Αυτό-φροντίδα χωρίς πειθαρχία δεν γίνεται

By

Η πειθαρχία βρίσκεται στην καρδιά της αυτό- φροντίδας και της αγάπης για τον εαυτό μας. Κι εμείς την θεωρούμε, εντελώς λανθασμένα, τιμωρία…

Πριν από μερικές μέρες έπιασα τον εαυτό μου να πασχίζει να σηκωθεί από το κρεββάτι για την πρωινή προπόνηση. Χειμώνας είναι, πολύ κρύο, πού να αφήνω τα ζεστά μου σκεπάσματα για να πηγαίνω 7 το πρωί στο γυμναστήριο… Γύρισα πλευρό και κοιμήθηκα.

Ξύπνησα, όμως, γεμάτη ενοχές που δεν τήρησα το πρόγραμμά μου. Ξέρω πόσο σημαντική είναι η άσκηση για την σωματική και ψυχική μου υγεία. Άρχισα να κατακρίνω την πρωινή μου συμπεριφορά, που έχασα την προπόνησή μου για 1 ώρα παραπάνω ύπνο. Και τι κέρδισα;

Ξέρω ότι μερικοί ταυτίζεστε. Και όσοι δεν ταυτίζεστε, πολύ πιθανόν να έχετε βιώσει περιόδους στη ζωή σας που σας θυμίζουν αυτό που περιγράφω.

Θα σας πω, όμως, τι κέρδισα τελικά από αυτή την απόφαση που πήρα. Κέρδισα την συνειδητή επίγνωση ότι αυτοφροντίδα και πειθαρχία είναι ζευγάρι. Όταν απειθαρχώ απέναντι στον εαυτό μου, είμαι χαμένη εξ ορισμού, μιας που απειθαρχώ απέναντι στο μυαλό μου, που μου λέει «Μείνει όπως είσαι».

Σε ένα εξαιρετικά motivational βίντεο, ο Will Smith περιγράφει μοναδικά τη σχέση αυτό-φροντίδας και πειθαρχίας. Συγκεκριμένα, λέει:

«Η αυτοπειθαρχία βρίσκεται στην καρδιά της αυτοφροντίδας».

Η Πειθαρχία Δεν Είναι  Τιμωρία

Ξέρω ότι οι περισσότεροι έχουν αρνητική αίσθηση στο άκουσμα της λέξης «πειθαρχία». Ακούγεται σαν να πρέπει να υπακούσουν έναν στρατιωτικό νόμο. Όσοι έρχονται στο γραφείο μου και μου ζητάνε να είμαι αυστηρή γιατί «μόνο αν έχω κάποιον μπαμπούλα πάνω από το κεφάλι μου μπορώ να πειθαρχήσω», κάνω εικόνα ότι με φαντάζονται σαν τον δικαστή Ντρεντ (στην καλύτερη) ή Χίτλερ.

Η πειθαρχία είναι η πιο σοβαρή ένδειξη αγάπης προς τον εαυτό μας. Προφανώς το γνωρίζετε, όμως ας το ξαναπώ: αν θέλετε πραγματικά να είστε χαρούμενοι στη ζωή σας με τη ζωή σας, θα πρέπει να αγαπάτε και να φροντίζετε τον εαυτό σας. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι πρέπει να πειθαρχήσετε στη συμπεριφορά σας.

Ο δρόμος προς την σταθερή ευτυχία είναι στρωμένος από ατελείωτες ώρες πειθαρχίας στην συμπεριφορά μας.

Η άσκηση και η διατροφή είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, ειδικά μέχρι να γίνει τρόπος ζωής. Όλοι θέλουν να έχουν ένα ωραίο, ελκυστικό και υγιές σώμα, όμως δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι η διαδικασία για να το πετύχουν έχει αρκετά βήματα και σίγουρα η πρόοδος δεν είναι γραμμική. Στην πραγματικότητα, είναι χαοτική διαδικασία με συγκεκριμένα βήματα. Ξέρω ότι δεν ακούγεται κατανοητό, όμως όποιος έχει περάσει από το στάδιο της αλλαγής της εικόνας του σώματός του με τη βοήθεια της (ισορροπημένης) διατροφής και άσκησης, καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοώ.

Η Πειθαρχία είναι Αγάπη Εαυτού

Σκεφτείτε όλες τις φορές που σταθήκατε μπροστά σε έναν πειρασμό, πχ να φάτε πίτσα ενώ ακολουθείτε μια συγκεκριμένη διατροφή για να πετύχετε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ο απείθαρχος νους θα πει «Έλα μωρέ, θα φάω 1-2 κομμάτια και από αύριο συνεχίζω κανονικά» ή «Αυτή θα είναι η ελεύθερη μέρα μου» ή «Θα φάω 1-2 κομμάτια και θα πάω για τρέξιμο αύριο».

Και οι 3 δηλώσεις είναι δηλώσεις Gremlin, δηλαδή εσωτερικού κριτή (θα αναλύσω σε επόμενο άρθρο μου το Gremlin). Ακόμα και η τελευταία, που νομίζεις ότι είναι μια εξισορροπιστική κίνηση, ουσιαστικά είναι καλυμμένη τιμωρία. Είναι σαν να λες στον εαυτό σου «Επειδή θέλεις να φας, θα τιμωρηθείς με τρέξιμο αύριο». Φυσικά, αυτό αφαιρεί την έννοια της απόλαυσης και από το φαγητό και από το τρέξιμο.

Ο πειθαρχημένος νους λέει:

«Ξέρω ότι θέλεις να φας την πίτσα. Όμως, σε αγαπάω υπερβολικά πολύ για να σε αφήσω να τη φας, διότι ξέρω ότι μετά θα νιώθεις χάλια, γεμάτη ενοχές. Σε αγαπάω υπερβολικά πολύ για να επιτρέψω να γίνεις τιμωρός του εαυτού σου τρώγοντας μόνο σαλάτες ή μόνο γιαούρτι ή μόνο χυμούς την επόμενη μέρα για να το «ισορροπήσεις». Σε αγαπάω υπερβολικά πολύ για να σε αφήσω να δημιουργείς την ψευδαίσθηση ότι η άσκηση είναι εξισορροπιστικός μηχανισμός στο παραπάνω φαγητό, όταν στην πραγματικότητα είναι απαραίτητη για τη ζωή μας. Δοκίμασε κάτι άλλο, όχι την πίτσα.

Ο πειθαρχημένος νους λέει:

«Ξέρω ότι βαριέσαι να πας γυμναστήριο ή δεν βρίσκεις ευχαρίστηση να πηγαίνεις γυμναστήριο ή για τρέξιμο. Ξέρω ότι θέλεις να κοιμηθείς αυτή τη μια ώρα παραπάνω, είσαι κουρασμένος και πιστεύεις ότι σου αξίζει. Όμως, σε αγαπάω υπερβολικά πολύ για να σε αφήσω να αποφύγεις την προπόνησή σου. Σε αγαπάω υπερβολικά πολύ για να σε αφήσω να δημιουργήσεις ευκαιρία να σε κριτικάρεις και να ρίχνεις την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σου. Σε αγαπάω υπερβολικά πολύ για να σου επιτρέψω να μην απολαμβάνεις το σώμα σου, την κινητικότητά σου και την υγεία σου. Σήκω να πάμε στην προπόνηση και θα ανταμειφθείς με μια μοναδική αίσθηση ικανοποίησης όταν την ολοκληρώσεις».

Λοιπόν;

Πόσο σε φροντίζεις;

Πόσο σε αγαπάς;

Πειθάρχησε το μυαλό σου, πειθάρχησε την συμπεριφορά σου και θα σε ευγνωμονείς.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News