«Άλλη μια προσπάθεια για να χάσεις βάρος; Γιατί να αλλάξει κάτι τώρα; Πάλι αποτυχία θα είναι…»
Πόσες φορές ακούμε μια εσωτερική φωνή να μας κριτικάρει για την νέα δίαιτα, τη νέα άσκηση, το νέο χόμπι που ξεκινάμε, διότι στηρίζεται στις αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος;
Αυτή τη φωνή μιλάει συνέχεια, μερικές φορές με πιο αυστηρό τόνο, άλλες φορές πιο συγκαταβατικά. Το γεγονός, όμως, παραμένει: δεν θέλει να δοκιμάσει τίποτα καινούριο ούτε να κάνει κάποια αλλαγή. Του αρέσουν τα πράγματα όπως είναι.
Αυτή η φωνή είναι ο Σαμποτέρ ή ο Εσωτερικός Κριτής/ Gremlin, όπως το χρησιμοποιούμε στο diet coaching. Χρησιμοποιεί ένα μέρος της αλήθειας, ότι ίσως έχουμε προσπαθήσει και στο παρελθόν να χάσουμε βάρος χωρίς αποτέλεσμα, και το διαστρεβλώνει σε τέτοιο βαθμό που νομίζουμε ότι όντως είμαστε ανίκανοι να το πετύχουμε. Είναι ένας από τους φόβους μας, που έχει πολλές πιθανότητες να γίνει τελικά αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
«Η διαφορά που κάνει τη διαφορά»
Μια από τις αγαπημένες μου προσεγγίσεις σε αυτή τη διαδικασία είναι «Η διαφορά που κάνει τη διαφορά» και ανήκει στο NLP Coaching*.
Φανταστείτε, λοιπόν, ότι θέλετε να επισκεφθείτε έναν επιστήμονα Διατροφολόγο για να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες και να δείτε αλλαγή στο σώμα σας. Ακόμα και σε αυτή τη διαδικασία, ο Εσωτερικός Κριτής είναι διαρκώς εκεί να δίνει συμβουλές, κριτικές και απόψεις σχετικά με την επιλογή του κατάλληλου επιστήμονα.
Μέσα στο κεφάλι σας δημιουργούνται εικόνες που εγκρίνουν ή απορρίπτουν τον επαγγελματία. Αφού αποφασίσετε τη συνεργασία, ξεκινά το Gremlin talk σχετικά με τη διαδικασία της αλλαγής: συγκρούσεις, εσωτερικοί τσακωμοί, debates, οδύνη, στενοχώρια, εκνευρισμός και τόσα άλλα συναισθήματα επικοινωνεί ο Εσωτερικός Κριτής με βάση τις παρελθοντικές σας εμπειρίες, τις φοβίες σας, τις αναμνήσεις, τις πεποιθήσεις σας και άλλα, μη συνειδητά, φίλτρα που έχετε αναπτύξει στο πέρασμα των χρόνων.
Όταν, λοιπόν, ενεργοποιείται ο Εσωτερικός Κριτής (το Gremlin talk), αναρωτηθείτε από πού έρχεται αυτή η φωνή. Είναι στο ύψος των αυτιών σας, δεξιά και αριστερά; Είναι από το κέντρο σας ή από τη βάση του κεφαλιού; Τι ποιότητα έχει η φωνή; Είναι βαθιά, μπάσα ή είναι υψηλής τονικότητας και τσιριχτή;
Αλλάζοντας αυτές τις υπο-ιδιότητες και αντικαθιστώντας τες και άλλες, τότε αλλάζει όλο το νόημα της εικόνας. Επομένως, αλλάζει και η φωνή του Εσωτερικού Κριτή. Αλλάζουν τα συναισθήματα που νιώθουμε για την εικόνα, άρα και για την διαδικασία της διατροφικής αλλαγής.
Και σας προ(σ)καλώ να δοκιμάσετε την επόμενη φορά που θα συνειδητοποιήσετε την ύπαρξη αυτής της φωνής: δώστε της τη φωνή του Ντόναλντ Ντακ ή ακούστε την να προέρχεται από το μεγάλο δάχτυλο του δεξιού σας ποδιού.