Μεγαλύτερος ναι! Καλύτερος όμως;

By

Επιλέγουμε νέους ανθρώπους για τη δουλειά μας. Ψάχνουμε για τους κατάλληλους, θέλουμε τους καλύτερους, τους “πολλά υποσχόμενους”…

Ζητάμε από τη νεότερη γενιά “τα πάντα”!

Ακούω πολλές φορές να τους ζητούν και μίνιμουμ εμπειρία… μήπως να τους ζητήσουμε στο τέλος και πώς είναι στο φεγγάρι και αν έχουν πάει.

Από την άλλη αυτό το ποσοστό των αξιόμαχων και ταλαντούχων νέων απογοητεύεται. ‘Εχουν την αίσθηση ότι για να επιβιώσουν μέσα στο βιογραφικό τους θα πρέπει να είναι και αστροναύτες.
Σε άλλο άρθρο θα κάνουμε εκτενή αναφορά για την “πλευρά των νεότερων”.

Στο σημερινό θα ασχοληθούμε λίγο με τους “μεγαλύτερους” και το τι πρέπει εμείς να είμαστε για να διατηρήσουμε επαφή με τα νεότερα παιδιά που, μη ξεχνιόμαστε, είναι βασικός παράγοντας του μέλλοντος!

Ακολουθούν μερικά tips για τους “μεγαλύτερους”!

1) Ποιος σας είπε ότι μεγαλύτερος σε ηλικία δίνει αυτόματη αδειοδότηση για χαρακτηριστικά και ιδιότητες όπως “έξυπνος”, “έμπειρος”, “καλύτερος”, “γνώστης” και πολλών άλλων! Μην το ξεχνάμε αυτά κατακτώνται καθημερινά δεν αποκτώνται με ένα ακόμη κεράκι στη γενέθλια τούρτα.

2) Επαφή με την τεχνολογία. Ααα εγώ δεν ξέρω από αυτά…Ναι εεε; Και τι σε κάνει να πιστεύεις ότι ο νεότερος που ξέρει, σε λίγα χρόνια θα μπορεί να συνεννοηθεί μαζί σου με ιερογλυφικά!Προσαρμοστικότητα, ειδάλλως θα χάσουμε πολλά ταλέντα που μπορούμε να τους δείξουμε αυτά που εμείς γνωρίζουμε.

3) Έχω τελειώσει το τάδε πανεπιστήμιο, το τάδε μεταπτυχιακό (πριν 20 έτη). Και πότε διάβασες το τελευταίο βιβλίο; Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι οι νέοι εμπνέονται από αγάλματα;
Άρα θέλει δια βίου μάθηση και εκπαίδευση. Για να είμαστε σύγχρονοι και εξελίξιμοι χρειαζόμαστε και διάβασμα και παρακολούθηση διάφορων σεμιναρίων (στον κάθε κλάδο γίνονται σοβαρές προσπάθειες πια και στη χώρα μας)

4) Εμφάνιση. Ας αφήνουμε που και που το συντηρητικό προφίλ μας. Το μαύρο και το γκρι είναι πολύ ωραία και αυστηρά, δεν κάνουν όμως τη θέση μας. Επαφή μίνιμουμ και εδώ με τις σύγχρονες τάσεις μας φέρνει πιο κοντά στους νέους ανθρώπους για να μας ακούνε δε χρειάζεται να είμαστε Νεάντερταλ.

5) Ζητάμε από τα νεότερα παιδιά το καλύτερο.Τότε να τους το δείχνουμε. Να γινόμαστε και να είμαστε και εμείς καλύτεροι. Το δικό μας παράδειγμα δημιουργεί και ανοίγει δρόμους για τα νεότερα μέλη της κοινωνίας. Αν είμαστε αδρανείς, μην περιμένουμε εκείνα να είναι δραστήρια.

6) Απόμαχος. Μη φέρεσαι σαν απόμαχος ή εν δυνάμει συνταξιούχος.Δεν έλκει το μέλλον …το απωθεί!!

7) Παλιά …εμείς τα κάναμε καλύτερα! Σίγουρα κάποια πράγματα τα κάναμε καλύτερα.Όχι όλα όμως, κάποια τα κάναμε χειρότερα. Μη γίνεσαι γραφικός, δώσε τους και δίκιο! Με το να τους λες πως έχουν πάντα άδικο εκτός ότι γελούν πίσω από την πλάτη σου, απομακρύνονται…

8) Μη γίνεσαι καταστροφολόγος. Πολλές φορές ιδιαίτερα οι πολύ μεγαλύτεροι παρουσιάζουν ένα σκηνικό “δίχως αύριο”, επειδή αυτό λίγο φυσιολογικά εξυπηρετεί τη δική τους αντίληψη βγαίνοντας σιγά σιγά στη σύνταξη. Η ζωή συνεχίζεται …

9) Γερνάς όταν οι αναμνήσεις σου είναι περισσότερες από τα όνειρά σου. Κανένας νέος δε θέλει να συνεργάζεται με ανθρώπους που μιλούν περισσότερο για το παρελθόν παρά για το μέλλον!

10) “Εσύ δεν ξέρεις, είσαι νέος”. Ναι, μόνο όταν θα το ξαναπείς αυτό να θυμάσαι πως όλοι οι εφευρέτες και καινοτόμοι είχαν γονείς προφανώς ηλικιακά μεγαλύτερους που δεν ήταν εφευρέτες. Άκουσε τον νέο. Μπορεί όντως να λέει κάτι! Κάτι εντελώς λάθος, μπορεί να σου λέει όμως την πιο φρέσκια και καλύτερη ιδέα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Άκουσε τον λοιπόν.

Σαν κοινωνία, σαν χώρα, όλα τα παραπάνω τα έχουμε λίγο αυξημένα και τα επικαλύπτουμε με το πέπλο της “παράδοσης”.

Ας κρατήσουμε τις παραδόσεις μας και ας αφουγκραστούμε τα νεότερα παιδιά γιατί σε λίγο θα μείνουν στη χώρα οι τουρίστες και οι συνταξιούχοι!

Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω πως όταν κατηγορούμε τους νεότερους κατηγορούμε έμμεσα τους εαυτούς μας. Το να γίνουν καλύτεροι είναι στοίχημα και πρέπει να κερδηθεί.

Μόνο τότε θα έχουμε αφήσει και θα έχουμε κάνει κάτι όντως άξιο. Δε θέλουν μηνύματα απαισιοδοξίας και καπελώματος. Οι αληθινά δυνατοί φροντίζουν για πολύ δυνατότερους διαδόχους!

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News