Εθελοντισμός, αυτοσεβασμός και νεανικές ανησυχίες

By

Παγκόσμια μέρα εθελοντισμού

Όταν αρχίσεις να δίνεις για καλό σκοπό εθελοντικά, σπάνια σταματά αυτό. Το ίδιο συνέβη και σε εμένα πριν από περίπου ένα μήνα όταν εκεί που περίμενα το επόμενο start-up για να του κάνω confidence  και business coaching στο Orange Grove, συνάντησα ένα παλικάρι γύρω στα 27 που είχε έρθει να συζητήσει την πιθανότητα να του δοθεί ο χώρος για κάποιες εκδηλώσεις που θα οργάνωνε για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού – που παρεμπιπτόντως έμαθα ότι είναι στις 5 Δεκεμβρίου.

Sparks_by_GloVo

Ποιοι είναι οι GloVo?

Ο νεαρός αποδείχτηκε ότι ήταν ο project manager του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, GloVo. Ο Άγγελος με πλησίασε αφού η υπεύθυνη του Orange Grove του εξήγησε ποια είμαι και τι κάνω εκεί και ότι από τα δυνατά σεμινάρια που διεξάγω είναι και αυτό της προετοιμασίας για pitching και η εκπαίδευση σε public speaking & presentation skills (δημόσια ομιλία). Έτσι μπήκα στο παιχνίδι του εθελοντισμού για μια ακόμη φορά.

Glovo-Pam-2

Τι σημαίνει να είσαι εθελοντής

Όταν γνώρισα το κοινό μου για την παρουσίαση που μου ζήτησαν να κάνω – The Secrets of Body Language σε σχέση με την πρώτη συνέντευξη για δουλειά και τη διαχείριση του άγχους γενικότερα – πραγματικά ενθουσιάστηκα. Είδα νέα άτομα ηλικίας 20 -27, με κοινές αρχές και αξίες, με αγάπη για το συνάνθρωπο, μια παιδική αφέλεια λόγω του νεαρού της ηλικίας τους αλλά μια καλοσύνη να βγαίνει από την ψυχή όλων των νέων που παρακολούθησαν το workshop.

GloVo-Pam-17

Γιατί δε θέλεις να γίνεις εθελοντής/ντρια;

Αυτή είναι μια ερώτηση που ζητώ να θέσουν στον εαυτό τους οι πιο πολλοί άνθρωποι και θα ήθελα να το θέσω και σε εσένα… Όταν ο εθελοντισμός δίνει τόσα πολλά – από networking ως ψυχική ανάταση, από ανάπτυξη δεξιοτήτων σε κάτι που μπορεί να ξέρεις ή να μαθαίνεις για πρώτη φορά μέχρι την εργασιακή εμπειρία – γιατί δεν υπάρχουν περισσότεροι εθελοντές; Τι είναι αυτό που ρεαλιστικά σε σταματά από το να διαθέσεις χρόνο και ενέργεια σε άλλους που μπορεί να έχουν την ανάγκη σου; Οι Δανοί, που θεωρούνται με βάση τις έρευνες ο πιο ευτυχισμένος λαός, δουλεύουν λιγότερες ώρες την εβδομάδα για να προσφέρουν εθελοντικά μιας και έχει αποδειχθεί ότι ο εθελοντισμός δημιουργεί θετικά συναισθήματα που συντελούν στην ευτυχία!

GloVo---24-CSs

Η δύναμη του εθελοντισμού

Αυτό που ένιωσα την ημέρα εκείνη που είχα απένταντί μου 70 νέους και νέες που ανήκουν στην ομάδα της GloVo και που συμμετείχαν στις δράσεις του τριήμερου event Sparks που διοργάνωσαν για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού ήταν κάτι πέρα από καθε φαντασία. Η ευγένεια και η ευγνωμοσύνη τους ήταν διάχυτες σε κάθε τους κουβέντα, σε κάθε ευχαριστώ, σε κάθε χειροκρότημα. Και τότε ένιωσα τυχερή και ευτυχισμένη για τις 6 ώρες που έδωσα σε αυτά τα άτομα – απλά επειδή το άξιζαν και αξίζουν ακόμα περισσότερα.

Glovo-Social-Cooking

Coach yourself

Τι είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει και εσένα να βιώσεις παρόμοια συναισθήματα ως εθελοντή/ντρια; Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο καλό κάνει ένας εθελοντής, πέρα από την ατομική και κοινωνική διάσταση, και στην οικονομική διάσταση ενός κράτους; Έχεις αναρωτηθεί για ποιο λόγο υπήρχε ανέκαθεν ο εθελοντισμός ώστε να δεις τα ωφέλη και να κινητοποιηθείς και εσύ; Σε τι βαθμό έχεις συνειδητοποιήσει ότι έχει το εθελοντικό έργο έχει άμεση σχέση με τον αυτοσεβασμό; Και ενώ μου αρέσει να βλέπω άτομα να γυμνάζονται και να βάζουν στόχο να τρέξουν ένα μαραθώνιο, μήπως θα πρέπει να δαπανάται εξίσου ενέργεια για το καλό της κοινωνίας χωρίς να ζητάμε κάποιο αντάλλαγμα;

Glovo-Social-sharing

Μάθημα

Ο εθελοντισμός είναι ο καλύτερος τρόπος να αποβάλλεις τον εγωισμό σου ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεις τον εσωτερικό σου κόσμο, συνδέεσαι με τα συναισθήματά σου, αποκτάς γνώσεις και εμπειρία και ίσως και ένα σύντροφο με παρόμοιες αρχές και αξίες! Η προπόνηση μυαλού αυτή τη φορά σε έκανε να κοιτάξεις μέσα σου υπό ένα νέο πρίσμα ώστε να δεις πρώτα από όλα πως βλέπεις την κοινωνία και το ρόλο σου μέσα σε αυτή με το ερώτημα: που βρίσκεται η δική σου ευθύνη;

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News