Ψέματα, ψέματα και αυταπάτες… Τελικά γιατί λέμε ψέματα;

By

Σκοπός του άρθρου αυτού δεν είναι να μας βάλει σε θέση κατήγορου προς όσους τυχόν μας έχουν πει ψέματα, αλλά για να καταλάβουμε λίγο τον ίδιο τον μηχανισμό των ψεμάτων που λέμε εμείς οι ίδιοι και των αυταπατών. Άλλωστε, κανείς μας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν λέει καθόλου ψέματα ή δεν τρέφει καθόλου αυταπάτες. Το ψεύδος στους ανθρώπους είναι κάτι πολύ μεγάλο και σοβαρό, και μια πηγή αυτο-απομόνωσης και αποκοπής απ’ την αλήθεια που ελευθερώνει.

Αλήθεια ωστόσο δεν είναι μια ωμή “ειλικρίνεια”, να λες τα πράγματα “χύμα”, όπως σου έρχονται εκείνη τη στιγμή. Μπορεί κι αυτή η “ειλικρίνεια” να είναι ψεύδος αν πηγάζει από διάφορους εσωτερικούς προγραμματισμούς. Το να πεις σε κάποιον πχ “είσαι χοντρός”, είναι ωμή ειλικρίνεια, όμως αν έχει κακία από πίσω, δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια δεν έχει κακία.
2-Ψέματα,-ψέματα-και-αυταπάτες..

Λέμε ψέματα γιατί νομίζουμε ότι είμαστε αδύναμοι να αντιμετωπίσουμε ορισμένες καταστάσεις. Νομίζουμε – δεν είμαστε. Αν αντιμετωπίσουμε την αλήθεια μιας κατάστασης όμως, θα δούμε ότι είναι πολύ πιο απελευθερωτική απ’ τα ψέματα και τις αυταπάτες που τρέφαμε. Το δύσκολο ωστόσο, είναι να καταλάβουμε πότε λέμε ψέματα και πότε τρέφουμε αυταπάτες…

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αγαπάμε εάν τρέφουμε αυταπάτες ή λέμε ψέματα. Γιατί το ψεύδος μας εμποδίζει να δούμε τον άλλον όπως είναι. Η αλήθεια είναι αγάπη, η αγάπη είναι αλήθεια. Όλοι μας θα θέλαμε οι άλλοι να μας βλέπουν γι’ αυτό που είμαστε πραγματικά, να μας αναγνωρίσουν, όλοι μας θα θέλαμε αγάπη δηλαδή. Αντί αυτού, προβάλλουμε διαρκώς τις δικές μας προσμονές και ψευδαισθήσεις στους άλλους.
3-Ψέματα,-ψέματα-και-αυταπάτες..

Όμως ας πάω στο ζουμί του θέματος. Ένα ψέμα, μια αυταπάτη ή ψευδαίσθηση τρέφεται συνήθως από κάποιο βόλεμά μας, από μια προσκόλληση ή ηδονή. Ξέρω ότι κάτι με βλάπτει αλλά δημιουργώ μια ψευδαίσθηση στο νου μου ότι αυτό που κάνω είναι καλό γιατί μου φέρνει ηδονή και δεν θέλω να το αποχωριστώ. Έτσι ξεπουλάμε την αλήθεια μας σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Αν λοιπόν εντοπίσεις το βόλεμα ή την ηδονή πίσω από ένα ψέμα ή μια αυταπάτη, θα είναι το πρώτο βήμα για τη διάλυση του ψεύδους. Υπάρχουν “βολικά ψέματα”; Όλα τα ψέματα είναι “βολικά”, όμως διαιωνίζουν τη νοσηρότητα σε ψυχή και σώμα. Συχνά δε, μια ασθένεια προέρχεται από ψέματα που λέμε στον εαυτό μας. Το βόλεμα όμως αυτό αργά ή γρήγορα θα κληθούμε να το αποβάλλουμε απ’ τη ζωή μας για να εξελιχτούμε.
4-Ψέματα,-ψέματα-και-αυταπάτες.

Αν εντοπίσεις στον εαυτό σου ένα ψέμα ή μια αυταπάτη, αυτό είναι πολύ καλό δείγμα – σημαίνει ότι μια νέα αλήθεια θέλει να αναδυθεί απ’ το είναι σου και να μεγαλώσεις και να απελευθερωθείς. Θρέψε λοιπόν αυτή την αλήθεια, με τόλμη. Όχι για να αποδείξεις κάτι στους άλλους, αλλά για να βρεις υγεία πνευματική και ομορφιά.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News