Ποιος μήνας είναι ο χειρότερος να ξεκινήσεις δίαιτα;

By

Οι ειδικοί μίλησαν! Είναι στον άνθρωπο να θέλει να παχαίνει και όχι να χάνει λίπος και βάρος. Τι γίνεται όμως όταν θες να πας κόντρα σ’ αυτό το κατεστημένο;

Αν έφαγες και εσύ πολύ στις γιορτές και τώρα το έχεις ρίξει στη δίαιτα και το γυμναστήριο, όμως δε βλέπεις να το συνεχίζεις για πολύ, σου έχω καλά νέα: δε φταις εσύ.

Ο Ιανουάριος έχει αποδειχτεί πως είναι ο χειρότερος μήνας να ξεκινήσεις δίαιτα και είναι φυσικό επόμενο να μην την κρατήσεις. Γιατί όμως;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο άνθρωπος είναι προγραμματισμένος να υπερκαταναλώνει φαγητό το χειμώνα και μάλιστα προτιμά τα πολύ παχυντικά τρόφιμα τις κρύες ημέρες και νύχτες του Ιανουαρίου. Το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, που έκανε την έρευνα, προτρέπει τους ενδιαφερόμενους να περιμένουν μέχρι την άνοιξη για μία πιο αποτελεσματική δίαιτα.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B», χρησιμοποίησαν μία σειρά από μαθηματικά μοντέλα για να διερευνήσουν την θεωρία ότι ο οργανισμός των ζώων έχει εξελιχθεί ώστε να αποθηκεύει συγκεκριμένη ποσότητα λίπους. Οι υπολογισμοί τους αποκάλυψαν ότι για τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, είναι πιο επικίνδυνο να είναι υπερβολικά αδύνατα και να κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν, απ’ ό,τι πολύ παχιά.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είναι τόσο ισχυρή η επιθυμία της αύξησης του σωματικού λίπους και βάρους, απ’ ό,τι της απώλειάς του.

diaita

«Θα περίμενε κανείς ότι η εξέλιξη θα μας παρείχε τη δυνατότητα να συνειδητοποιούμε πότε έχουμε φάει αρκετά, αλλά αντί γι’ αυτό έχουμε μικρό αυτοέλεγχο όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τεχνητή τροφή», δήλωσε ο δρ Άντριου Χίγκινσον, λέκτορας Ψυχολογίας στο Έξετερ. «Αυτό οφείλεται στο ότι τα σύγχρονα, εξαιρετικά γευστικά και παχυντικά φαγητά προκαλούν τόσο έντονη λαχτάρα, ώστε αυτή υπερβαίνει κάθε αδύναμο εξελικτικό μηχανισμό που διαθέτει ο οργανισμός για να σταματάει το φαγητό».

Οι υπολογισμοί του δρος Χίγκινσον και των συνεργατών του έδειξαν επίσης ότι η έντονη επιθυμία του ανθρώπου για αποθήκευση περισσότερου λίπους είναι εξαιρετικά έντονη τον χειμώνα, όταν παραδοσιακά τα ζώα βρίσκουν πιο δύσκολα τροφή, είναι έντονο το κρύο και υπάρχει μείωση της κινητικότητας. Ο συνδυασμός αυτός είναι θανατηφόρος για τη δίαιτα, αφού βοηθά διπλά στην αύξηση βάρους.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News