“Ψηφίζω… Αξιοπρέπεια”

By

Νέο – παλιό/διαφθορά – κάθαρση/ελπίδα – απογοήτευση/ αλήθεια – ψέμα. Σύνθημα στο σύνθημα έφτασε η Κυριακή… μια ακόμη Κυριακή!

Εξήγησα στη Σάρρα – κατά προσέγγιση νομίζω – τι είναι εκλογές. Αφού το καψερό έχει δει και ακούσει τόσο πάνελ με εμένα που έχει μπλέξει, κατέληξε λοιπόν ότι προτιμά να την ψηφίζουν για πρωθυπουργό παρά να είναι η ίδια απλή ψηφοφόρος! Επίσης ο “Βαγγέλας” κέρδισε την συμπάθεια και προτίμηση της και ο Τσακαλωτός έχει πλάκα και μιλάει όπως ένας συμμαθητής της.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά τι να σου πρωτοεξηγήσω παιδί μου;! Εμένα με απασχολεί και για το δικό σου αύριο κάτι άλλο… το  “τρένο” που δεν προσπάθησε μάλλον κανένας αρκετά να κρατήσει στις “ράγες”… μήπως πέρασε ανεπιστρεπτί;

σαρ

Χάσαμε το τρένο της αξιοπρέπειας;!

Μήπως χάσαμε το “τρένο”; Για εκείνο το “τρένο των αξιών” μιλάω, που μαθαίνουμε εξ απαλών ονύχων να πρεσβεύουμε, και με τον καιρό, μεγαλώνοντας, ξέρουμε ότι δε θα ‘ρθει πια;! Αποκαρδιωτικό! Είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που θα έπρεπε να μας διέπει όλους. Το θεωρώ θεμελιώδες τόσο στη συγκρότηση του ατόμου όσο και στην ανθρώπινη συνείδηση.

Στην ίδια κοινωνία ζούμε όλοι μας. Κοινωνία εμείς είμαστε. Και στην κοινωνία που είμαστε αφομοιωμένοι, μπορούμε να την επιβραβεύσουμε για ελάχιστα, αλλά σίγουρα μπορούμε να τις κατακρίνουμε για ακόμα περισσότερα. Αν όλοι βάζαμε ως πρώτη προτεραιότητα στην καθημερινότητα μας την αξιοπρέπεια, τότε θα ήταν ίσως ευκολότερο να αντιληφθούμε και το σεβασμό, όχι μόνο προς τον εαυτό μας αλλά και ως προς τις προσωπικότητες των άλλων.

Η έλλειψη αυτοσεβασμού και σεβασμού προς το συνάνθρωπο, καθώς επίσης και η αδιαφορία για το ηθικό περιεχόμενο των ανθρώπινων πράξεων κατέληξαν στην ασυνειδησία!

Προφανώς και δε ταυτίζω τον καθωσπρεπισμό (με τον οποίο με πιάνει αναγούλα) με την αξιοπρέπεια! Επίσης θεωρώ ότι η προσήλωση στις ηθικές αξίες έχει σημασία μόνο όταν γίνεται εμπράκτως και όχι ως ψεύτικη ηθική που καταλήγει στην υποκρισία.

σημ

Κάνε την ανατροπή…

‘Εχει ανατραπεί, εδώ και καιρό η ισορροπία μεταξύ υλικού και πνευματικού ενδιαφέροντος. Εμφανώς αλλά και συστηματικά “υπογείως”. Αποτέλεσμα; Αυτό που ζούμε καθημερινά σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Και για το οποίο “όλοι” παραπονούμαστε: την αλλοίωση του κώδικα αξιών που οδηγούν σε πλήθος κρουσμάτων διαφθοράς.

‘Ελα λοιπόν να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι μέσα από την καθημερινότητα μας. Οι ηθικές αξίες μπορούν να εναρμονιστούν με τις σύγχρονες συνθήκες ζωής μας. Όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά. Μπορεί να έχει “κόστος”. Αξίζει τον κόπο όμως. Έτσι μόνο, σιγά σιγά, αλλάζουν οι νοοτροπίες και τα κατεστημένα. Μπορούμε. Μπορούν να συμβάλλουν ιδιαίτερα η οικογένεια, η εκπαίδευση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι πολιτικοί ηγέτες… πρωτίστως όμως ο καθένας μας, ως καλό παράδειγμα για τον διπλανό του.

With love: έλα να ψηφίσουμε την Κυριακή και κάθε μέρα εκείνο το “τρένο” που ακόμα και αν δεν πέρασε ποτέ, επιβάτης με εισιτήριο πρώτης θέσης ήταν και θα είναι η αξία

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News