Ήρθε η χειμερινή ώρα – Ήρθε και η χειμερινή κατάθλιψη

By

Δεν είναι μόνο το ρολόι που πήγε μία ώρα πίσω αλλά και η διάθεσή μας. Τα πρώτα συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής – ναι, έτσι λέγεται το σύνδρομο της αλλαγής της διάθεσης που προκαλεί η χειμερινή αλλαγή της ώρας – κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους.

Αν αισθάνεσαι μελαγχολία, μια μικρή καταθλιψούλα, εκνευρισμό, υπνηλία και έχεις έντονη λαχτάρα για γλυκά φαγητά, μην τρομάζεις – είναι φυσιολογικό. Μάλιστα, για μερικούς ανθρώπους τα συμπτώματα αυτά παρατείνονται μέχρι την Άνοιξη.

Αν και η ακριβής αιτία δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, οι ειδικοί επιμένουν ότι η έλλειψη ηλίου (και της βιταμίνης D κατ’ επέκταση, που δίνει ζωτική ενέργεια στον οργανισμό) ευθύνεται γι’ αυτήν την αλλαγή στη διάθεσή μας.

Κατά την χειμερινή περίοδο, επειδή οι μέρες είναι μικρότερες σε διάρκεια, το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας “κυλάει”… στα σκοτάδια. Αυτό επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία των ανθρώπων, ειδικότερα αυτών που είναι επιρρεπείς στο να αισθάνονται καταθλιπτικά.

Τρόποι Αντιμετώπισης

Μην ανησυχείτε όμως. Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να προσέξεις τη διατροφή σου. Αντιστάσου στην ανάγκη για γλυκαντικές ουσίες, καθώς και θερμίδες σε “φορτώνουν” και δεν σου δίνουν την ενέργεια που χρειάζεσαι.

ygieines-trofes

Μπορείς να επιλέξεις ψάρια, αβοκάντο, φασόλια, μπανάνες, μαύρο ρύζι και μακαρόνια ολικής άλεσης, που διαθέτουν τα κατάλληλα διατροφικά στοιχεία, τα οποία αυξάνουν τη σεροτονίνη, την ορμόνη δηλαδή που σε κάνει χαρούμενη. Επίσης ότι βιταμίνη D δεν παίρνεις από τον ήλιο φρόντισε να την πάρεις από τις τροφές που την περιέχουν.

Ακόμη, όσο κι’ αν σου φαίνεται περίεργο, η άσκηση και η γυμναστική (κυρίως σε εξωτερικούς χώρους) μπορούν να σου φτιάξουν τη διάθεση καθώς ευνοούν την έκκριση ενδορφινών, οι οποίες θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής ψυχολογίας.

workout

Εγώ το μόνο που έχω να σου προτείνω είναι υπομονή! Η Άνοιξη θα ξανάρθει!

You may also like

Hot News