Αυτό που ετοιμάζει η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στη Σέριφο με έχει αφήσει άφωνη!

By

Πόσο εμπνευσμένο, “μπροστά” και ιδιαίτερο είναι αυτό που ετοιμάζει η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στην αγαπημένη μου Σέριφο!!!

Ξέρεις τι θα γίνει σε μερικές μέρες από τώρα στη Σέριφο; Μόλις το έμαθα ενθουσιάστηκα γιατί είναι μια σκέψη, μια ιδέα που πραγματικά είναι πολύ μπροστά όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και για τα παγκόσμια δεδομένα.

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς λατρεύει την Ελλάδα και το αποδεικνύει συνεχώς. Η ίδια πήρε μια ιστορική απόφαση για την καριέρα της η οποία αφορά και τη χώρα μας.

Για πρώτη φορά αποφάσισε να ανοίξει για όλο τον κόσμό (και όχι μόνο για καλλιτέχνες ή φοιτητές της) το εργαστήριο “Cleaning the House”, επιλέγοντας τη Σέριφο ως τόπο για την υλοποίησή του.

Πρόκειται για μια σκληροπυρηνική, απαιτητική, εξουθενωτική μέθοδο που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε καλλιτέχνες, κυρίως σε όσους ασχολούνται με performance μακράς διαρκείας.

Το εργαστήριο έχει διάρκεια από 4 έως 6 μέρες. Μέσα σε αυτές τις μέρες οι συμμετέχοντες είναι βυθισμένοι στη σιωπή, νηστικοί (επιτρέπονται μόνο νερό, ροφήματα βοτάνων και μέλι), με μάτια δεμένα έξω στη φύση, βουτάνε σε νερά και ασκούνται υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, κοιτάζουν για ώρα συγκεκριμένα χρώματα, μετρούν κόκκους ρυζιού ή φακές.

Φυσικά στο εργαστήριο δεν επιτρέπονται κινητά, laptop, ρολόγια.

Τι έχει πει η ίδια η Μαρίνα σχετικά; “Εδώ και χρόνια υπήρχε ενδιαφέρον από το κοινό για τη «Μέθοδο Αμπράμοβιτς» και για το «Cleaning the House». Συχνά με ρωτούσαν αν μπορούν να συμμετάσχουν. Ετσι, για πρώτη φορά αποφάσισα να δημιουργήσω μια μοναδική εμπειρία με τη μορφή αυτού του εργαστηρίου που θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν μερικά από τα πιο σημαντικά μέρη του έργου μου: πειθαρχία, ηρεμία, ακινησία, πρόκληση του ίδιου του εαυτού μου, διάρκεια, αίσθηση της κοινότητας” και συνεχίζει, “Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσει και να μπορέσει να ταυτιστεί με τη μεθοδολογία μου ώστε να εκτιμήσει και να συνδεθεί περισσότερο με την περφόρμανς μακράς διάρκειας”.

Αν διαβάσεις και τι ακριβώς συμβαίνει μέσα σε αυτό το εργαστήριο θα πάθεις πλάκα όπως έπαθα και εγώ. “Πρέπει να υπάρχει πολύ κρύο ή πολλή ζέστη, χωρίς ομιλία, χωρίς φαγητό τις πρώτες τρεις ημέρες. Σιγά-σιγά αρχίζουν οι ασκήσεις. Γράφεις επί ώρες μόνο το όνομά σου, μετά κοιτάζεσαι στον καθρέφτη. Ετσι, σαν τυφλός, ξαναβρίσκεις το δρόμο για το «σπίτι». Αν είσαι καλλιτέχνης προσπαθείς να δεις και να αισθανθείς με όλο σου το σώμα. Για να κάνεις περφόρμανς πρέπει να είσαι σε ενεστώτα χρόνο. Εδώ και τώρα. Να μπορείς να δώσεις πλήρη προσοχή στο κοινό. Αλλιώς δεν ρέει ενέργεια, δεν υπάρχει θαύμα”.

Φέτος θα γίνουν δύο εργαστήρια στη Βαγιά της Σερίφου. Το πρώτο από τις 27 έως τις 30 Αυγούστου (έχουν ήδη συμπληρωθεί η θέσεις και υπάρχει και λίστα αναμονής) και το δεύτερο από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου.

Για ποιο λόγο, όμως, επέλεξε η Μαρίνα τη Σέριφο; Όπως είπε η ίδια στο “Βήμα”, “Η επιλογή της Σερίφου και της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να επιτευχθούν τα μετασχηματιστικά αποτελέσματα που επιθυμούμε κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Σε αυτή την πρώτη εκδοχή του επιλέξαμε τη Σέριφο για τη φυσική της ομορφιά, τη μοναδική χλωρίδα και την ορυκτότητά της που είναι ιδανικά στοιχεία για να φτάσεις σε μια κατάσταση γαλήνης και δύναμης. Για να συγκεντρωθούμε είναι εξαιρετικά σημαντικό να πάρουμε αποστάσεις από τη ζωή στην πόλη”.

Το κόστος συμμετοχής είναι 1950 ευρώ και περιλαμβάνει υλικά για το εργαστήριο, διαμονή (όλοι σε ένα σπίτι), το γεύμα πριν και μετά το εργαστήριο. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την αποστολή του Μarina Abramovic Institute αλλά και για την ανάθεση νέων έργων σε καλλιτέχνες performance.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News