Η τέχνη της απλότητας

By

Διαβάζοντας αρκετές βιογραφίες πολύ σπουδαίων και καταξιωμένων ανθρώπων παρατήρησα ένα σπάνιο και όχι με την πρώτη ματιά κοινό χαρακτηριστικό. Όλοι τους είχαν μία αυξημένη έφεση σε αυτό που ονομάζουμε “Απλότητα “.

Από τον τρόπο ζωής τους και την καθημερινή τους δράση μέχρι τη μεθοδολογία των αποφάσεων και την αποτελεσματικότητά τους, παντού εμφανιζόταν αυτή η απλή κρυστάλλινη ξεκάθαρη ματιά στα πάντα.

Πάμε να δούμε μερικά tips για αυτή την απλότητα, δανεισμένα από αυτή την παρατήρηση αυτών των ξεχωριστών ανθρώπων.

1) Το “λιγότερο” πολλές φορές είναι “περισσότερο”

Αναφέρομαι στην τάση του να αφαιρούμε πράγματα.Τα πολλά αποσυντονίζουν ενώ στα λίγα ο εγκέφαλος μας εστιάζει πιο εύκολα. Προσοχή μεγάλη στο τι αφαιρείτε, είτε πρόκειται για μία συσκευή είτε για μία συνταγή ενός φαγητού το θέμα είναι στην επιλογή των συστατικών που αν αφαιρεθούν δεν θα αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα.

2) Συνδυαστική Σκέψη-Χρόνος

Με το να συνδυάζουμε πράγματα εξοικονομούμε καθημερινό χρόνο. Αυτή η αίσθηση ότι “κερδίζω” χρόνο είτε περιμένω σε μια ουρά σε μία υπηρεσία είτε μπλοκαρισμένος στην κίνηση, είτε στην αναμονή για το ραντεβού με τον οδοντίατρο, διαβάζοντας παράλληλα τα e-mail μου ή ένα βιβλίο, αυτή η αίσθηση ακριβώς επειδή τελικά δεν χάνω χρόνο αλλά συνδυάζω πράγματα κάνει τη ζωή μας πιο απλή.

3) Η Γνώση κάνει τα πάντα απλούστερα

Η γνώση σου δίνει τη δύναμη και την ταχύτητα δράσης και αντίδρασης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ένα απλό παράδειγμα γνώσης είναι το διάβασμα ενός εγχειρίδιου μίας ηλεκτρονικής συσκευής. Το διαβάζεις το γνωρίζεις και τέλος, απλό. Δεν διαβάζεις, παιδεύεσαι, χάνεις χρόνο, ίσως κάνεις στο τέλος και ζημιά…

4) Απλότητα -Πολυπλοκότητα

Από τότε που το πρώτο φυλλάδιο της Apple δήλωνε ότι «Η απλότητα είναι η υπέρτατη επιτήδευση», ο Jobs επιδίωκε την απλότητα που επιτυγχάνεις όταν κατακτάς την πολυπλοκότητα, όχι όταν την αγνοείς.

Και εδώ ίσως να είναι και το πιο δυνατό σημείο της απλότητας. Άλλο η υπεραπλούστευση, άλλο το άνοστο και άλλο το να έχεις κάνει φύλλο και φτερό με πολύ μελέτη οτιδήποτε στη δουλειά σου,να έχεις μάθει και την παραμικρή λεπτομέρεια που όλοι οι υπόλοιποι αγνοούν πάνω στον τομέα σου αλλά παράλληλα να εκμεταλλεύεσαι αυτή την πολυπλοκότητα για να εκφράσεις με 2-3 πινελιές αυτό που είναι και η ουσία.

5) Απλότητα στην Επικοινωνία

Πες μας άμεσα γρήγορα μέσα σε ελάχιστο χρόνο τι ακριβώς θέλεις. Πες μας με 2-3 απλές κουβέντες ποια ακριβώς είναι η δουλειά σου. Σίγουρα όλο αυτό είναι μία ικανότητα η οποία αναπτύσσεται. Ο συνομιλητής μας ,άνθρωπος που κάθεται απέναντί μας δεν φταίει αν δεν καταλαβαίνει αυτό το οποίο του επικοινωνούμε. Εάν δεν καταλαβαίνει, είναι σίγουρο πως δεν του επικοινωνούμε “απλά” αυτό το οποίο θέλουμε.

6) Περιοριστικές Αντιλήψεις-Παρελθόν

Πολλές φορές αυτό που έχουμε καταφέρει στο παρελθόν ή κάποιος άλλος έχει καταφέρει στον κλάδο μας, το παίρνουμε ως δεδομένο και άρα μας περιορίζει ότι αφού έτσι ήταν τα πράγματα μέχρι σήμερα κάπως έτσι θα είναι και στο μέλλον. Η Απλότητα της σκέψης ξεπερνά αυτές τις αντιλήψεις. Είναι απλό αλλά συνάμα και δύσκολο, πάρα ταύτα εποικοδομητικό.Οι στατιστικές και το τι ίσχυε μέχρι σήμερα είναι εχθρός της Απλότητας.

7) Παρατηρείστε το μεγαλείο της φύσης

Η φύση μας εκπαιδεύει στην τέχνη της απλότητας. Απλά για να αποκαλυφθεί αυτή η απλότητα χρειάζεται από την πλευρά μας, να κόψουμε λίγο ταχύτητα, να σωπάσουμε για να μπορέσουμε να “ακούσουμε”. Η παρατήρηση και η μελέτη των ζώων μας δίνει πολύτιμα συμπεράσματα, μπορούμε να διδαχθούμε από τη ζωή των ζώων. Τα ζώα λόγω ενστίκτων δεν περιπλέκουν, αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να σκεφτόμαστε, όχι βέβαια… αλλά σκεφτείτε το λίγο, μήπως αυτό το πλεονέκτημά μας το έχουμε κάνει μειονέκτημα… μήπως η πολύ σκέψη μας δυσκολεύει.

Κλείνοντας θα ήθελα να μοιραστώ ένα απόσπασμα από το βιβλίο ” Simplify Your Life” της Elaine St. James.

“Το πρώτο βήμα προς την απλότητα είναι να αντιληφθούμε ότι πολλά από τα πράγματα που κάνουμε είναι στην πραγματικότητα πράγματα που δεν χρειάζεται να κάνουμε. Μετέπειτα αφιερώνουμε τον απαιτούμενο χρόνο και την απαραίτητη ενέργεια σε όσα μας ενδιαφέρουν περισσότερο απαλλασσόμενοι από τα υπόλοιπα”.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News