Πόσο ρατσίστρια είμαι;

By

“Τι θα γίνει αν πέσει ένας μαύρος από την ταράτσα μίας πολυκατοικίας; Μερέντα!

Αν πέσει ένας Ερυθρόδερμος; Κέτσαπ!

Αν πέσει ένας Κινέζος; Μουστάρδα!

Και τέλος αν πέσει ένας λευκός; Θα σκοτωθεί ο καημένος!

Γέλασες;  Έλα μωρέ ένα ανέκδοτο είπαμε, θα μας κατηγορήσεις και για ρατσισμό;”

Πόσο “αθώα”, “χαριτωμένα”, “ανώδυνα” ανέκδοτα!

Μπορεί να αφορούν στον κοντό, τη χοντρή, τον Αλβανό, τον παραπληγικό, τον τσιγγάνο, τον κουφό, τον ναρκομανή, τον Πόντιο και πάει λέγοντας …

Πολλές κοινωνικές ομάδες υφίστανται ρατσισμό σε κάθε σημείο του πλανήτη, ακόμα και στις πιο σύγχρονες κοινωνίες και το πρόβλημα μας αφορά όλους άμεσα.

k

Tο θεωρώ ανεπίτρεπτο να υφίσταται, ειδικά για εμάς τους Έλληνες που μέσα στα χρόνια έχουμε υποφέρει από τις συνέπειες του ρατσισμού και της ξενοφοβίας (προσφυγιά, μετανάστευση).

Οι συνέπειές του, σχεδόν παντού, πάντα ίδιες: ψυχολογικές, εκδηλώσεις βίας, περιθωριοποίηση.

Μοιάζει με ιό γρίπης που αλλάζει πρόσωπα, μεταδίδεται με ταχύτητα.

 

Τι φταίει;

Μήπως ο φόβος της διαφορετικότητας είναι στοιχείο της ανθρώπινης συμπεριφοράς;

Νιώθουμε ούτως ή άλλως δηλ. ασφαλείς στο οικείο μας περιβάλλον, μαζί με ανθρώπους που έχουν την ίδια κουλτούρα και οτιδήποτε διαφέρει αποτελεί για εμάς απειλή και έχουμε την τάση να το βλέπουμε ως κατώτερό μας;

Μήπως φταίει η άγνοια ως συνέπεια έλλειψης παιδείας;

Μπορεί να ευθύνονται πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, θρησκευτικά πιστεύω, η επιθυμία απόκτησης εξουσίας και δύναμης.

#ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Τα πιο ισχυρά όπλα να ανακόψουμε την πορεία του; Οικογένεια – Παιδεία – Πολιτισμός

Η οικογένεια που πρέπει να ενισχύει την σημασία του σεβασμού και της ισότητας.

Η εκπαίδευση που πρέπει να είναι ανθρωπιστική και να διαμορφώνει την εθνική και κοινωνική μας συνείδηση, πρέπει να βοηθά τα παιδιά να αντιλαμβάνονται τις ιδιαιτερότητες και να γίνει κατανοητό ότι οι πολιτισμοί αλληλοσυμπληρώνονται.

Η πολιτική ηγεσία να κάνει τη “δουλειά” της σωστά. Να μην ενθαρρύνει ή αφήνει να υφέρπουν ρατσιστικές εκδηλώσεις και να τιμωρεί παραδειγματικά όσους είναι ρατσιστές.

Οι Διεθνείς Οργανισμοί από τη μεριά τους μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε όλους όσους καταπατούν και δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα Μ.Μ.Ε.; Τα θέλουμε πιο αυστηρά στα μηνύματα που περνούν έμμεσα και άμεσα και επιτέλους να προβάλλουν περισσότερο τα μηνύματα των πνευματικών ανθρώπων.

rr

Και να θυμάσαι παιδί μου: “ο κάθε άνθρωπος έχει την ικανότητα να αγαπά, να δημιουργεί, να ζει μαζί όλους, να σκέπτεται, να χαίρεται, να θαυμάζει.”

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News