Επίγνωση, καινοτομία και start-ups

By

Μια τρελή ιδέα

Κάποτε στον κόσμο ήταν πιο σημαντικό να αποκτήσεις γνώσεις και να βρεις μια καλή, σταθερή δουλειά είτε στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Τα τελευταία χρόνια, όμως υπάρχει μια στροφή σε νέες επαγγελματικές δραστηριότητες με την πιο γνωστή να είναι αυτή των start-ups, των νεοφυών επιχειρήσεων, δηλαδή. Σε πείσμα της μιζέριας και καταθλιπτικής συμπεριφοράς, μια μέρα βρέθηκα σε ένα υπέροχο περιβάλλον ανάμεσα σε νέους και νέες που είχαν, αν όχι όλοι, σχεδόν όλοι από μια τρελή ιδέα!

DSC05816

Πορτοκάλια και business coaching

Μια μέρα, λοιπόν, βρέθηκα σε ένα χώρο που έχει ως σύμβολό του το πορτοκάλι – λογικό αφού λέγεται Orange Grove! Το Orange Grove είναι μια μοναδική στον κόσμο πρωτοβουλία: ξεκίνησε από τον πρέσβη της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Jan Versteeg, η οποία υποστηρίζεται από την πρεσβεία της Ολλανδίας. Σύντομα υλοποιήθηκε η ιδέα ενός ανοιχτού χώρου για start-ups όπου εκπαιδεύονται από καθηγητές Ολλανδικών πανεπιστημίων και όχι μόνο, δικτυώνονται και τον χρησιμοποιούν ως γραφείο τους.

Η συζήτηση με την project manager, την Άννα- Μαρία, ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες για μένα: βρέθηκα εκεί για να «κοουτσάρω» νέα παιδιά με καταπληκτικές επιχειρηματικές ιδέες αλλά με ανάγκη για κατεύθυνση στην επιχειρηματικότητα και τέσσερα στοιχεία που ανέλαβα να τους αναπτύξω: την αυτοπεποίθηση, την ανθεκτικότητα, την πειθαρχία και πως να κάνουν pitch την ιδέα τους σε επενδυτές.

DSC05774

Αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα σχετικά εύκολο παιχνίδι ακόμα και για εσένα. Αρκεί να αντιληφθείς ότι δε χρειάζεται να εστιάσεις στην αυτοπεποίθηση, αλλά στην αυτοεκτίμηση. Και για να τη χτίσεις αυτή μπορείς να θέσεις το εξής ερώτημα στον εαυτό σου: εάν με πωλούσα σε ένα φανταστικό σύμπαν, πόση αξία θα είχα; Εάν απαντήσεις τίποτα ή ελάχιστα, αναρωτήσου πρώτα αν σου αρέσει να δραματοποιείς τις καταστάσεις τόσο που σου έγινε συνήθεια και για την αυτοεκτίμησή σου! Αλλιώς εύκολα μπορείς να δουλέψεις τα 24 δυνατά στοιχεία της προσωπικότητάς σου, εντοπίζοντας τα πιο ισχυρά και ενεργοποιώντας αυτά που δε χρησιμοποιείς τόσο συχνά. Η αυτοεκτίμηση αυξάνεται με την επίγνωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων σου.

Ανθεκτικότητα

Η νέα μόδα στις εταιρείες είναι τα προγράμματα που αυξάνουν την ανθεκτικότητα – την ικανότητα, δηλαδή, να ανταπεξέρχεσαι σε κάθε δυσκολία και να βγαίνεις νικητής. Θεωρείται από τις πιο δύσκολες δεξιότητες για να αναπτύξεις αφού στην ουσία η ανθεκτικότητα αναπτύσσεται όταν τρως τα χαστούκια της ζωής. Ωστόσο, είναι από τις πιο απαραίτητες για να μπορείς να σηκώνεσαι όταν πέφτεις. Για να σε βοηθήσω να αναπτύξεις τη δική σου ανθεκτικότητα θα πρέπει να κατανοήσεις το μόττο μου: η ζωή δεν έρχεται με εγγυήσεις. Άρα φρόντισε να είσαι προετοιμασμένη και προετοιμασμένος για όλα – να γίνεις ανθεκτική!

SANY0050

Πειθαρχία

Θα το πιστέψεις αν σου πω ότι η πειθαρχία είναι η μεγαλύτερη μορφή ελευθερίας; Όταν πειθαρχείς, ολοκληρώνεις τις υποχρεώσεις σου στο απαιτούμενο χρονικό διάστημα εκπρόθεσμα και έτσι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες που να αιωρούνται μέσα στο μυαλό σου, δημιουργώντας σου άγχος και τύψεις. Συνεπώς το μυαλό σου είναι ελεύθερο από το βάσανο της αναβλητικότητας και με την υπέροχη δυνατότητα να σκεφτεί δημιουργικά και αποδοτικά. Και μπορείς να κοιμάσαι ήσυχη: η πειθαρχία μαθαίνεται!

LearnWorlds

Pitching your idea

Μια «τέχνη» που μπορεί να σε βοηθήσει τόσο όσο και τα νεαρά start-ups όπου πολλές φορές η τύχη της ιδέας τους στηρίζεται στην ικανότητά τους να «πιτσάρουν» την ιδέα τους με τόσο ωραίο και σωστό τρόπο ώστε να πάρουν την επένδυση που τους αξίζει. Έτσι και εσύ μπορείς να μάθεις την τέχνη να παρουσιάζεις μια ιδέα γενικότερα ή τον εαυτό σου ακόμα για να πετύχεις σε μια συνέντευξη. Έχεις τρία με πέντε λεπτά για να τα καταφέρεις!

SANY0052

Μάθημα

Η σημερινή προπόνηση σε βοήθησε να καταλάβεις την έννοια των start-ups και σε τι «κοουτσάρονται». Ίσως και εσύ να έχεις μια καταπληκτική ιδέα – μη φοβάσαι το άγνωστο. Τα περισσότερα πράγματα στη ζωή είναι άγνωστα, και όπως είπα παραπάνω, η ζωή δεν έρχεται με εγγυήσεις. Μια ιδέα, λίγη αυτοπεποίθηση, αρκετή ανθεκτικότητα για να επανέρχεσαι όταν πέφτεις σε βιτρίνες, και τη δεξιότητα να κάνεις pitch την ιδέα αυτή ή τον εαυτό σου και ιδού! Ένα νέο μέλλον μπορεί να ανοιχτεί μπροστά σου.

Αν έχεις κάποια καλή επιχειρηματική ιδέα, μπορείς να την υποβάλλεις στο Orange Grove μέχρι το Γενάρη 2015.

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News