Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι όσοι ασχολούνται με τη σωματική άσκηση και τον αθλητισμό, έχουν μπει λίγο-πολύ στο “τρυπάκι” των συμπληρωμάτων διατροφής, με την πρωτεΐνη (συνήθως η whey-ορού γάλακτος-) να “δεσπόζει” στην κορυφή των επιλογών, παγκοσμίως.
Ήξερες όμως ότι:
– Η πρωτεΐνη (και ειδικά τα συμπληρώματα πρωτεΐνης) άρχισαν να γίνεται «της μόδας» τις δεκαετίες του 60΄ και του 70΄.
– Ο όρος “ορός γάλακτος” δεν είναι τίποτα παραπάνω από την επίσημη ονομασία ενός παραπροϊόντος της παραγωγής τυριού. Ποιο είναι αυτό το παραπροϊόν; Το ΤΥΡΟΓΑΛΟ.
– Μόνο στις ΗΠΑ, ο ετήσιος τζίρος της βιομηχανίας συμπληρωμάτων διατροφής(«παρακλάδι» της γαλακτοβιομηχανίας) κυμαίνεται σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια(περίπου 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
– Στην πραγματικότητα δε χρειαζόμαστε πρωτεΐνη άλλα αμινοξέα για να συνθέσουμε τη δική μας πρωτεΐνη.
-Ό,τι είδος πρωτεΐνης κ αν λάβουμε αυτή θα πρέπει να διασπαστεί σε αμινοξέα.
– Μπορούμε να λάβουμε τα απαραίτητα αμινοξέα από την ιδανικότερη ίσως πηγή, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
– Τα πολύ-διαφημισμένα BCAA αμινοξέα, βρίσκονται στη βρώμη, στη σόγια και στις φακές.
– Ακόμα και για έναν “βαριά” αθλούμενο η μέγιστη ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 0.5-0.8 gr πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους (πχ αν είσαι 60 κιλά, 30-48 gr) ενώ έρευνες έχουν δείξει πως χρειαζόμαστε ακόμα λιγότερη, διότι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μακρομόρια, ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να ανακυκλώνει την ήδη υπάρχουσα πρωτεΐνη.
Στην πραγματικότητα, η αύξηση της μυικής μας μάζας προϋποθέτει τρεις βασικούς παράγοντες:
1. Κατάλληλη προπόνηση
2. Κατάλληλη ξεκούραση-αποκατάσταση(μεταξύ άλλων, τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου ημερησίως)
3. Υποθερμιδική δίαιτα. Πιο συγκεκριμένα, “Η προσθήκη 750-1000kcal από τρόφιμα στην καθημερινή πρόσληψη θα υποστηρίξει την αύξηση κατά 0.5-1 κιλό νέου μυός την εβδομάδα όταν το προπονητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο προπονήσεις την εβδομάδα”.
Άρα, την επόμενη φορά που θα σκεφτείς το “συμπλήρωμα”, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.