H ανάγκη για απόλυτη συνειδητότητα

By

Εγκέφαλος και brain coaching

Μια φορά και έναν καιρό, ήταν ένα μικρό κορίτσι που ερωτεύτηκε ξαφνικά κάποιο διάσημο – για αυτήν – πρόσωπο. Περισσότερο γνωστό στον αντρικό πληθυσμό, παρά στο γυναικείο. Ο Ayrton Senna, οδηγός της Formula 1 που χάθηκε μέσα στην πίστα το 1994,  της είχε τραβήξει την προσοχή τότε για την ομορφιά του. Όμορφο, ήρεμο πρόσωπο με δυνατά στοιχεία. Χρόνια μετά, μεγάλωσα και η πορεία της ζωής με έφερε στο brain coaching.

Δε δηλώνω ότι είμαι executive coach, να δουλεύω δηλαδή με στελέχη εταιριών, αν και αυτή είναι η βασική μου ενασχόληση μαζί με τη διδασκαλία τεχνικών coaching. Ούτε life coach όπως με αναφέρουν τα media επειδή απλά αυτό είναι πιο γνωστό στην Ελλάδα. Μα ούτε και ως health & wellness coach που είναι ο τομέας που ασχολούμαι σε ερευνητικό επίπεδο. Όχι. Η βάση της δουλειάς μου είναι η βάση της ανθρώπινης νόησης: το μυαλό. Και αφού αυτό «προπονώ», εγώ και η ομάδα μου είμαστε brain coaches.  Τι σχέση έχει τώρα ο Σέννα με το coaching; με την ευτυχία, με τα θέλω, με την trendy ατάκα «ετοιμάσου να αλλάξεις τη ζωή σου»;

Ayrton-Senna-books

Ταχύτητα και αποφάσεις ζωής

Πριν γίνω coach, ήμουν καθηγήτρια – δασκάλα όπως προτιμώ να λέω. Σε μικρά παιδιά, σε εφήβους, σε.ενήλικες. Πάντα είχα μια απορία: γιατί οι άνθρωποι κάνουν πράγματα που είναι σε βάρος τους; Γιατί δεν μπορούν να πάρουν τη σωστή απόφαση τη στιγμή που πρέπει; Και άλλα παρόμοια ερωτήματα. Μετά, το 2008, έγινα coach. Και ήρθε ξανά ο Senna στο προσκήνιο όταν είδα την ταινία το 2010 και αναρωτήθηκα: τι κάνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο να παίρνει τις σωστές αποφάσεις σε δέκατα του δευτερολέπτου, κάτω από τρομερή πίεση και με τη γνώση ότι η λάθος επιλογή μπορεί να αποβεί μοιραία; Και μη βιαστείς να πεις ότι προφανώς δεν ήταν κάτι το εξαιρετικό ο εγκέφαλός του αφού τελικά σκοτώθηκε (απλά διάβασε το βιβλίο του Β. Τσακίρογλου: Σέννα, το πνεύμα της ταχύτητας).

Πίσω στην ευτυχία και τα θέλω: τι έκανε ο Σέννα που αν το μιμηθείς – στο βαθμό που μπορεί ο καθένας – θα μπορείς να παίρνεις τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή ακόμα και όταν νιώθεις ότι όλα πάνε στραβά; Η απλή απάντηση – προς το παρόν διότι μελλοντικά θα απαντώ στο ερώτημα όλο και πιο ολοκληρωμένα μέσα από τις ιστορίες μου – είναι η απόλυτη συνειδητότητα. Ο Σέννα είχε την ικανότητα να ελέγχει κατά βούληση σκέψεις και συναισθήματα τη στιγμή που έπρεπε να μπει σε κατάσταση «ροής» (flow) για να πετύχει το αποτέλεσμα που ήθελε. Ο ίδιος επιδίωκε να εισέρχεται σε αυτή την κατάσταση και ομολογεί ότι το πέτυχε μόνο μια φορά στην απόλυτη μορφή της.

Pam-&-Tsak-4---Copy

Οπότε, όπως καταλαβαίνεις δεν έχει νόημα να βάζεις ως στόχο την ευτυχία και τα θέλω σου. Το πρώτο βήμα είναι να γευθείς την πειθαρχία στις σκέψεις και τα συναισθήματά σου και να δοκιμάσεις την αυτόβουλη επιλογή. Φυσικά αυτό μπορεί να πάρει από ένα ως δέκα χρόνια για να το πετύχεις, αλλά έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις; Κατά συνέπεια η ευτυχία και οι επιτυχίες προαπαιτούν τα παραπάνω βήματα. Στην ουσία είναι υποπροϊόντα της πετυχημένης προσπάθειας για συνειδητότητα.

Ο  Senna και εσύ…

Όταν έρχεται η δύσκολη στιγμή, πως τα καταφέρνεις να επιβληθείς των αρνητικών σου σκέψεων και συναισθημάτων; Με ποιόν τρόπο καταφέρνεις να διαχωρίσεις τους εξωτερικούς παράγοντες και να αντιληφθείς το εύρος και το βάθος των δεξιοτήτων και ικανοτήτων σου; Καταρχήν, ξέρεις ρεαλιστικά ποιες είναι οι ικανότητές σου; Γνωρίζεις πότε χρησιμοποιείς τις δεξιότητές σου και πως, αν τις χρησιμοποιείς αποτελεσματικά, δηλαδή, ή όχι; Και τέλος, μπορείς να τις χρησιμοποιείς κατά βούληση, όχι μόνο όταν όλα σου πάνε καλά, αλλά κυρίως όταν τα πράγματα είναι δύσκολα ή δεν περνάνε από το χέρι σου και η πίεση και το άγχος φαίνονται ανυπέρβλητα;

Μάθημα

Σήμερα σε «προπόνησα» ελαφρώς στο να αποκτήσεις συνειδητότητα ως προς τις δεξιότητες και ικανότητές σου και στην κατανόηση της ανάγκης για απόλυτη συνειδητότητα ως το πρώτο βήμα που θα σε οδηγήσει στην τελική προσωπική σου ευτυχία και τα θέλω σου.

1 Comment
  1. Avatar
    Despoina 7 έτη ago

    Καλή αρχή! Αναμένω την επόμενη “προπόνηση” μυαλού!

Comments are closed.

You may also like

Hot News