Βιβλιομοτοκάρο: μία κινητή βιβλιοθήκη για παιδιά

By

Ο Antonio La Cava, ένας πρώην δάσκαλος δημοτικού σχολείου, αποφάσισε να μετατρέψει το γαλάζιο του Ape 500 σε μία κινητή βιβλιοθήκη για παιδιά.

bibliomotocarro470

Από το 1999, ο συνταξιούχος δάσκαλος Antonio La Cava, ο οποίος δεν σταμάτησε ποτέ τη διδασκαλία, φεύγει κάθε μέρα από το σπίτι και διανύει ακόμη και πεντακόσια χιλιόμετρα, οδηγώντας κατα μήκος και πλάτος του νομού της Βασιλικάτας στη Νότια Ιταλία. Προορισμός; Παιδιά που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Νότιας Ιταλίας και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε δημόσιες βιβλιοθήκες.

“Πέρασα τη ζωή μου με νέους ανθρώπους, προσκαλώντας τους να διαβάσουν και τώρα αποφάσισα να πάρω τα βιβλία και να πάω εγώ στα παιδιά.”

IMG_2258-0

Το Βιβλιομοτοκάρο του, όπως το αποκαλεί, έχει σχήμα σπιτιού και περιλαμβάνει περίπου 1.300 τόμους παιδικών βιβλίων. Οι πλάγιες πλευρές του έχουν δύο παράθυρα, εσωτερικά είναι εξοπλισμένο με ράφια στα οποία υπάρχουν εκατοντάδες βιβλία. Η οροφή, κατασκευασμένη από κεραμίδια και καμινάδα, υποδεικνύει ένα σαφές μήνυμα: την αποστροφή του βιβλίου, το οποίο συχνά ξεκινά στο σχολείο, επιβεβαιώνεται και εδραιώνεται στο σπίτι και στην οικογένεια.

Το βιβλιομοτοκάρο είναι ένα ιδανικό μέσο για να φέρει τα παιδιά μας πιο κοντά στην απόλαυση της ανάγνωσης. “Πάντα πίστευα σε ένα σχολείο που ταξιδεύει και την σημασία της διδακτικής χρήσης του εδάφους”, αναφέρει ο La Cava.

9959826_orig

Μια ακόμη ιδέα γεννήθηκε στο San Mauro Forte, ένα μικρό χωριό στους λόφους της Matera, όταν ένα νεαρό κορίτσι ρώτησε: “Δάσκαλε, και αν τα βιβλία τα γράφαμε εμείς;”. “Στην αρχή έμεινα έκπληκτος, αλλά στις μέρες μας υπάρχει διάχυτη η ανάγκη να πουν τις ιστορίες τους”, λέει ο La Cava.

Και έτσι αγόρασε 200 “λευκά χαρτιά” τα οποία τα έθεσε στη διάθεση των μικρών φίλων του. Έχει μεγάλη ζήτηση, τα παιδιά γράφουν ό, τι θέλουν, το τοποθετούν στο εσωτερικό του βιβλίου και όταν επιστρέψουν το βιβλίο, το βιβλίο πέφτει στα χέρια άλλων παιδιών που συνεχίζουν την ιστορία τους. Είναι πάντα υπέροχο».

κκ

Είναι μια πραγματικά εκπαιδευτική αποστολή για την τόνωση και την ενθάρρυνση όλων των παιδιών για τη χαρά της ανάγνωσης όπου ο δάσκαλος Λουκάς εξακολουθεί να υπηρετεί με αξιοθαύμαστο πάθος και αφοσίωση.

Είναι πραγματικά μια πηγή έμπνευσης για όλους μας!

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News