Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μάστιγα που πλήττει ανθρώπους κάθε ηλικίας και δυστυχώς πάρα πολλά παιδιά.
Όλο και περισσότερα παιδιά περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά σε μια όθονη κινητού, tablet και laptop. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εθίζονται στο διαδίκτυο παίζοντας online παιχνίδια και μιλώντας με τους φίλους τους -ή πολλές φορές και με αγνώστους- στα social media.
Εδώ, λοιπόν, έρχεται η Διάδρασις, μια εθελοντική πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων ανθρώπων για δράσεις και ενέργειες πρόληψης κατά του ηλεκτρονικού εθισμού. “Μια από τις σημαντικότερες δράσεις μας είναι η φροντίδα παιδιών που καταναλώνουν ώρες στα ηλεκτρονικά μέσα και κινδυνεύουν με εθισμό. Διοργανώνουμε λοιπόν δράσεις που τους δημιουργούν κίνητρο να αφήσουν την ενασχόλησή τους με τους υπολογιστές”, λέει ο Πρόεδρος του οργανισμού Σταύρος Θεοδωρακόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρακόπουλο το 90% της συμπεριφοράς αυτής των παιδιών οφείλεται σε γονιδιακά αίτια καθώς και ο γονιός μπορεί να έχει ζήσει κάποιας μορφής εθισμό στο παρελθόν.
Από την άλλη μεριά το ότι τα παιδιά σήμερα δεν περνάνε ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός λόγος που αυτά στρέφονται προς το διαδίκτυο. Οι γονείς, λόγω πολύς δουλειάς και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στη σύγχρονη κοινωνία φτάνουν στο σημείο να βάζουν τα παιδιά τους σε δεύτερη μοίρα με αποτέλεσμα αυτά να βρίσκουν παρηγοριά σε μια εικονική πραγματικότητα που τους φαίνεται πιο όμορφη από την πραγματική ζωή.
Ο κ. Θεοδωρακόπουλος έχει πει επίσης πως παρόλο που σήμερα η Νο1 ασθένεια είναι ο καρκίνος, το 2025 θα είναι η κατάθλιψη και αυτό είναι πολύ λυπηρό.
Ο ιδανικός χρόνος που ένα παιδί θα έπρεπε να περνάει μπροστά σε μια οθόνη δεν θα έπρεπε να ξεπερνάει τις 2 ώρες την ημέρα. Αυτό, όμως, σίγουρα δεν συμβαίνει μιας και οι γονείς λόγω δικών τους προβλημάτων αφήνουν τα παιδιά τους ελεύθερα να σερφάρουν χωρίς σταματημό στο διαδίκτυο.
Τα κρούσματα εθισμού είναι πιο έντονα στις ηλικές από 11-12 ετών.
Αν είστε και εσείς γονείς παιδιών αυτής της ηλικίας ή και γενικότερα οποιασδήποτε ηλικίας τα συμπτώματα που θα σας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά σας έχουν εθιστεί είναι:
1. Υπνηλία λόγω της χρήσης του διαδικτύου μέχρι αργά το βράδυ
2. Παράλειψη γευμάτων
3. Ατιμέλητη εμφάνιση πράγμα που είναι και δείγμα κατάθλιψης
Μην νιώθετε τύψεις!! Μην σκέφτεστε πως επειδή περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας μόνο το Σαββατοκύριακο πρέπει να τους κάνετε όλα τα χατήρια και να τα αφήνετε ελεύθερα μπροστά σε μια οθόνη. Κλείστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Κάντε κάτι δημιουργικό μαζί. Τσακωθείτε, γελάστε, παίξτε, κουραστείτε μαζί. Στο τέλος της ημέρας θα είστε όλοι πολύ πιο ευχαριστημένοι και πολύ πιο γεμάτοι έχοντας ζήσει τη δική σας ζωή, την πραγματική ζωή.
Η κυρία Στέλλα Λεριώτη, μητέρα δύο αγοριών, μίλησε στο Newpost πριν από κάποιο καιρό για το τι κάνει η ίδια σχετικά με αυτό το πρόβλημα των ημερών. “Όταν έχεις δυο παιδιά σε τόσο τρυφερή ηλικία πάνω από όλα πρέπει να έχεις τα μάτια σου δεκατέσσερα γιατί ο κίνδυνος παραφιλάει, περιμένοντας το πρώτο σου λάθος.” Η κ. Στέλλα λέει ότι ο μεγαλύτερος φόβος της όταν μπαίνουν τα παιδιά της στο Διαδίκτυο είναι οι παιδόφιλοι ενώ η ίδια προσπαθεί ο χρόνος παραμονής των γιων της στο ίντερνετ να μην ξεπερνά τη 1-1,5 ώρα. “Οι ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα τάμπλετς δεν βρίσκονται εκτεθειμένες μέσα στο σπίτι, αλλά προτιμώ να τους τις δίνω εγώ και η χρήση τους να γίνεται ενώ είμαι μπροστά για να επιβλέπω. Προσπαθώ στο πρόγραμμα των παιδιών να υπάρχουν περισσότερες αθλητικές
Ποιες είναι, όμως, οι συμβουλές του “Διάδρασις” σε γονείς για ασφάλεια στο διαδίκτυο;
Φροντίζετε για την εκπαίδευση και την ασφάλεια στο διαδίκτυο με σκοπό την προστασία των παιδιών σας από ακατάλληλο περιεχόμενο και από ακατάλληλες ή επικίνδυνες επαφές.
Αφιερώνετε χρόνο στο να εξερευνείτε μαζί με τα παιδιά σας ιστοσελίδες. Πρέπει τα παιδιά σας να καταλάβουν ότι όταν συνομιλούν με κάποιον στο διαδίκτυο δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιος είναι και ότι τα ονόματα που χρησιμοποιούνται είναι συχνά ψευδώνυμα.
Μάθετε στα παιδιά σας να μην δέχονται ποτέ να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω διαδικτύου και να μην στέλνουν δικές τους φωτογραφίες ή της οικογένειάς τους.
Για την ασφάλεια των παιδιών σας χρησιμοποιείτε υπηρεσίες ή προγράμματα που δίνουν γονικό έλεγχο στο τι αυτά επισκέπτονται και να αποκόπτονται ακατάλληλες ιστοσελίδες.
Έχετε τον υπολογιστή των παιδιών στο σαλόνι όπου μπορείτε και εσείς να επιβλέπετε σε τι σελίδες μπαίνει. Μην αφήνετε το παιδί μόνο του με τον υπολογιστή για κανένα λόγο.
Μάθετε στα παιδιά σας να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες στο διαδίκτυο που τους διδάσκουμε όταν χρησιμοποιούν οποιαδήποτε άλλο ηλεκτρονικό υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο εκτός από το σπίτι τους, δηλαδή στο σχολείο, σε σπίτια φίλων ή σε άλλους χώρους.