ καλύτερα έτσι, “ζωγραφίζοντας” τη ΡΟΗ της επόμενης μέρας. Εύκολο και χρηστικό. Αυτή η λίστα με όσα έχω να κάνω και σε όσο γίνεται ρεαλιστικούς χρόνους, με βοηθάει να οργανώνω σωστά τη μέρα μου, να μην αναλώνομαι σε άσκοπα πέρα δώθε, χωρίς άγχος και βέβαια να μην ξεχνώ υποχρεώσεις. Και επιπλέον;! Το πιο αγχολυτικό και απολαυστικό;! Στο τέλος της μέρας μου να τσεκάρω το organizer μου, όλα όσα είχα να κάνω, χωρίς να έχω αφήσει περαιτέρω εκκρεμότητες .

3. Με βάζω για ύπνο νωρίς

Ξέρω ότι κάποιες περιόδους, ενδεχομένως συχνά, δεν είναι ούτε εύκολο ούτε εφικτό. Από την υπερένταση οι περισσότεροι από εμάς, πρέπει να εξαντληθούμε και στο τέλος να “λιποθυμήσουμε”, προκειμένου να αφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα. Με συνέπεια το πρωί να ξυπνάμε δύσκολα, με εκνευρισμό και σαν να έχουμε σκάψει τρία χωράφια. Είναι υγιές ξεκίνημα αυτό; Ε πως θα πάει η υπόλοιπη μέρα;

Ο ύπνος είναι σημαντικότερος ίσως και της διατροφής. Εάν ξαπλαρούμε την κορμάρα μας νωρίς, ξυπνώντας το πρωί πιο νωρίς απ’ ότι συνήθως, παίρνουμε τον χρόνο μας για να ξεκινήσουμε σωστά τη μέρα μας. Έχεις τον χρόνο να “ανασυνταχτείς” που σίγουρα βοηθάει σε μια απαιτητική μέρα. Το έχουν αποδείξει και έρευνες. Προσφέροντας στον εαυτό μας λίγο χρόνο κάθε πρωί και κάνοντας χωρίς άγχος την πρωινή σου ρουτίνα καταφέρνουμε να περιορίζουμε τις στρεσογόνες καταστάσεις.

5. Με θρέφω σωστά

Απλά μαθηματικά… είναι ένα κλικ με καλή ενημέρωση. Καλές καθημερινές διατροφικές συνήθειες! Αυτές δίνουν στον οργανισμό τα απαραίτητα συστατικά για να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της ημέρας. Η διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα του wellbeing. Οι τροφές, τα σωστά καύσιμα για τον οργανισμό, την ευεξία και την διάθεση μας. Η “φτωχή” διατροφή κάνει το σώμα μας αδύναμο και το γεμίζει στρες.

4. Με καθησυχάζω γι’αυτα που δεν μπορώ να ελέγξω

Δεν αρχίζω την “σταυροβελονιά” με εμμονή και κόλλημα να αλλάξω πράγματα που δεν είναι στο χέρι μου. Καταρχάς μου τρώει χρόνο, ενέργεια. Καθώς επίσης στο τέλος μ’αφήνει κατάκοπη και απογοητευμένη. Ποιος ο λόγος για τέτοιο στρεσογόνο ζόρι; Αν βέβαια, πρόκειται για μια κατάσταση που είναι στα δικά μου χέρια, ναι επιβάλλεται να παραμείνω συγκεντρωμένη ώστε να δώσω λύση.

+1 With love : “Ευχαριστώ”

Το “ευχαριστώ”, εκτός από ένδειξη ευγένειας, είναι και εξαιρετικό αγχολυτικό. Πώς; Ο πιο εύκολος τρόπος για να ελαττώσουμε το άγχος είναι να νιώσουμε ευγνώμονες για τις ευκαιρίες, τις εμπειρίες, τα καλά που μας δίνονται. Πόσες φορές ξύπνησες το πρωί και γεμάτη ευγνωμοσύνη είπες “ευχαριστώ” για αυτά που έχεις; Η μαγική καθημερινή ερώτηση στον εαυτό μας είναι: “Τι ήταν το πιο σημαντικό που μου συνέβη σήμερα;”

Αλήθεια σήμερα τι σημαντικό σου συνέβη; Θα ήθελα πολύ να το μοιραστείς μαζί μου

Summer kiss

Kατ

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News