Εγώ είμαι ψυχαναγκαστική-Εσύ είσαι;

By

Τελευταία έχω παρατηρήσει στον εαυτό μου να έχω πολλές φοβίες. Καταρχήν θα ξεκινήσω με τη φοβία του θανάτου, που πάνω κάτω όλοι οι άνθρωποι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, αλλά δεν την συζητούν κάθε μέρα. Έχει φτάσει στο σημείο κολλητός μου να με βρίζει, κι όχι αδίκως. Δεύτερον. Έχω μανία με τις ασθένειες. Θέλω να μαθαίνω τα πάντα γι’ αυτές. Στο δεύτερο επίπεδο μάλιστα, νομίζω ότι τις έχω! Ξαφνικά όλα τα συμπτώματα μου έχουν χτυπήσει την πόρτα και σήμερα έχω τη μία ασθένεια κι αύριο την άλλη! Τρίτον έχω υστερία με τα μικρόβια. Καθαρίζω συνέχεια το σπίτι (ενώ μένω μόνη μου). Μπορεί να βάζω σκούπα και δύο φορές την ημέρα ενώ όταν έρχεται κόσμος στο σπίτι τον κοιτάω στα πόδια και από ευγένεια με ρωτούν: «Να βγάλουμε τα παπούτσια»; Κι εγώ φυσικά χωρίς να ντρέπομαι, απαντώ «ναι»! «Είσαι ψυχαναγκαστική», μου λέει ο κολλητός μου χθες το βράδυ την ώρα που βλέπαμε μία ταινία, με την πρωταγωνίστρια να μου μοιάζει σε πολλά! «Να σαν κι αυτήν», συμπληρώνει. Εγώ να σου πω την αλήθεια δεν πρόσεχα πολύ την ταινία, αλλά μόλις μου είπε τη λέξη «ψυχαναγκαστική», έψαξα στο google και βρήκα πότε ένας άνθρωπος διακατέχεται από ψυχαναγκασμό. Εγώ είμαι σίγουρα ένας. Εσύ;

psi01
Ανησυχείς υπερβολικά για όλα. Από το τι θα μαγειρέψεις μέχρι τι ώρα θα γυρίσει ο δικός σου στο σπίτι.
Η παράλογη ανησυχία για τη βρωμιά, τα μικρόβια και τη μόλυνση.
Η υπερβολική ανησυχία για ατυχήματα. Τόσο δικά σου όσο και αγαπημένων σου ανθρώπων. Κυρίως για αυτούς.
Αίσθηση υπερβολικής ευθύνης για την ασφάλεια των άλλων. Θέλεις ανά πάσα ώρα και στιγμή να ξέρεις ότι όλοι γύρω σου είναι καλά. Αν δεν μπορείς να είσαι σίγουρη γι’ αυτό διακατέχεσαι από υπερβολικό άγχος και στρες.
Δυσάρεστες σκέψεις πάνω στο σεξ.
Φοβάσαι ότι όταν σκέπτεσαι αρνητικά ταυτόχρονα θα προκαλέσεις κάτι κακό στα αγαπημένα σου πρόσωπα.

 

psixanagkasmos

Και τώρα τι κάνουμε;
Καταρχήν μην αγχώνεσαι. Αυτή είναι μία διαταραχή άγχους η οποία βέβαια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα αν δεν ελεγχθεί. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις (μαζί κι εγώ) είναι να σκέφτεσαι θετικά. Όταν σκέφτεσαι αρνητικά ταυτόχρονα προσελκύεις αρνητικά πράγματα. Γι’ αυτό όταν ξυπνάς να σκέφτεσαι ότι η μέρα σου θα πάει περίφημα. Αν σε πιάνει εμμονή ότι όλα θα πάνε χάλια, πήγαινε σε ένα ήρεμο μέρος στο σπίτι και προσπάθησε να βάλεις μουσική και να χαλαρώσεις. Το σίγουρο είναι ότι μόνο εσύ μπορείς να το ελέγξεις αυτό και κανείς άλλος. Αν το θέλεις θα το κάνεις. Γιατί δεν υπάρχει ‘’δεν μπορώ’’ αλλά ‘’δε θέλω’’.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News