Κάνεις πολλά πράγματα μαζί; Να γιατί αυτό είναι καταστροφικό για σένα!

By

Και τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσω για μένα που μπορεί να κάνω και 15 πράγματα μέσα στη μέρα καταλήγοντας κάθε βράδυ ψόφια στο κρεβάτι να κοιτάω το ταβάνι και να μην μπορώ -από την κούραση- ούτε να κοιμηθώ.

Το multitasking θεωρείται καλό και παραγωγικό ή τουλάχιστον αυτή είναι η αντίληψη που επικρατεί. Η ικανότητα να κάνεις πολλά πράγματα μαζί είναι κάτι που γίνεται συχνά και από πολλούς ενώ αυτό που δεν γίνεται είναι μια παύση ώστε να αναρωτηθείς τις πραγματικές συνέπειες αυτού που κάνεις.

Μπορεί, όντως, ο εγκέφαλος να κάνει περισσότερες από μια δουλειές την ίδια ώρα με επιτυχία;

Μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε πως δεν είναι εφικτό. Στην πραγματικότητα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Stanford έδειξαν πως δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις 3 πράγματα ταυτόχρονα και να τα κάνεις και τα 3 τέλεια.

Παρόλο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ικανός να κάνει πολλά πράγματα μαζί (όπως να περπατάς και να μασάς τσίχλα ταυτόχρονα), ο προμετωπιαίος φλοιός μπορεί μόνο να επικεντρωθεί σε ένα πράγμα τη φορά.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως το multitasking μπορεί να μας οδηγήσει στο να χάσουμε το 28% της ημέρας μας και της παραγωγικότητάς μας στη δουλειά. Επιπλέον, θυσιάζουμε την ποιότητα όταν κάνουμε κάτι τέτοιο μιας και κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα τέλεια. Έτσι, όσο πιο πολύ multitasking κάνεις, τόσο χαμηλότερης ποιότητας είναι η δουλειά σου.

Το multitasking είναι εθιστικό!

Το ήξερες αυτό; Και μάλιστα το έχουν αποδείξει έρευνες του Πανεπιστημίου του Sussex. Πιο συγκεκριμένα, μερικοί multitaskers βιώνουν μια αύξηση της ντοπαμίνης όταν πηδάνε συνεχώς από το ένα πράγμα στο άλλο.

Για να αποβάλλεις αυτή την κακή συνήθεια άρχισε να μειώνεις σιγά-σιγά τις δουλειές σου. Εκπαίδευσε το μυαλό σου έτσι ώστε να επικτεντρώνεται σε ένα πράγμα κάθε φορά. Κλείσε τις συσκευές σου (κινητό, laptop, tablet). Αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου χωρίς να κάνεις τίποτα. Δώσε όλη σου την προσοχή σε ένα πράγμα και θα δεις πόσο καλά θα το κάνεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να ζεις στο παρόν και να είσαι κατά 28% πιο αποτελεσματική.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News