“Εκτιμάς καλύτερα όσα χάνεις…”

By

Αυτό θα μπορούσε να είναι το μότο του φετινού καλοκαιριού. Με την επίμονη δύσκολη όψη της Αφροδίτης με τον Κρόνο, αναγκαζόμαστε μέσα από απώλειες και στερήσεις να εκτιμήσουμε όσα είχαμε και στα οποία δεν είχαμε αποδώσει τη σωστή τους αξία.

Η όψη αυτή θα είναι διαρκείας: κορυφώνεται για πρώτη φορά στις 14 Ιουλίου, αλλά θα λειτουργεί για όλο το μήνα, καθώς η Αφροδίτη θα επιβραδύνει στην πορεία της για να γυρίσει ανάδρομη στις 25 Ιουλίου, οπότε και θα παραμείνει σε κοντινές μοίρες με τον Κρόνο. Για δεύτερη φορά θα σχηματιστεί με ακρίβεια στις 5 Αυγούστου και την επιρροή θα την αισθανθούμε μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Κατόπιν η όψη αυτή κάνει ένα διάλειμμα και θα την ξανανιώσουμε τον Οκτώβριο, όπου θα σχηματιστεί για τελευταία φορά με ακρίβεια στις 11/10.

1“Εκτιμάς καλύτερα όσα χάνεις”

Το τι σημαίνει αγνωμοσύνη θα πρέπει να το σκεφτούμε βαθύτερα στη ζωή μας αυτή τη περίοδο, όχι τόσο για να αρχίσουμε να κατηγορούμε άλλους που ήταν αγνώμονες προς εμάς -αυτούς θα τους αναλάβει το κάρμα-, αλλά για να μάθουμε εμείς οι ίδιοι να εκτιμούμε καλύτερα τη ζωή, τους ανθρώπους, τα αγαθά.

Μια όψη στέρησης υλικής, οικονομικής αλλά και συναισθηματικής, η οποία ζητά να ωριμάσουμε στην διαχείριση των πόρων μας αλλά και στο πως φερόμαστε στις σχέσεις, χωρίς όμως να γίνουμε τσιγκούνηδες ή “στεγνοί” συναισθηματικά ή συμφεροντολόγοι, γιατί υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Λόγω αγνωμοσύνης μπορεί να “πετάμε” ανθρώπους που αξίζουν απ’ τη ζωή μας.

2 “Εκτιμάς καλύτερα όσα χάνεις”

Ο Κρόνος είναι ο πλανήτης του κάρμα, και κάθε φορά που σχηματίζει αρνητικές όψεις μάς φέρνει στο προσκήνιo τις αρνητικές πράξεις μας του παρελθόντος, ώστε να τις διορθώσουμε και να εξελιχτούμε. Και τώρα οι αρνητικές αυτές πράξεις σχετίζονται με την αγνωμοσύνη που είχαμε απέναντι σε ανθρώπους, αγαθά, ανέσεις, χαρές αλλά και απέναντι στην ομορφιά της ζωής. Σκληρό μάθημα σίγουρα, ουδείς ακάρματος όμως – ο άνθρωπος άλλωστε δεν φημίζεται για την ευγνωμοσύνη του, την οποία πρέπει διαρκώς να καλλιεργεί, αν θέλει να είναι ευτυχισμένος και να έχει αφθονία στη ζωή του.

3 “Εκτιμάς καλύτερα όσα χάνεις”

Δοκιμάζει όμως και την αυτοεκτίμησή μας. Η υποσυνείδητη κυρίως σκέψη ότι “δεν αξίζω” την αγάπη θα δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις και θα τις σαμποτάρει. Πολλές σχέσεις και συνεργασίες διακόπτονται αυτή τη περίοδο. Η έλλειψη αυτοεκτίμησης σαμποτάρει όμως και το εισόδημά μας. Προσοχή επίσης στην κριτική που αφορά την εμφάνιση τη δική μας και των άλλων – κάνει φανερά τα άσχημα σημεία η όψη αυτή.

Ένα αίσθημα σχεδόν διαρκούς δυσαρέσκειας θα είναι πρόβλημα με την όψη αυτή, το οποίο και πάλι πρέπει να ξεπεραστεί με την ευγνωμοσύνη. Η Αφροδίτη είναι η ικανοποίηση, η ευαρέσκεια, και όταν βάλλεται απ’ τον σκληρό Κρόνο μπορεί να νιώθουμε “ξινισμένοι” ή “πικροί”. Όμως ας αντιστρέψουμε το αρνητικό αυτό κάρμα με το να εκτιμούμε περισσότερο τη ζωή.

Ας εγερθούμε και ας γίνουμε ευγνώμονες,
γιατί ακόμα κι αν δεν μάθαμε πολλά πράγματα σήμερα,
τουλάχιστον μάθαμε λίγα,
και ακόμα κι αν δεν μάθαμε λίγα,
τουλάχιστον δεν αρρωστήσαμε,
και ακόμα κι αν αρρωστήσαμε ,
τουλάχιστον δεν πεθάναμε·
γι’ αυτό, ας είμαστε ευγνώμονες.

Βούδας

4 “Εκτιμάς καλύτερα όσα χάνεις”

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News