Τα αμινοξέα είναι αυτά που βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών μετά από μια προπόνηση. Οι μυς μετά από μια σκληρή προπόνηση χρησιμοποιούν τα αμινοξέα που υπάρχουν στο αίμα προκειμένου να αποκατασταθούν και να γίνουν ακόμα πιο δυνατοί.
Επομένως, αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός σου μετά από μια προπόνηση με βάρη είναι να συμπληρώνεις τη διατροφή σου με αντιοξειδωτικά ή μέταλλα τα οποία θα δώσουν στο σώμα σου τα εργαλεία που χρειάζεται για να επισκευάσει τα κατεστραμμένα κύτταρα.
Ποια είναι, όμως, αυτά τα αντιοξειδωτικά που μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά;
Kάλιο: Το κάλιο το οποίο θα βρείτε σε μπανάνες, αβοκάντο, αμύγδαλα, φιστίκια, γάλα και σκουρόχρωμα πράσινα λαχανικά, περιορίζει τις κράμπες, βελτιώνει την αντοχή και βοηθάει το σώμα να ανακάμψει πιο γρήγορα. Το Διεθνές Ινστιτούτο Φαρμακολογίας προτείνει 4.700mg/μέρα ως την χαμηλότερη συνιστώσα δόση και μάλιστα για μη αθλούμενους ενήλικες.
Χρώμιο: Το χρώμιο θα το βρεις στα κόκκινα κρέατα, στα γαλακτοκομικά, στα δημητριακά και στα λαχανικά. Αυτό βοηθάει στην ενίσχυση της διαχείρησης των υδατανθράκων και του λίπους κατά την πέψη. Περιορίζει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη και βοηθάει πολύ στην καύση του λίπους.
Βιταμίνη C: Αυτή τη βιταμίνη θα τη βρεις στα εσπεριδοειδή, στα μούρα, στα ακτινίδια και στα πεπόνια ενώ τα λαχανικά που την περιέχουν είναι οι πιπεριές και το μπρόκολο. Η βιταμίνη C στο αίμα μπορεί να περιορίσει την μυϊκή κόπωση και να σε βοηθήσει πολύ σε δυνατότερες προπονήσεις. Περιορίζει τις φλεγμονές και επιδιορθώνει τους μυς γρηγορότερα, μειώνοντας έτσι το λεγόμενο σύνδρομο DOMS (σύνδρομο καθυστερημένου μυικού πόνου). Η βιταμίνη C προφυλάσσει επίσης τον οργανισμό μακριά από ασθένειες.