“Τρώω” τα συναισθήματά μου…

By

“Μετά από μία κουραστική μέρα, θέλω να βουλιάξω στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση και το φαγητό στον δίσκο”. “Είχα μία διαμάχη με τον σύζυγο και η πρώτη αντίδραση από τα νεύρα μου ήταν να ανοίξω το ψυγείο”. “Είμαι κλεισμένη σπίτι με τα παιδιά και όλη την ώρα τσιμπολογάω”. “Στεναχωρήθηκα από ένα άσχημο νέο και δεν έβαλα τίποτα στο στόμα μου για δυο μέρες”. Φράσεις γνωστές, καθημερινές, χιλιοειπωμένες, ακόμη και από εμένα!

Ο καθένας μας έχει αναπτύξει μία ξεχωριστή σχέση με το φαγητό η οποία διαμορφώθηκε μέσα από εμπειρίες, αναμνήσεις και μηνύματα που έλαβε σε όλη την διάρκεια της ζωής του. Έτσι το φαγητό έγινε μία βαθιά συναισθηματική εμπειρία, η οποία αντανακλά τη σχέση μας με τον εαυτό μας και με τους άλλους.

large-ορ-922x562

Άλλοι αναπτύσσουν μία ισορροπημένη σχέση με το φαγητό, τρώνε στις ποσότητες που χρειάζονται και το απολαμβάνουν χωρίς ενοχές. Όταν όμως γίνεται η απάντηση σε κάθε δυσκολία που συναντάς, τότε η τροφή χάνει τον αρχικό ρόλο της θρέψης και μιλάμε για “συναισθηματικό φαγητό”.

Είναι δύσκολο αλήθεια, να καταλάβεις πότε ξεκινάς να “τρως” τα συναισθήματά σου! Το σκεφτόμουν προχθές, που συνάντησα την Δάφνη Νταλάπα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity, σε ένα break από την προετοιμασία για την ομιλία που θα δώσει στις 9 Νοεμβρίου, στην πόλη μας, στο biscotto coffee+ (Mediterranean Cosmos) και μπορέσαμε να τα πούμε λίγο.

Μου εξηγεί ότι πολλές φορές τα συναισθήματα μας και όχι η βιολογική πείνα, μας υπαγορεύουν τι, πότε και πόσο να φάμε. “Εκεί, το φαγητό χάνει τον αρχικό του ρόλο και έρχεται να καλύψει άλλες ανάγκες. Η σύνδεση της κατανάλωσης φαγητού με την ψυχική μας διάθεση είναι φυσιολογική και συμβαίνει σε όλους μας. Όταν όμως γίνει τόσο ισχυρή, ώστε να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την διατροφική μας συμπεριφορά, τότε μιλάμε για “συναισθηματικό φαγητό”. Σε ορισμένους μάλιστα είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες, και για αυτό και νιώθουν αδύναμοι απέναντι στο φαγητό. Έχει λάβει έναν άλλο ρόλο στη ζωή τους. Αν και όσοι βιώνουν μία τέτοια κατάσταση, νιώθουν ανήμποροι να ελέγξουν την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν, με την σωστή αντιμετώπιση και τις κατάλληλες τεχνικές, γίνεται εφικτή η αποσύνδεση της ψυχικής διάθεσης από την κατανάλωση τροφής και την αλλαγή προς έναν ενσυνείδητο τρόπο διατροφής.”

Αν νιώθεις πως σε αφορά, δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις την ομιλία!

Info

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου

biscotto coffee+ (Mediterranean Cosmos-Θεσσαλονίκη)

Κρατήσεις: 2310253878

Έναρξη: 20:00

Είσοδος ελεύθερη

You may also like

Hot News