Χώρισες; Ξεκίνα γυμναστήριο!

By

Ένα και ένα κάνουν δύο! Για να διαβάζεις αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο άρθρο προφανώς είσαι μόνο ένα, χωρίς το “δύο”.

Όχι, δεν πρόκειται να σε αφήσω να βγεις και να τα πιεις και να στέλνεις μεταμεσονύχτια μεθυσμένα μηνύματα, ούτε να βάψεις τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσε, παίζοντας χαρτοπόλεμο με τις κομφετί πλέον κοινές σας φωτογραφίες!

Σκούπισε τα δάκρυά σου και μην κλαις!

Δε θα σου δώσω συμβουλές για το πως θα ξεπεράσεις τον χωρισμό, αλλά θα το πάω ένα βήμα παραπέρα ώστε να ξεσπάσεις τον θυμό και τον πόνο σου και να παραμείνεις “κυρία” πηγαίνοντας απλά στο κοντινότερο γυμναστήριο – όχι σε αυτό που πηγαίνει και αυτός -. Πριν όμως το κάνω αυτό θα σου πω γιατί πρέπει να δέσεις τα κορδόνια σου, να σφίξεις τα δόντια σου και να κάνεις το βήμα!

True story

Πριν πάρω τη μεγάλη απόφαση να αποχωρήσω από μια ανθυιγεινή σχέση, αντιδραστικά και μόνο γράφτηκα στο γυμναστήριο. Δεν ήμουν σίγουρη τι ήθελα, αν ήθελα και αν θα ήμουν συνεπής, αλλά σίγουρα ήξερα πως έπρεπε να βγω από τη μαυρίλα των σκέψεων, να ενεργοποιηθώ με κάποιο τρόπο και να κοινωνικοποιηθώ. Ναι, απέφευγα να δω κατάματα το πρόβλημα, αλλά ήταν για καλό!

Έτσι ξεκίνησε η σχέση μου με το γυμναστήριο – για την άλλη μην ρωτάς, τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες -.

Για αρχή δοκίμασα το pilates…

Ανακουφιστικό να μην τρέχει το μυαλό σου συνέχεια στην ιδρυματική σου σχέση, trust me. Δεν είχα περιθώριο να το συζητήσω, καθώς έπρεπε να κάνω focus στα νέα δεδομένα που κατέγραφε το μυαλουδάκι μου και στις ασκήσεις που έπρεπε να εκτελώ ως πρωτάρα.

Εκείνη την ημέρα θυμάμαι ότι γέλασα χωρίς δυσκολία για πρώτη φορά μετά από καιρό και για μια εβδομάδα – θα είμαι ειλικρινής –  ο πόνος και το πιάσιμο δε μου αφήσανε και πολλά περιθώρια σκέψης και αναμόχλευσης των θεμάτων μου.

Συναναστράφηκα με ανθρώπους που δεν είχαν καμία απαίτηση από εμένα, ούτε τους ένοιαζε ποια είμαι και ούτε ήξεραν και ήθελαν να μάθουν τι συμβαίνει στη ζωή μου. Ήμουν η Μαρία και κάναμε Pilates. Αυτό ήταν όλο.

Το σώμα μου ξύπνησε και το μυαλό μου για 45 λεπτά ήταν σε νιρβάνα. Ευτυχία φουλ! Εννοείται πως ξαναπήγα και κάθε φορά αισθανόμουν όλο και καλύτερα.

Όχι δεν είχα καμία επιφοίτηση. Ήταν όλο μέσα στο κεφάλι μου, στην κυριολεξία όμως!

Μαγικές ενδορφίνες

Ας το πάρουμε από την αρχή… Όταν ξεκινάμε την άσκηση, ο εγκέφαλος αναγνωρίζει ότι έρχεται μια στιγμή στρες. Καθώς αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς, πιστεύει ότι είτε αντιμετωπίζεις κάποιον εχθρό, είτε κάποιο άλλο εμπόδιο. Για να προστατευθεί από το στρες, αμέσως, απελευθερώνει μια πρωτεΐνη ονομαζόμενη BDΝF. Αυτή η πρωτεΐνη προστατεύει και ταυτόχρονα επουλώνει τα νευρόνια της μνήμης και λειτουργεί σαν ένα ρολόι.

Οι ενδορφίνες προσπαθούν να μειώσουν τα δυσάρεστα της άσκησης, να μπλοκάρουν το αίσθημα του πόνου και αυτό χαρίζει το αίσθημα της ευφορίας.

Την ίδια στιγμή οι ενδορφίνες, ένας άλλος χημικός παράγοντας εναντίον του στρες, απελευθερώνονται στον εγκέφαλό σου. Οι ενδορφίνες προσπαθούν να μειώσουν τα δυσάρεστα της άσκησης, να μπλοκάρουν το αίσθημα του πόνου και αυτό χαρίζει το αίσθημα της ευφορίας.

Ο συνδυασμός του BDNF και των ενδορφίνων είναι αυτός που μας κάνει να νιώθουμε τόσο καλά μετά την άσκηση. Γιατί έχουν την ίδια συμπεριφορά στο σώμα, όπως η μορφίνη, η ηρωίνη και η νικοτίνη, με τη διαφορά ότι είναι καλά για εμάς.

Έτσι ακριβώς και θα συμβεί, στο υπόσχομαι! Θα νιώσεις ικανοποίηση και μια απροσδιόριστη ευτυχία, θα ξεκολλήσει το μυαλό σου, θα ξεδώσεις και θα γεμίσεις με ενέργεια που θα σε βοηθήσει όχι μόνο να ξεπεράσεις τον χωρισμό, αλλά και κάθε κακώς κείμενο που θα έρθει στην πορεία σου, όπως μια κακή μέρα στη δουλειά.

Θα κερδίσεις τη χαμένη ισορροπία σου και την αυτοπεποίθησή σου – επίσης να μην ξεχάσω ότι θα κοιμάσαι σαν πουλάκι –  και θα φροντίσεις επιτέλους τον εαυτό σου, ψυχή και σώμα, γιατί αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα και το ξεχνάμε δυστυχώς πολλές φορές.

Και πίστεψέ με, δεν θα υπάρχει τίποτα που δε θα μπορείς να ξεπεράσεις, όταν φτάσεις στο σημείο να κάνεις 4 σετ κοιλιακών στο trx και να συνεχίζεις… Ποιος Λάκης είπαμε;

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News