Το έχω πάθει μια-δυο φορές σε όλη μου τη ζωή και το μετάνιωσα το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο. Πλέον δεν περνάει μέρα που να βγω από το σπίτι χωρίς αντηλιακό και δεν περνάει στιγμή στην παραλία που να κάτσω εκτός ομπρέλας χωρίς αντηλιακό, γυαλιά ηλίου και καπέλο (για να μην πω πως μερικές φορές φοράω και κάτι ελαφρύ για να είμαι απόλυτα προστατευμένη).
Ο καυτός ήλιος δεν είναι αστεία υπόθεση και η “κακή” ηλιακή ακτινοβολία συσσωρεύεται με τα χρόνια στην επιδερμίδα προκαλώντας της ανεπανόρθωτη ζημιά. (Τώρα που μεγάλωσα καταλαβαίνω τον σοφό μπαμπά μου που μας πήγαινε για μπάνιο στις 8 το πρωί ενώ μέχρι τις 11 είχαμε επιστρέψει από την παραλία).
Αν, παρόλα αυτά, δεν πρόσεξες και έγινε το κακό (δηλαδή κάηκες) είναι καλό να ξέρεις τις επιλογές σου. Βάλαμε στο μικροσκόπιο όλα τα γιατροσόφια της γιαγιάς και τα αποκωδικοποιούμε ένα-ένα.
Γιαούρτι: Το γιαούρτι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ανακουφίσει λόγω του ότι είναι δροσερό την καμμένη επιφάνεια. Στην ουσία λειτουργεί σαν ενυδατική κρέμα χωρίς να λύνει το πρόβλημα.
Οδοντόκρεμα: Mπορεί η οδοντόκρεμα να κάνει καλό σε καψίματα μέσα στο σπίτι αλλά σίγουρα δεν αντμετωπίζει το πρόβλημα του εγκαύματος από τον ήλιο.
Ασπιρίνη: Η ασπιρίνη είναι από τα φάρμακα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Μιας και το έγκαυμα από τον ήλιο είναι ουσιαστικά φλεγμονή, μισή ασπιρίνη μπορεί να σε ανακουφίσει άμεσα.
Για να νιώσεις καλύτερα επιφανειακά και δερματικά μπορείς να κάνεις τα εξής:
- Κάνε συχνά δροσερά-όχι παγωμένα-ντους για να ανακουφίζεσαι.
- Πίνε αρκετό νερό για να αποφύγεις την αφυδάτωση. Επίσης, μπορείς πίνοντας νερό να βοηθήσεις στην πιο γρήγορη επούλωση της επιδερμίδας σου. (Καλό είναι να ξέρεις πως όταν καίγεσαι από τον ήλιο αυτό που κάνει η επιδερμίδα σου είναι να τραβάει υγρά από το εσωτερικό του σώματος για να ενυδατωθεί όσο μπορεί με αποτέλεσμα να αφυδατώνεσαι εσωτερικά χωρίς να το καταλαβαίνεις).
- Πάρε μια βαμβακερή πετσέτα και βρέξ’την καλά. Ακούμπησέ την στο καμμένο σημείο.
- Βάλε σιγά-σιγά (όσο δύσκολο κι αν είναι) λίγη ενυδατική κρέμα στην επιδερμίδα σου για να ενυδατωθεί καλά.
- Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνεις απολέπιση ή peeling στην επιδερμίδα σου για όσο τουλάχιστον διαρκεί το έγκαυμα.
- Μην χρησιμοποιείς σαπουνάδα και γενικά αφρόλουτρα. Κάνε ντους μόνο με νερό όσες φορές την ημέρα θέλεις.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν για τις περιπτώσεις που το έγκαυμα είναι ελαφρύ. Αν παρατηρήσεις και φουσκάλες στην επιδερμίδα σου, τότε το έγκαυμα είναι δευτέρου βαθμού και πρέπει να επισκεφτείς κάποιον δερματολόγο για να σου δώσει πιο δραστικές λύσεις. Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που εμφανίσεις πυρετό ή κρυάδες.
Το μάθημά σου το έμαθες. Τώρα είναι ώρα να φερθείς πιο υπεύθυνα για το καλό της υγείας σου. Προσπάθησε να ανανεώνεις το αντηλιακό σου κάθε 1-1μιση ώρα, να μην κάνεις ηλιοθεραπεία από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, να φοράς καπέλο όσο δεν είσαι μέσα στη θάλασσα και γυαλιά ηλίου.