Ο παραπάνω ύπνος το Σαββατοκύριακο προκαλεί κοινωνικό jet lag

By

Οι ειδικοί μας προτρέπουν να μην κοιμόμαστε παραπάνω από το συνηθισμένο το Σαββατοκύριακο, κόβοντας μας τα φτερά για χουζούρεμα τα πρωινά.

sleep

Νέα έρευνα μας προειδοποιεί πως οι παραπάνω ώρες ύπνου μπορεί να προκαλέσουν κοινωνικό jet lag, το οποίο είναι επιζήμιο για την υγεία μας.

Οι γιατροί μάλιστα δίνουν έμφαση στο κίνδυνο που διατρέχουμε να αναπτύξουμε σακχαρώδη διαβήτη αλλά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Η ύπουλη αιτία του jet lag δεν είναι άλλη από την αναστάτωση των καρδιακών ρυθμών μας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Πίτσμπουργκ μελέτησαν 450 ενήλικες, ηλικίας 30-54 ετών, οι οποίοι εργάζονταν περίπου 25 ώρες την εβδομάδα και είχαν διαφοροποιήσεις στις ώρες του ύπνου τους τα Σαββατοκύριακα. Όσοι υπέφεραν από κοινωνικό jet lag παρατηρήθηκε πως είχαν μεγαλύτερο ποσοστό λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους και χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης.

Αν και ακόμα δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση του διαβήτη με τα καρδιαγγειακά προβλήματα, οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Κοινώς, προσοχή στον ύπνο και το Σαββατοκύριακο

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News