Ο δημόσιος θηλασμός είναι δικαίωμα!

By

Δεν έχω υπάρξει μητέρα ακόμη. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω τις δυσκολίες, την κούραση, τις προκλήσεις αυτού του θαύματος, που έχουν βιώσει όσες έχουν κρατήσει στην αγκαλιά τους το μωρό τους.

Δεν μπορώ να σου πω πως νιώθει μια γυναίκα όταν αντικρίζει για πρώτη φορά αυτό τον ανθρωπάκο που κουβαλούσε μέσα της για εννέα μήνες. Ούτε τις ωδίνες που περνάει για να τον φέρει στον κόσμο.

Μπορώ να σου πω, όμως, με μεγάλη σιγουριά πως είμαι κοντά σε κάθε γυναίκα που θέλει και έχει αναφαίρετο δικαίωμα να θηλάσει το μωρό της σε δημόσιο χώρο.

Πως τα ταμπού, μιας κοινωνίας καθόλα απελευθερωμένης, δεν έχουν κλονιστεί καν. Πως ακόμη και σήμερα, μητέρες έχουν πέσει θύματα στενοκέφαλων, το λιγότερο που θα μπορούσα να τους χαρακτηρίσω, που νιώθουν προσβεβλημένοι από το θέαμα του θηλασμού και τις καταδεικνύουν λες και διαπράττουν έγκλημα.

Δεν είναι ανάρμοστη πράξη. Και κανένας δεν έχει δικαίωμα να ισοπεδώνει την προσωπικότητα της θηλάζουσας μητέρας, να της στερεί την ελευθερία κίνησης και συμμετοχής στα κοινά και την υγιή εξέλιξη του παιδιού της.

Σίγουρα, δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σου πω πως νιώθει μια μητέρα όταν ένας ακέφαλος θα της φωνάξει “μάζεψε το στήθος σου κυρά μου”. Ξέρω τι νιώθω όμως και μόνο στο άκουσμα ενός τέτοιου συμβάντος. Απογοήτευση και οργή. Ναι οργή, γιατί τα φυσιολογικά τα κάναμε αφύσικα, και τα αφύσικα απολύτως φυσιολογικά. Οργή που ορισμένοι δεν κατανοούν πως ο θηλασμός είναι νόμος προσφοράς και ζήτησης μεταξύ της μητέρας και του παιδιού. Και σε αυτή τη σχέση της φύσης δε χωράει κανείς άλλος.

 

Η Δημόσια γιορτή για τον μητρικό θηλασμό διοργανώθηκε και φέτος σε περισσότερες από πενήντα πόλεις σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού που είναι 1-7 Νοεμβρίου. Φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενώνει τις δυνάμεις του με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας για να εξαπλωθεί το μήνυμα “Θηλασμός και εργασία: μπορεί να δουλέψει”.

Οι περισσότερες από 40.000 μητέρες-μέλη του δικτύου καλούνται να γίνουν ακτιβίστριες, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για την απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και την εξοικείωση της κοινωνίας με την εικόνα της θηλάζουσας, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν βιώσει… τον ρατσισμό.

thilasmos

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News