Πρέπει να σκεφτόμαστε καλά προτού μιλήσουμε.
Κάποιες φράσεις και λέξεις μπορεί να μοιάζουν αθώες στα αυτιά κάποιων ενώ σε άλλους να ακούγονται πολύ προσβλητικές.
Δες ποιες είναι οι φράσεις αυτές που πρέπει να αποφεύγεις σε κάθε περίπτωση.
1. “Δεν είναι δική μου δουλειά”, “Δεν πληρώνομαι για να το κάνω αυτό”
Συνήθως τη χρησιμοποιούμε στη δουλειά μας, αλλά δείχνει απροθυμία προς τους ανωτέρους μας. Καλύτερα να πεις πως έχεις πολλά πράγματα να κάνεις και να σου υποδείξουν αυτοί τις προτεραιότητες.
2. “Δεν έχω χρόνο να μιλήσω” ή “Είμαι απασχολημένος”
Αυτή η απάντηση, όπου κι αν απευθύνεται, δείχνει κακή ανατροφή. Καλύτερα να πεις “Ας το συζητήσουμε σε μία ώρα, έχω να τελειώσω κάτι πρώτα” ή “Λυπάμαι, αλλά έχω κάτι επείγον που πρέπει να κάνω και δεν προλαβαίνω τώρα. Να το συζητήσουμε αργότερα, σε παρακαλώ;”
3. “Μπορεί να ακουστεί χαζό, αλλά…”
Αυτή η φράση (σε όλες τις παραλλαγές της), θέτει αυτομάτως σε αμφισβήτηση τα λεγόμενά σου. Είναι σαν να έχεις ήδη προκαθορίσει ότι αυτό που θα πεις δεν έχει καμία αξία.
4. “Χωρίς παρεξήγηση, αλλά…”
Έχει την ίδια λειτουργία με την παραπάνω φράση. Ήδη, ο απέναντί θεωρεί πως τον έχεις προσβάλει.
5. “Πάχυνες” ή “Αδυνάτισες”
Οποιοδήποτε σχόλιο και ερώτηση για το βάρος ενός ανθρώπου είναι αγένεια. Ακόμα και αν έχεις τις καλύτερες προθέσεις, δηλαδή θεωρείς ότι έπρεπε να πάρει βάρος ή να χάσει, και πως τώρα δείχνει καλύτερος, δεν έχει καμία σημασία. Αντ’ αυτού μπορείς απλά να του πεις ότι δείχνουν όμορφος.
6. “Είσαι σε πολύ καλή κατάσταση, για την ηλικία σου”
Απλά υπενθυμίζεις στους ανθρώπους την ηλικία τους… Η μαγική φράση είναι και πάλι “Είσαι πολύ όμορφος/η”.
7. “Είσαι ο συνήθης εαυτός σου” | “Τυπική συμπεριφορά, από μέρους σου”
Προσπάθησε να μην βάζεις ταμπέλες στους ανθρώπους. Επιπλέον, η φράση αυτή αφήνει υπαινιγμούς για την προσωπικότητα του άλλου. Όταν λες ότι το περίμενες από το συγκεκριμένο άνθρωπο, τον πληγώνεις και δεν βοηθάς στο να αλλάξει η στάση του προς το καλύτερο. Εστίασε στα δικά σου συναισθήματα, ότι δηλαδή κάτι ενοχλεί εσένα και απόφυγε να το αποδώσεις ως χαρακτηριστικό της δικής του προσωπικότητας.
8. “Αν με νοιαζόσουν πραγματικά, θα…”
Όλες οι παραλλαγές της φράσης δείχνουν μόνο ένα πράγμα: συναισθηματικό εκβιασμό. Δηλαδή, ό,τι χειρότερο θα μπορούσες να κάνεις σε μια ερωτική, οικογενειακή ή φιλική σχέση. Ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσεις ένα θέμα που σε πλήγωσε, είναι να πεις πώς και γιατί νιώθεις έτσι και να προτείνεις μία λύση, όχι να την απαιτήσεις με πλάγιο και εκβιαστικό τρόπο.
9. “Είσαι πολύ καλός/η για αυτόν/η”, “Χαίρομαι που απαλλάχτηκες από αυτόν/η”
Ακόμα κι αν πραγματικά θέλεις να παρηγορήσεις κάποιον, το άτομο αυτό μπορεί να εκλάβει τις φράσεις αυτές ως προσβλητικές για τις επιλογές του ή ακόμα χειρότερα για τα κριτήρια που έχει και άρα φταίει ο ίδιος για την κατάσταση των σχέσεών του. Αν θέλεις οπωσδήποτε να πείτε κάτι παρεμφερές περιορίσου στο “Αυτοί χάνουν!” και μη σχολιάσεις κάτι παραπάνω.