Το κάπνισμα σε φέρνει πιο κοντά στην εμμηνόπαυση

By

Είναι γνωστό πως η συχνή έκθεση μας στον καπνό του τσιγάρου, είτε ως ενεργητικές είτε ως παθητικές καπνίστριες, συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα γονιμότητας μας. Μια νέα έρευνα έρχεται τώρα στο προσκήνιο για να δώσει στο κάπνισμα την υπαιτιότητα για ένα ακόμα πρόβλημα. Η συχνή έκθεση στο τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση από ένα έως δύο έτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι καπνίστριες –νυν και πρώην- είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων γονιμότητας, καθώς και 26% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν εμμηνόπαυση πρόωρα πριν τα 50 τους χρόνια.

Η μέση ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης είναι σημαντικά μικρότερη μεταξύ των καπνιστριών. Στις «βαριές» καπνίστριες (που καπνίζουν πάνω από ένα πακέτο τη μέρα μετά τα 15 τους), η εμμηνόπαυση εμφανίζεται περίπου 22 μήνες νωρίτερα.

Αλλά και οι παθητικές καπνίστριες, οι οποίες ζούσαν για πολλά χρόνια ζούσαν σε σπίτι με καπνιστές, είχαν 18% μεγαλύτερη πιθανότητα για προβλήματα γονιμότητας, ενώ η εμμηνόπαυση τους εμφανιζόταν έως 13 μήνες νωρίτερα. Οι τοξίνες του καπνού επιδρούν αρνητικά στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας και διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία της.

Μήπως ήρθε η ώρα να διώξεις το τσιγάρο από τη ζωή σου;

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News