Κρεμμύδια στη… γλάστρα

By

Ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά της μεσογειακής διατροφής είναι το κρεμμύδι! Έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σχεδόν σε όλα τα φαγητά και μη μου πεις όχι!

Για αυτό σήμερα θα σου δείξω πώς μπορείς να τα έχεις και τα δύο είδη στο μπαλκόνι σου, εύκολα και χωρίς κόπο!

8341101667_ef8dba7665_c

Η ποικιλία που διάλεξα να φυτέψω ονομάζεται Tonda Musona και είναι ένα κρεμμύδι με λευκή σάρκα. Θα το βρεις σε συγκεκριμένα καταστήματα (τσέκαρε στο Olyplant.gr θα το βρεις σε σκαφάκι 20 φυτών.)

Γλάστρα: Τα κρεμμύδια δεν χρειάζονται ιδιαίτερο χώρο για να αναπτυχθούν. Προτιμώ να φυτέψω σε πάνινες γλάστρες χωρητικότητας 7 λίτρων. Σε αυτή τη γλάστρα θα χωρέσουν περίπου 10 κρεμμύδια, ενώ αν προτιμήσεις κάποια ζαρντινιέρα σίγουρα θα χωρέσουν πολλά περισσότερα!

8341119229_2d168f223d_c

Χώμα: Καλό θα ήταν να επιλέξεις τύρφη μαζί με κάποιο φυσικό κομπόστ και να το αναμίξετε με χώμα γης. Προτίμησε χώματα χωρίς λιπάσματα. Εγώ έκανα την πρόσμιξη 1 κοκκινόχωμα προς 3 τύρφη με κομπόστ. (Για τις αναλογίες κομπόστ με τύρφη καλό θα είναι να συμβουλευτείς το φυτώριο απ’ όπου θα το αγοράσεις.)

Η φύτευση: Αφού έχω γεμίσει τη γλάστρα μας με χώμα παίρνω το φτυαράκι μου (ή ένα ξύλο) και με το πίσω μέρος κάνω τρύπες στο χώμα.

8341109455_cf3664fa8f_c

Πρόσεξε την απόσταση για να μην είναι κολλητά το ένα φυτό με το άλλο. Τέλος πιέζω  περιμετρικά το χώμα με τα δάχτυλά μου και έτοιμο!

8341103603_65293114d5_c

Θέση στο μπαλκόνι: Αγαπάει πολύ τον ήλιο ενώ δεν έχει πρόβλημα με τον αέρα!

Πότισμα: Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό το χειμώνα. Όσο ζεσταίνει όμως ο καιρός θέλει αρκετό πότισμα, ειδικά αν θέλουμε να γίνει ξερό με μεγάλο βολβό.

Λίπανση: Είναι στην ευχέρειά σας αν θα χρησιμοποιήσετε κάποιο βιολογικό λίπασμα, αλλά πιστεύω ότι με το σωστό χώμα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αν πάλι θέλετε να προσθέσετε προτιμήστε οργανικά λιπάσματα που έχουν περισσότερο άζωτο!

Φυτοπροστασία: Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

Εποχές φύτευσης: Φθινόπωρο, Χειμώνα. Όμως υπάρχουν και άλλες ποικιλίες που φυτεύονται και άνοιξη συνήθως για χλωρό κρεμμύδι.

Συγκομιδή: Αν το θέλεις ξερό τότε θα το συλλέξεις περίπου τον Ιούλιο. Για όσους όμως μας αρέσει το χλωρό κρεμμύδι τότε θα είναι πιο σύντομα. Μόλις τα φυτά σου μεγαλώσουν υπάρχουν δυο τρόποι για να τα συλλέξεις. Ο πρώτος είναι να ξεριζώσεις το φυτό και το χρησιμοποιήσεις ολόκληρο. Ο δεύτερος και καλύτερος είναι αφού έχει μεγαλώσει αρκετά να κόβεις τα φύλλα σε απόσταση περίπου 10 εκατοστά από την επιφάνεια του χώματος. Επομένως χρησιμοποιείς το κρεμμύδι στο φαγητό σου, αλλά μένει και το φυτό για να συνεχίσει την παραγωγή τους!

 

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News