Μπορεί να νομίζουμε ότι λίγο κουτσομπολιό και κριτική προσθέτουν “αλατοπίπερο” στη ζωή μας και την κάνουν ίσως πιο ενδιαφέρουσα, όμως τελικά είναι μια βλαβερή εκτόνωση, τόσο για το άτομο που κάνει την κριτική και το κουτσομπολιό, όσο και για το άτομο στο οποίο αυτά στοχεύουν.
Η κριτική και το κουτσομπολιό μειώνουν την αυτοεκτίμησή μας
Όταν κριτικάρουμε, “εντυπώνουμε” στον ίδιο μας τον εαυτό τα (αρνητικά) στοιχεία εκείνα τα οποία σχολιάζουμε, και κατόπιν τα εκδηλώνουμε κι εμείς! Είναι δηλαδή σα να αυτοδηλητηριαζόμαστε. Επειδή δε, δεν είναι μια πράξη αξιοπρεπής κι ευγενής, μειώνεται η αυτοεκτίμησή μας. Απ’ την άλλη, η αυτοεκτίμηση μεγαλώνει όταν θαυμάζουμε τους άλλους και ανασύρουμε τα καλά τους στοιχεία. Τελικά, αν δεν συμπαθείς ορισμένα άτομο, καλό θα ήταν να τα απομακρύνεις απ’ τη ζωή σου αντί να αυτοδηλητηριάζεσαι με κριτικές.
Ήδη για να μπαίνει στη διαδικασία να κριτικάρει και να κουτοσμπολεύει κάποιος, αυτό από μόνο του φανερώνει ότι υπάρχει έλλειψη αυτοεκτίμησης και μέσα απ’ την κριτική προσπαθεί ο ίδιος να “ανέβει”, όμως τελικά κατεβαίνει, και πραγματώνει ο ίδιος όσα αντιπαθεί στους άλλους.
Η κριτική και το κουτσομπολιό δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα που ζούμε
Όχι μόνο τον ίδιο μας τον εαυτό δηλητηριάζουμε με το κουτσομπολιό και την κριτική αλλά και τα σπίτια μας, τους χώρους που ζούμε. Αυτή η μόλυνση της ατμόσφαιρας που προκαλούμε στο χώρο μας με την αρνητική ενέργεια, είναι αιτία “ατυχιών”, ασθενειών, εκνευρισμού, ανησυχίας, κατάθλιψης.
Η κριτική επιβαρύνει τα άτομα στα οποία στοχεύει
Ναι, το “κακό μάτι” συχνά προκαλείται από κακόβουλη κριτική και κουτσομπολιό. Και το θέμα είναι ότι αυτός που κριτικάρει και κουτσομπολεύει, ασυνείδητα καταλαβαίνει ότι βλάπτει τον άλλον, γι’ αυτό έχει ενοχές και μειώνεται κι άλλο η αυτοεκτίμησή του για την ποταπή αυτή πράξη. Επιπλέον, η ενεργειακή επιβάρυνση και τα “δηλητήρια” που αποστέλλει στον άλλον και η βλάβη που αυτά προκαλούν, προστίθενται στον “καρμικό του λογαριασμό”. Φορτώνεται δηλαδή με αρνητικό κάρμα.
Θα ρωτήσει βέβαια κάποιος, πως μπορεί να προστατευτεί απ’ το κουτσομπολιό και την κακόβουλη κριτική. Καταρχήν θα πρέπει να φύγει απ’ τη σφαίρα επιρροής της, με το να μην κριτικάρει ο ίδιος και με το να ζει μια θετική ζωή σε όλα τα επίπεδα. Η προσευχή και ο διαλογισμός είναι βασικά μέσα καθαρισμού από αρνητικές ενέργειες, που είναι μπόλικες εδώ στη γη. Καλά είναι τα “ματάκια” και τα σταυρουδάκια ενάντια στο “μάτι”, όπως πρέπει να συνοδεύονται και απ’ το πραγματικό αντίδοτο στην αρνητικότητα, την αγνότητα.
Ζηλεύεις κάποιον; Τότε προσπάθησε να του μοιάσεις
Συχνά η κριτική και το κουτσομπολιό ξεκινούν από ζήλια. Νιώθει δηλαδή κανείς ότι θα ήθελε να έχει κάποια πράγματα που έχει ο άλλος, κι επειδή νιώθει “μείον” που δεν τα έχει, αρχίζει να κουτσομπολεύει. Αυτό θα πρέπει να μετατραπεί αρχικά σε θαυμασμό των χαρισμάτων του άλλου. Όταν θαυμάζουμε καλοπροαίρετα και χωρίς ζήλια κάποιον, τότε εντυπώνουμε στον εαυτό μας τα όμορφα στοιχεία που θαυμάζουμε.
Κατόπιν, στην περίπτωση που ζηλεύεις κάποιον, μπορείς να προσπαθήσεις να φανταστείς ότι έχεις κι εσύ όσα ζηλεύεις στον άλλον. Φαντάσου πως αισθάνεται, τι βιώνει, οραματίσου στον εαυτό σου τις ποιότητες που ζηλεύεις στον άλλον. Αυτό θα σε απαλλάξει απ’ τη ζήλια.
Λέμε λοιπόν όχι στην κακολογία και στο κουτσομπολιό, γιατί:
Όταν κακολογείς κάποιον φορτώνεσαι τα αρνητικά του στοιχεία και “κολλάει” η εικόνα του επάνω σου, και μετά δύσκολα ξεκολλάει… Ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις κάποιον προσωπικά, αν τον κακολογήσεις δημιουργείς “σύνδεση” και ρουφάς τα αρνητικά στοιχεία για τα οποία τον κακολογείς. Η εικόνα του ατόμου και τα στοιχεία αυτά εντυπώνονται πάνω σου και σε ορίζουν σε ένα βαθμό. Η κακολογία και το κουτσομπολιό είναι τελικά αυτοκαταστροφικές και ιδιαίτερα επιμολυντικές καταστάσεις.
Ας κάνουμε τις κοινωνίες μας πιο όμορφες και καθαρές, και τους εαυτούς μας πιο υγιείς και με περισσότερη αυτοεκτίμηση, χωρίς κακόβουλες κριτικές και κουτσομπολιά.