Επιστροφή στις αναμνήσεις

By

Ήταν μια από τις καθιερωμένες οικογενειακές Κυριακές. Ξέρετε, ένα τεράστιο τραπέζι, με σόι, άνω των 10 ατόμων. Ένα τραπέζι στολισμένο με λαχταριστά και σπιτικά εδέσματα, μαγειρεμένα από τα χεράκια της μαμάς. Αλλά πάντα ένα πρόσωπο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Η γιαγιά Μαρία, ετών 91, γεννηθείσα το 1924. Μαγεία κάθε συζήτηση μαζί της. Τι να λέμε τώρα!!!

portrait
Είναι συγκλονιστικό το πόσο καλά θυμάται ακόμα! Μας περιγράφει ατέρμονες ιστορίες μιας ολόκληρης ζωής. Ιστορίες γεμάτες από μυρωδικά, που είναι πραγματικά αδύνατο να μη συγκινηθείς ή ν’ ανατριχιάσεις. Άνετα κάθεσαι να ακούς τις διηγήσεις της, χωρίς να καταλαβαίνεις πόσο γρήγορα περνούν οι ώρες. Τα χέρια της σταυρωμένα ή κουρνιασμένα γύρω από τη μέση της και ξενικά να αφηγείται. Κάθε φορά είναι διαφορετική από την προηγούμενη, ο τόνος φωνή της, το χαμόγελό της, η στάση του σώματος της, όλα υποδηλώνουν κάτι ξεχωριστό. Τα χρόνια της στην Κρήτη, στην Αμερική και τούμπαλιν.

xeria

Μιλάμε βέβαια για χρόνια με άλλο άρωμα, με άλλες συνθήκες ζωής. Για μένα αυτά ήταν πλούσια χρόνια. Πλούσια σε συναισθήματα! Οι άνθρωποι, εκείνης της εποχής, ήξεραν να απολαμβάνουν κάθε ώρα και κάθε στιγμή που περνούσε, χωρίς μιζέρια και αχαριστία. Παράδειγμα προς μίμηση για τις νέες γενιές.

gigia
Δώστε βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους, έχουν πολλά να σας μεταφέρουν και να σας διδάξουν. Είναι η σπουδαιότερη και η μεγαλύτερή κληρονομιά που μπορεί κάποιος να διαθέτει, πέρα των υλικών αγαθών. Να είστε εκεί και να το ξέρουν. Να τους ακούτε και να το αισθάνονται. Να τους αγκαλιάζετε και να μη θέλετε να φύγετε από τη θαλπωρή τους.

Πολλές φορές θα σας ξαφνιάσουν, περισσότερο από ότι μπορείτε να φανταστείτε. Γεγονός και πραγματικά το εννοώ. Έχουν όλα όσα, ενδέχεται να μη βρείτε αλλού, αληθινά τουλάχιστον. Ότι κάνουν, το κάνουν με τη καρδιά τους. Πάλευαν και παλεύουν, όσο οι δυνάμεις τους, τους το επιτρέπουν, για τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους. Για εμάς! Απολαύστε τους όσο τους έχετε, μη έρθει κάποια στιγμή και το μετανιώσετε, λέγοντας «δεν προλάβω να…, ή δεν ήμουν εκεί για να…».

memorie

Να τους συγχωρείτε! Ό,τι κάνουν δεν το καταλαβαίνουν, γιατί η ηλικία τους δεν τους βοηθάει. Θα είναι πάντα όμως παρών για να προσφέρουν πέρα από την ΑΓΑΠΗ τους, μια σοκολατίτσα όταν διαβάζεις. Μην τους παραγκωνίζετε. Πάρτε τους για μια βολτίτσα, να σας δώσουν και την πολύτιμη ευχή τους. Αχ, αυτό το «την ευχή μου να έχεις παιδί μου», με καθηλώνει κάθε φορά που το ακούω. Στο λένε με όλη τη δύναμη της ψυχής τους, λες και κατέβασες τον ουρανό στα πόδια τους.

Η δική μας η χαρά, είναι διπλή χαρά γι’ αυτούς τους. Μπορεί να ξεχνάνε, γιατί είναι η γεροντική άνοια στη μέση, αλλά τα παιδιά και τα εγγόνια τους δεν τα ξεχνούν.  Μακάρι να είναι πάντα εδώ! Γιατί αυτή είναι η παρακαταθήκη μας!
Όπως είπε και ο Σωκράτης « η αγαθότητα της νεότητας είναι κάτι το αγγελικό. Η αγαθότητα τους γήρατος είναι κάτι το θεϊκό».

Με αγάπη
Χριστίνα Τ.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News