Γιορτές και πρέπει να αγοράσεις δώρα σε μικρούς και μεγάλους! Θα μείνουμε στους μικρούς σήμερα, και θα σου πω ευθύς αμέσως το γιατί!
Γιατί πολύ απλά τα παιδικά παιχνίδια κρύβουν πολύ σοβαρούς κινδύνους που τους αγνοείς! Για αυτό και σκέφτηκα να σου δώσω ένα μίνι οδηγό ώστε να σε βοηθήσω όσο γίνεται, να ελέγξεις τι αγοράζεις και να προστατέψεις τόσο το παιδί και τις περισσότερες φορές και το περιβάλλον!
1. Πλαστικά παιχνίδια ή παιχνίδια από PVC μείνε μακριά!!!
2. Όταν πας για τις αγορές σου δώσε προσοχή στα χρώματα με τα οποία είναι βαμμένα τα παιχνίδια. Εάν δεν μπορείς να είσαι σίγουρη για το τι χρώματα έχουν χρησιμοποιηθεί μπορείς να επιλέξεις άβαφα ξύλινα παιχνίδια και να τα βάψεις μόνη σου με υδατοδιαλυτές μπογιές.
3. Έλεγξε εάν τα πάνινα παιχνίδια είναι φτιαγμένα από οργανικές ίνες. Προτίμησε παιχνίδια από βαμβάκι και μαλλί που δεν έχουν υποστεί χημική επεξεργασία -ειδικά για τα μαλακά παιχνίδια που έχουν τα παιδιά επάνω στα κρεβάτια τους και συχνά κοιμούνται μαζί τους. Καλό είναι να έχουν την ένδειξη «non toxic».
4. Τσέκαρε που έχουν κατασκευαστεί τα παιχνίδια! Είναι προτιμότερο να αγοράζεις παιχνίδια χειροποίητα.
5. Μια πολύ καλή και ασφαλής επιλογή είναι τα παιχνίδια από ανακυκλωμένο πλαστικό.
6. Τα παιχνίδια που αγοράζεις φρόντισε να έχουν στη συσκευασία τους το σήμα CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγγυάται την ασφάλεια του καταναλωτή.
7. Προτού αγοράσεις ένα παιχνίδι κάνε ένα τεστ ποιότητάς: είναι σωστά συναρμολογημένο, σπάει εύκολα, περιέχει εύφλεκτα υλικά;
8. Βεβαιώσου ότι οι μπογιές, οι μαρκαδόροι ή οι πλαστελίνες που αγοράζεις αναγράφουν στη συσκευασία ότι δεν είναι τοξικές.
9. Μην αγοράζεις παιχνίδια από πλανόδιους. Τα περισσότερα είναι άγνωστης προέλευσης και κατασκευής, γι’ αυτό είναι και φθηνότερα.
10. Διάβαζε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τις προειδοποιήσεις – όπου υπάρχουν.