Η έννοια της υπομονής

By

Υπομονή δεν σημαίνει αναμονή. Η πραγματική υπομονή είναι μια δημιουργικότατη διαδικασία, στην οποία δουλεύουμε προσεκτικά με ότι μας δίνεται στο παρόν.

Η πραγματική υπομονή δεν έχει προσδοκίες, γιατί ζει κι εργάζεται απορροφημένη στο τώρα, για ένα καλύτερο μέλλον. Η πραγματική υπομονή είναι γείωση. Η ανυπομονησία αντίθετα, είναι έλλειψη γείωσης, είναι φόβος, αντίδραση στο Θείο Ρεύμα, είναι δηλαδή Άρνηση.

Ίσως υπάρχει μόνο ένα προπατορικό αμάρτημα: η ανυπομονησία. Λόγω της ανυπομονησίας οδηγούμαστε έξω από τον Παράδεισο· λόγω της ανυπομονησίας δεν μπορούμε να επιστρέψουμε εκεί. Φραντς Κάφκα

Έτσι η υπομονή είναι μια βασική αρετή που πρέπει να αναπτύξουμε. Και είναι επίσης μια βασική πνευματική άσκηση στη καθημερινότητα.

1 Η έννοια της υπομονής

Εάν θα μπορούσατε μόνο να κρατηθείτε ήσυχοι, μακριά από μνήμες και προσδοκίες, θα είστε σε θέση να διακρίνετε το όμορφο σχέδιο των γεγονότων. Είναι η ανησυχία σας που προκαλεί χάος. – Nisargadatta Maharaj

Η εξάσκηση στη βαθιά και αργή αναπνοή, διαλύει την ανυπομονησία και μας γειώνει ξανά. Όταν είμαστε ανυπόμονοι, θα παρατηρήσουμε ότι η αναπνοή μας είναι ρηχή και γρήγορη, δεν πηγαίνει βαθιά έως κάτω. Και η ρηχή αναπνοή είναι αυτή που δεν επιτρέπει στο Θείο Ρεύμα να ρεύσει μέσα από εμάς και να γειωθεί.

2 Η έννοια της υπομονής

Ο χειρότερος από όλους τους πειρασμούς είναι ανησυχία. Είναι κακή επειδή κρατά την προσοχή σας στον κόσμο και, συνεπώς, σας κάνει να παραμένετε σε άγνοια του Θεού. Αν διαλογίζεστε τακτικά, θα είστε με το Θεό όλη την ώρα. -Παραμαχάνσα Γιογκανάντα

Έτσι από τα λόγια του Yogananda βλέπουμε επίσης ότι η ανυπομονησία και η νευρικότητα είναι υλιστικές ποιότητες, από ένα νου που είναι εστιασμένος στην εξωτερική πραγματικότητα.

3 Η έννοια της υπομονής

Συχνά ακούμε τη φράση “έκανα πολύ υπομονή, δεν αντέχω άλλο”, που εκφράζει μια απογοήτευση. Αυτή ωστόσο δεν είναι πραγματική υπομονή, καθώς το απογοητευμένο άτομο είχε κάποια προσδοκία, αλλιώς δεν θα απογοητευόταν. Στην υπομονή όμως δεν υπάρχουν προσμονές για το μέλλον, καθώς είμαστε απολύτως απορροφημένοι στην εργασία μας στο παρόν. Η εργασία στο παρόν άλλωστε είναι το μόνο που έχουμε σ’ αυτή τη ζωή, οπότε η υπομονή μας φέρνει σε επαφή με τη πραγματικότητα.

4 Η έννοια της υπομονής

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News