Αληθινή φιλία

By

Το να είναι πραγματικός φίλος κανείς και όχι απλά “φιλαράκι”, δεν είναι εύκολο. Η πραγματική φιλία απαιτεί μη-προσκόλληση, σοφία, επιδεξιότητα, ανιδιοτέλεια, ώστε να μπορούμε να βλέπουμε καθαρά τις ανάγκες και τα λάθη του φίλου μας και να προσπαθούμε να τις καλύψουμε ή να τον συμβουλέψουμε σωστά.

1 Αληθινή φιλία

Φιλαράκια που κολακεύουν είναι εύκολο να βρει κανείς. Κι εκεί πάμε πάλι στην έννοια της κλίκας, που είναι μια σεληνιακή κατάσταση, στην οποία το άτομο αναζητά την υποστήριξη της μάζας, καθώς δεν έχει αυτονομηθεί πνευματικά, δεν έχει γίνει ο εαυτός του, δεν είναι σε θέση να στηρίξει τον εαυτό του.

2 Αληθινή φιλία

Δεν θα αναφερθώ στις κολακείες του τύπου “κούκλα είσαι, καταπληκτική” κλπ, ή σε μια συνεχή ψευτοθετικότητα και χαρά μεταξύ φίλων, πράγματα τα οποία συχνά καταδεικνύουν υπόγεια ανταγωνιστικότητα ή/και εχθρικά αισθήματα. Ο άνθρωπος που αγαπά πραγματικά, δεν κολακεύει με “ζουζουνιές”. Πραγματική στοργή και φροντίδα ναι, πραγματικός θαυμασμός ναι, αλλά όχι κολακείες. Πολλές φορές ένας πραγματικός φίλος θα είναι αυστηρός και σκληρός μαζί μας, για το καλό μας. Μια συνεχής ψευτοκαλοσύνη και συμβιβαστικότητα δεν είναι πραγματική φιλία.

3 Αληθινή φιλία

Ένας φίλος πρώτα απ’ όλα πρέπει να προσπαθεί να διευρύνει τον ορίζοντα του φίλου του, να του προσφέρει μια νέα οπτική, ώστε να τον βοηθά να επεκτείνει την κατανόησή του για τον εαυτό του και τις καταστάσεις. Τι βλέπουμε όμως σήμερα; Φίλους-ρομπότ, ή φίλους-πιθήκους, που δεν “σκύβουν” στο πρόβλημα και στη ζωή του άλλου, αλλά απλά του λένε “εσύ έχεις δίκιο, σε αδίκησαν, φταίνε οι άλλοι που τα έπαθες αυτά” κλπ, αντιδρώντας μηχανικά και χωρίς αυθεντικότητα σε όσα τους εμπιστεύεται ο άλλος, κρατώντας τελικά τους φίλους τους σε μια ανεύθυνη κατάσταση μέσω αυτής της διαρκούς κολακείας ή “συμφωνίας”.

4 Αληθινή φιλία

Η πραγματική φιλία είναι τέχνη. Η πραγματική φιλία είναι αγάπη. Είναι επίσης σεβασμός, προσωπική καλλιέργεια, μη-προσκόλληση, είναι ένας διαρκής αγώνας για να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες των φίλων μας. Ο πραγματικός φίλος μας ωθεί στο Ανώτερο, σε διαρκή αυτοϋπέρβαση.

5 Αληθινή φιλία

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News