Ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα την κακή μνήμη κάνει πέρα!

By

Μια κούπα καφέ μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της μνήμης. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν κανείς λαμβάνει ένα χάπι καφεΐνης 200mg, ποσότητα που ισοδυναμεί με αυτή που υπάρχει σε μια κούπα καφέ, μπορεί να δει βελτίωση σύντομα στην ικανότητά του να θυμάται καλύτερα τις πληροφορίες που μελετούσε.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές, που συμμετείχαν στην έρευνα, να αναγνωρίσουν ορισμένα αντικείμενα που τους έδειξαν σε εικόνες, χαρακτηρίζοντάς τα ως εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου.

Πέντε λεπτά αργότερα έδωσαν στους μισούς ένα χάπι που περιείχε καφεΐνη και στους άλλους ένα ψευδοφάρμακο (placebo). Την επόμενη ημέρα έδειξαν στους συμμετέχοντες μερικές από τις εικόνες, που τους είχαν παρουσιάσει την προηγούμενη ημέρα μαζί με κάποιες άλλες παρόμοιες σε τυχαία σειρά.

kafes-1

Και οι δύο ομάδες εθελοντών ήταν σε θέση να χαρακτηρίσουν τις εικόνες ως «καινούριες» ή «παλιές», ωστόσο εκείνοι που είχαν πάρει το χάπι της καφεΐνης ήταν πιο ακριβείς στο να προσδιορίσουν ποιες ήταν «παρόμοιες με τις αρχικές». Όσοι είχαν πάρει το ψευδοφάρμακο τις προσδιόρισαν εσφαλμένα ως «παλιές».

«Γνωρίζαμε ήδη ότι η καφεΐνη έχει ενισχυτικές επιδράσεις στη γνωστική λειτουργία, όμως δεν είχαν εξεταστεί ποτέ λεπτομερώς οι συγκεκριμένες επιδράσεις της στην ενίσχυση της μνήμης και στη σχέση που έχει με την ανθεκτικότητα στη λήθη» ανέφερε ο νευροβιολόγος Dr Michael Yassa από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης. «Για πρώτη φορά γίνεται λόγος για συγκεκριμένη επίδραση της καφεΐνης στη μείωση της λήθης για διάστημα μεγαλύτερο των 24 ωρών» πρόσθεσε.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News