Αυτό που μας γοητεύει αρχικά είναι κι αυτό που μας κουράζει τελικά

By

Όταν γνωρίζεις κάποιον γοητεύεσαι από διάφορα στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του. Πολλές φορές δεν μπορείς να πεις ξεκάθαρα τι είναι αυτό που σε τραβάει σ’ έναν άνθρωπο και τον συμπαθείς περισσότερο σε σχέση με άλλους. Υπάρχουν κινήσεις και συμπεριφορές που γοητεύουν χωρίς να είναι κραυγαλέες και χωρίς να γίνονται άμεσα αντιληπτές.

Από την Βασιλική Γραμμένου 

Για παράδειγμα, μπορεί να σε γοητεύει το βλέμμα του, ο τρόπος που περπατάει, τα χέρια του, η στάση του σώματος. Ακόμα και ασυναίσθητες κινήσεις, όπως ο τρόπος που πιάνει το στιλό, που ξύνει το κεφάλι του, ο τρόπος που αντιδρά, όταν κάτι τον ξαφνιάζει και πολλά τέτοια μικρά πράγματα που σε κάνουν να γοητευτείς από έναν άνθρωπο που γνωρίζεις για πρώτη φορά.

Δεν είναι ψέμα πως η πρώτη εντύπωση μετράει, και μάλιστα μετράει πολύ. Είναι τολμηρή διαπίστωση, αλλά πρέπει να το παραδεχτούμε, ότι έχεις καταλάβει αν σου αρέσει κάποιος από τις πρώτες ώρες συναναστροφής σας. Από εκεί και πέρα τον συνηθίζεις και είτε παραβλέπεις κάτι που δε σου άρεσε αρχικά, είτε ανακαλύπτεις κάθε φορά νέα πράγματα που σε συναρπάζουν.

Υπάρχουν λοιπόν, τύποι που γοητεύουν για διαφορετικούς λόγους κάθε άνθρωπο. Υπάρχουν οι «μυστηριώδεις» τύποι που είναι συνεχώς απασχολημένοι με τη δουλειά τους και δίνουν την εντύπωση πολυάσχολου επαγγελματία που παίρνει πολύ σοβαρές αποφάσεις. Οι περισσότεροι, άντρες και γυναίκες, γοητεύονται από έναν τέτοιο τύπο, ο οποίος παρά την πολυάσχολη ζωή του, βρίσκει λίγο χρόνο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους δείξει το ενδιαφέρον του.

Και πράγματι γοητεύεσαι πολύ όταν γίνεσαι μέρος της ζωής ενός τέτοιου ανθρώπου, ο οποίος γεμίζει τη μέρα του με χιλιάδες πράγματα και που οι 24 ώρες δεν του είναι ποτέ αρκετές και θα ήθελε να έχει 27 ώρες το 24ωρο. Κάνει όμως φιλότιμες προσπάθειες να σε χωρέσει στο πρόγραμμά του κι εσύ έχεις ήδη κολακευτεί που ένας τόσο πολυάσχολος τύπος προσπαθεί να σε εντάξει στη ζωή του. Σημαίνει ότι ενδιαφέρεται για σένα.

Βέβαια, πρέπει να ξέρεις ότι πάντα θα είσαι ένα μικρό κομμάτι της ημέρας ή της εβδομάδας του. Ποτέ δε θα έχετε αρκετή ώρα μαζί. Θα πρέπει να φύγει σύντομα, γιατί τον περιμένουν δεκάδες υποχρεώσεις. Θαυμάζεις αυτόν τον άνθρωπο και τον ερωτεύεσαι ακόμα περισσότερο.

Περνά ο καιρός, όμως, και οι λίγες στιγμές τις οποίες βρίσκεστε γίνονται ακόμη λιγότερες. Οι υποχρεώσεις του αυξάνονται, καθώς μειώνεται ο ενθουσιασμός της νέας γνωριμίας. Ενθουσιασμός και έλλειψη χρόνου είναι δύο ποσά αντιστρόφως ανάλογα, όσο μειώνεται το πρώτο αυξάνεται το δεύτερο. Και μένεις να περιμένεις πότε θα βρει λίγο χρόνο να σε δει, ο οποίος ποτέ δεν είναι αρκετός, γιατί όσο λιγότερο βλέπεις κάποιον τόσο περισσότερο σου λείπει.

Κι ενώ στην αρχή σε είχε γοητεύσει όλη αυτή η ενέργεια και η δραστηριότητα αυτού του ατόμου, στο τέλος αρχίζει να σε κουράζει. Πάντα έχει και κάτι άλλο να κάνει, πάντα έχει κάτι να προλάβει. Ξεχνάς μικρές απολαύσεις, όπως να μείνετε όλη μέρα αγκαλιά στο κρεβάτι ή να χαθείτε από προσώπου γης για δύο ολόκληρες μέρες.

Και ή συμβιβάζεσαι με τις λίγες αυτές ώρες που μπορεί να σου διαθέσει ή αποφασίζεις ότι δεν είναι αρκετές και αποχωρείς αξιοπρεπώς, χωρίς να του προσάψεις καμία ευθύνη. Το κακό είναι ότι δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις, γιατί αυτός ήταν ο άνθρωπος που γνώρισες από την αρχή. Ο δραστήριος χαρακτήρας του ήταν που σε γοήτευσε. Μην πέσεις στην παγίδα να τον αλλάξεις, γιατί τότε έχεις χάσει το παιχνίδι παντελώς κι οριστικά. Ή μένεις και συμβιβάζεσαι ή φεύγεις με δική σου απόλυτη ευθύνη. Εσύ έχεις τα γένια, εσύ έχεις και τα χτένια.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν οι τύποι που είναι «καλά παιδιά». Άτομα καλοπροαίρετα, ευγενικά, πάντα διαθέσιμα. Άνθρωποι που ενδιαφέρονται για σένα και στο δείχνουν με πράξεις, που είναι πάντα εκεί, σε απόσταση αναπνοής, για να ικανοποιήσουν την επιθυμία σου. Όταν βρίσκεις έναν τέτοιο άνθρωπο στο δρόμο σου νιώθεις πολύ τυχερός, γιατί μπορείς να στηριχτείς πάνω του και πιστεύεις ότι δε θα σε απογοητεύσει –ειδικά όταν έχεις πληγωθεί από έναν τύπο σαν τον προηγούμενο που περιγράψαμε.

Αφήνεσαι, λοιπόν, στην άνεση και στην οικειότητα που σου προσφέρει ένας τέτοιος άνθρωπος. Όλοι απολαμβάνουν να έχουν στη ζωή τους κάποιον που τους κάνει όλα τα χατίρια και δεν είναι κακό αυτό. Περνάνε οι μήνες και τα χρόνια κι εσύ έχεις «αράξει» σε μια τέτοια σχέση. Κι είναι αληθινή ευλογία αν πραγματικά αγαπάς αυτόν τον άνθρωπο και βολευτείτε και οι δύο στον καναπέ σας αναπαυτικά και χουχουλιάρικα.

Το επικίνδυνο είναι αν τον έχεις επιλέξει μόνο και μόνο, επειδή σε έθεσε ως προτεραιότητα στη ζωή του και επειδή είναι «καλό παιδί» και σου άρεσε που σου έκανε τα χατίρια. Γιατί αν δεν είναι συνειδητή επιλογή, αλλά κατά βάθος σου αρέσουν οι «μυστηριώδεις» τύποι, τότε χάνεις το χρόνο σου και σπαταλάς και τη ζωή του «καλού παιδιού» που βρέθηκε στο δρόμο σου.

Αν δεν είσαι κι εσύ τέτοιος τύπος, όλη αυτή η καλοσύνη και η διαθεσιμότητα θα γίνει θηλιά στο λαιμό σου και κάποια στιγμή θα αρχίσει να σε ενοχλεί που σου κάνει τα χατίρια. Ναι, ακριβώς, ακόμη κι αυτό θα σε ξενερώσει και θα θέλεις να τον κάνεις να αντιδράσει, να επαναστατήσει, να σου πει όχι, να υπάρχει μία ένταση πού και πού.

Όσο καλό παιδί και να είναι κάποιος, μην τον επιλέγεις μόνο γι’ αυτό. Ή γίνε κι εσύ καλό παιδί, αν δεν είσαι, και εκτίμησε όσα σου δίνει ο άλλος ή άφησέ τον να βρει έναν άνθρωπο που θα τον εκτιμήσει πραγματικά και θα του ανταποδώσει.

Αυτό που αρχικά σε γοητεύει σε κάποιον και τον επιλέγεις για σύντροφο πρέπει να είναι ανάλογο με το χαρακτήρα σου, να μπορείς ν’ ανταπεξέλθεις σ’ αυτό και να σταθείς ισάξια δίπλα του. Σε αντίθετη περίπτωση, οι «μυστηριώδεις» και πολυάσχολοι τύποι εγκλωβίζονται σε μια σχέση μ’ ένα «καλό παιδί» που κάνει ιώβειο υπομονή, για να είναι μαζί τους και τα «καλά παιδιά» γεμίζουν τρύπιο βαρέλι όντας σε σχέση και δίνοντας τα πάντα σ’ ένα άτομο που είναι υπερβολικά δραστήριο και συνεχώς αναζητά νέες προκλήσεις στη ζωή του.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News