Φόβος: Το κρυφό σου όπλο

By

Κάθε δυσκολία προϋποθέτει φόβο: σωστό ή λάθος;

Όταν ήμουν μικρή και η ζωή στη φάρμα είχε μόλις ξεκινήσει, είχα δει μια ταινία που δεν ήταν θρίλερ ή ταινία τρόμου – κάθε άλλο. Ήταν μια ταινία που έδειχνε κάτι απόλυτα φυσιολογικό: έναν άντρα που είχε αποφασίσει να κρυφτεί από τον κόσμο και την κοινωνία λόγω ενός εγκλήματος που δε διέπραξε και είχε καταλήξει στη ζούγκλα (όχι, δε μιλώ για τον Ταρζάν που η ιστορία ξεκινά διαφορετικά) και στην προσπάθειά του να επιβιώσει από τα ζώα και να συνεχίσει να κρύβεται από τους ανθρώπους, είχε αναπτύξει ιδιότητες και δυνάμεις που τον βοηθούσαν να παραμείνει ζωντανός.

Fear-2
Φόβος 1: το ασυνήθιστο

Όντας μικρή, ο ήρωας της ταινίας μου προκάλεσε έντονο φόβο – τόσο που τον έβλεπα στον ύπνο μου. Ωστόσο, επειδή γεννήθηκα μέσα σε μια οικογένεια όπου η λογική υπάρχει προς όφελός μας άρχισα να σκέφτομαι τι είχε προκαλέσει τόσο φόβο. Λόγω του ότι οι γύρω μου άντρες ξυρίζονταν και κουρεύονταν, η εικόνα του ήρωα με τα άγρια γένια και μακριά βρώμικα μαλλιά έμοιαζε τρομακτική. Το μυαλό μου είχε καταχωρήσει ως σωστό και καλό μια συγκεκριμένη εικόνα και η ασυνήθιστη εικόνα δημιουργούσε «παράσιτα» στα κουτάκια μου με τη μορφή του φόβου.

IMG_2693
Φόβος 2: η σύνδεση με παρόμοια βιώματα ή εικόνες

Οι σκηνές της ταινίας που διαδραματίζονταν στη ζούγκλα δείχνοντας την προσπάθεια του ήρωα να επιβιώσει σκοτώνοντας ζώα και τον περιστασιακό άνθρωπο που τον έψαχνε καταγράφηκαν στο μυαλό μου ως πιθανά σενάρια. Έτσι, στη δική μου ζωή, κυρίως επειδή η φάρμα τα πρώτα χρόνια θύμιζε σε μεγάλο βαθμό μια ζούγκλα – θάμνοι, άγρια φυτά, ρέμα με δέντρα στις όχθες από όπου θα μπορούσε να πεταχτεί ο Ταρζάν- δημιουργήθηκε ο φόβος σχετικά με την πιθανότητα να μου επιτεθεί κάποιος με μακριά μαλλιά και γένια στα ξαφνικά.
Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση η παιδική ανησυχία οδήγησε στην ανάπτυξη λογικής και δεξιοτήτων που με βοήθησαν μετέπειτα στη ζωή. Άρχισα να σκέφτομαι τι θα έκανα εάν εμφανιζόταν αυτός ο «κακός» και πως θα αντιμετώπιζα μια πιθανή επίθεση. Με άλλα λόγια άρχισα να εκπαιδεύω μυαλό και σώμα έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιονδήμποτε μελλοντικό κίνδυνο.

Fear-1
Φόβος 3: αδρεναλίνη

Νωρίς μια νύχτα (και πάλι μέσα στη φάρμα), πέρασε ένας νέος με μια μηχανή μέσα από την ιδιοκτησία μας. Δεν την είχαμε περιφράξει ακόμα μιας και συνεχώς την επεκτείναμε. Ο φόβος ήταν τόσο ξαφνικός και απότομος που πετάχτηκα πάνω και ενώ ήταν η μητέρα μου δίπλα, άρχισα να του φωνάζω και να του πετάω πέτρες! Αυτό ήταν λίγο πιο δύσκολο να το κατανοήσω – ο φόβος οδήγησε σε απότομη έκκριση αδρεναλίνης που με έκανε να αντιδράσω αστραπιαία και προστατευτικά υπέρ της οικογένειας. Η λογική σκέψη κάποια χρόνια μετά με έκανε να καταλάβω ότι ο φόβος υπάρχει για αυτοπροστασία και επιβίωση.

IMG_2707
Φίλοι με το φόβο

Έκτοτε έκανα το φόβο φίλο διότι κατάλαβα ότι έχει λόγο που υπάρχει. Και από τη στιγμή που υπάρχει για αυτό το λόγο, δε γίνεται να εξαλειφθεί από το μυαλό μου. Αυτό που ήταν απίστευτα σημαντικό να καταλάβω επίσης ήταν ότι, όπως και σε πολλούς τομείς της ζωής μας, κάτι που ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού οδηγεί σε παράλογες συμπεριφορές. Και εγώ είχα αποφασίσει να μη ζω παράλογα. Έτσι ο φόβος έγινε σύμμαχος και βγαίνει στην επιφάνεια μόνο όταν τον χρειάζομαι για να με προστατεύσει και να μου θυμίσει τους πραγματικούς κινδύνους ώστε να τους αντιμετωπίζω έγκαιρα.

Μάθημα

Η προπόνηση μυαλού μπορεί να γίνει με τον πιο απλό τρόπο- πέρα από αυτόν που χρησιμοποιούμε ως επαγγελματίες, τη Σωκρατική μέθοδο. Η γνώση του πως προκαλείται πιθανά ο φόβος και γιατί υπάρχει πολλές φορές είναι αρκετή για να πάρεις και εσύ μια απόφαση για το πως θέλεις να ζεις: με φόβο που σε κυριεύει ή με φόβο που τον χρησιμοποιείς προς όφελός σου;

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News