Όλοι ξέρουμε ότι ο εγωισμός καταστρέφει σχέσεις και είναι πηγή δυστυχίας για το ίδιο το άτομο. Κανείς δεν συμπαθεί έναν εγωιστή. Θεωρητικά γνωρίζουμε πόσο βλαβερός είναι ο εγωισμός, όμως καταλαβαίνουμε στην πράξη πώς αυτό λειτουργεί; Είναι πολύ απλό:
-Ο Εγωισμός είναι να σκέφτεσαι τα θέλω σου και να ταλαιπωρείσαι λόγω της μη ικανοποίησής τους. Πόσες φορές ακούμε τη φράση “δεν μου δίνει αυτά που θέλω, είμαι δυστυχισμένος”… Πρόσεξε όμως, τα θέλω αυτά δεν είναι πραγματικές ανάγκες, αλλά μάλλον βαμπιρισμοί και αίσθημα ανικανοποίητου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων βασανίζεται από τα ανικανοποίητα θέλω του. Αυτή είναι μια μορφή εγωισμού, απ’ την οποία μπορείς να βγεις και να πεις, “αμάν πια με αυτή τη μαύρη τρύπα των θέλω μου, ας κοιτάξω τους άλλους καλύτερα”.
Σκέφτεσαι συνέχεια τον εαυτό σου;
-Εγωισμός πολύ απλά είναι να σκέφτεσαι συνέχεια τον εαυτό σου, το πως να περάσεις καλύτερα και πιο εύκολα τη ζωή, πως να έχεις ανέσεις, απολαύσεις κλπ. Δεν είναι κακές οι ανέσεις και οι απολαύσεις, το πρόβλημα είναι ότι ανησυχείς για να τις έχεις. Βγες κι απ’ αυτό το εγώ, απόλαυσε τη ζωή όπως την έχεις.
-Όταν λες, “είμαι δυστυχισμένος, είμαι αδικημένος, είμαι άσχημος, είμαι όμορφος, είμαι αποτυχημένος, είμαι φτωχός, είμαι έτσι κι αλλιώς”, πάλι το εγώ είναι. Άλλο να προσδιορίζεις ρεαλιστικά τα λάθη και τις αδυναμίες σου ώστε να προσπαθήσεις να βελτιωθείς, και άλλο να κλαίγεσαι και να ασχολείσαι νοσηρά με τον εαυτό σου. Μην βάζεις ταμπέλες.
-Η ανάγκη για αναγνώριση είναι εγωισμός. Ικανοποίησε καλύτερα την Συνείδησή σου, αντί να περιμένεις αναγνώριση κι επιβεβαίωση απ’ τους άλλους.
Στη δίνη του εγωκεντρισμού
-Η διαρκής και άκαρπη ενασχόληση με τα προσωπικά προβλήματα, είναι εγωισμός. Αυτή η κατάσταση αν παγιωθεί μπορεί να γίνει ηδονιστική, και να συνηθίσει ο άνθρωπος στη μιζέρια της αναμάσησης των προβλημάτων του και τελικά να μην θέλει να βγει από εκεί.
Ξεκινάμε τη ζωή ως ανέμελα παιδιά και κατόπιν μας καταπίνουν τα προβλήματα και οι φοβίες. Δεν πρέπει ν’ αφήνουμε όμως μια τέτοια κατάσταση, που είναι και βλαβερή για την υγεία. Κάνουμε το breakthrough, βγαίνουμε απ’ τη δίνη του εγωκεντρισμού και λειτουργούμε ακτινοβόλα, δημιουργικά προς τη ζωή.
-Εγωισμός όμως είναι και να μην καλλιεργείς τα ταλέντα και τα χαρίσματά σου. Υπάρχουν αρκετοί “πλάγιοι” εγωισμοί. Η άρνηση ή ο φόβος να εκδηλώσει κανείς τον όμορφο εαυτό του ώστε να προσφέρει κάτι εποικοδομητικό στην κοινωνία, είναι κι αυτή εγωισμός.
‘Έχει άπειρες εκδηλώσεις ο εγωισμός, και είναι μια πολύ δημιουργική διαδικασία να προσπαθούμε να εντοπίσουμε αυτές τις εκδηλώσεις και να τις διορθώσουμε. Γιατί τον πραγματικό μας Εαυτό δεν τον γνωρίζουμε παρά μόνο αφαιρώντας όσα Αυτός ΔΕΝ είναι.