Το κάπνισμα σε φέρνει πιο κοντά στην εμμηνόπαυση

By

Είναι γνωστό πως η συχνή έκθεση μας στον καπνό του τσιγάρου, είτε ως ενεργητικές είτε ως παθητικές καπνίστριες, συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα γονιμότητας μας. Μια νέα έρευνα έρχεται τώρα στο προσκήνιο για να δώσει στο κάπνισμα την υπαιτιότητα για ένα ακόμα πρόβλημα. Η συχνή έκθεση στο τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση από ένα έως δύο έτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι καπνίστριες –νυν και πρώην- είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων γονιμότητας, καθώς και 26% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν εμμηνόπαυση πρόωρα πριν τα 50 τους χρόνια.

Η μέση ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης είναι σημαντικά μικρότερη μεταξύ των καπνιστριών. Στις «βαριές» καπνίστριες (που καπνίζουν πάνω από ένα πακέτο τη μέρα μετά τα 15 τους), η εμμηνόπαυση εμφανίζεται περίπου 22 μήνες νωρίτερα.

Αλλά και οι παθητικές καπνίστριες, οι οποίες ζούσαν για πολλά χρόνια ζούσαν σε σπίτι με καπνιστές, είχαν 18% μεγαλύτερη πιθανότητα για προβλήματα γονιμότητας, ενώ η εμμηνόπαυση τους εμφανιζόταν έως 13 μήνες νωρίτερα. Οι τοξίνες του καπνού επιδρούν αρνητικά στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας και διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία της.

Μήπως ήρθε η ώρα να διώξεις το τσιγάρο από τη ζωή σου;

You may also like

Follow @keepupgr


This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Hot News

post-image
ΔΙΑΤΡΟΦΗ Σωστή διατροφή

Ένας διατροφολόγος σου λέει πόσες φυτικές ίνες χρειάζεσαι την ημέρα για να χάσεις βάρος!

Μπορεί να νομίζεις ότι τρώγοντας λαχανικά όλη μέρα θα χάσεις βάρος (και σίγουρα ισχύει κάτι τέτοιο) αλλά αυτό δεν...
Διαβάστε Περισσότερα