Γράμμα στον ακατανόμαστο

By

“Coach πονάω”


Πάντα απολαμβάνω τις εκπλήξεις – βασικά τις θεωρώ δείγμα δικής μου ανθεκτικότητας, ειδικά τις αρνητικές εκπλήξεις. Αυτή όμως ήταν μια ευχάριστη έκπληξη από μια νεαρή κοπέλα που αποφάσισε να γυρίσει τη συνεδρία μας σε γράμμα προς τον ακατανόμαστο.

Relationship coaching 1

Κατανοώντας τι ζητώ

” ‘Εχω ανάγκη να περάσω λίγο καλά διότι τόσα χρόνια δεν περνάω καλά”. Δεν είχα λόγο να την αμφισβητήσω. Μετά από αρχικά μια ώρα συνεδρία που τελικά μετετράπη σε μαραθώνιο coaching για σχεδόν δύο 24ωρα, οι «συζητήσεις/συνεδρίες» κατέληξαν σε αφύπνιση. Αυτή τη φορά αντί να γράψω το κλασικό άρθρο με τη δική μου οπτική, παραθέτω το “γράμμα προς τον ακατανόμαστο” όπως σχεδόν μου το είπε.

Μυαλό πριν την εμφάνιση

Ο επόμενος με τον οποίο θα τα φτιάξω θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά – δε ζητάω και πολλά! Θέλω να έχει κάνει κάτι στη ζωή του, να μην είναι ένας άχρηστος που πίνει φραπέδες όλη μέρα. Να είναι ανώτερος για να μπορεί να σταθεί ισάξια απέναντί μου και να έχει την ικανότητα να με ανταγωνιστεί στα ίσια.

Θα πρέπει να μη βαριέμαι άρα καλό είναι να μπορώ να συζητήσω μαζί του και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχει άποψη – δεν είναι θέμα “παραδοσιακής” ή συμβατικής μόρφωσης, ας είναι της ελεύθερης γνώσης, αρκεί να διαβάζει επί ευρέων θεμάτων, να έχει ενδιαφέροντα και να ψάχνει ερεθίσματα. Όταν ανοίγει το στόμα του να μην πετάει βατράχια

Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να έχει πήξει ο εγκέφαλος του. Να έχει ξεπεράσει τη φάση του να παίζει με το game boy του (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και να έχει φάει τα χαστούκια του ώστε να ξέρει πως να φέρεται σε μια κοπέλα ή μια γυναίκα – να μην είναι δηλαδή πια αγοράκι. Ο σωστός ο άντρας είναι πρώτα απ’ όλα σωστός με τον εαυτό του – δεν υπάρχει «θέλω, αλλά δεν πρέπει ή δεν μπορώ».

Αυτός που είναι σωστός με τον εαυτό του έχει και τη δύναμη της επιλογής του. Ξέρει τι επιλέγει και γιατί και μπορεί να το υποστηρίξει. Και τότε μπορεί να θεωρείται κύριος του εαυτού του.

Relationship coaching 2

“Φίλε, πρέπει να αλλάξεις…”

Ένας άντρας είναι πάντα συνεπής και σταθερός στις απόψεις του. Έχει την ικανότητα να να λέει συγγνώμη και ευχαριστώ, να αναγνωρίζει τα λάθη του και να τα διορθώνει. Να μην είναι παθητικός αποδέκτης των καταστάσεων αλλά να έχει συνείδηση και ευσυνειδητότητα. Να ξέρει τι του φταίει – για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να αποκτήσει επίγνωση του εαυτού του, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος γύρω του και να αντιμετωπίζει τις ευθύνες του και τις συνέπειες των αποφάσεών του.

‘Ολοι οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι – όλοι έχουν τα ελαττώματά τους. Αλλά οφείλουν να γνωρίζουν τις ατέλειες τους και να κάνουν κάτι για αυτό.

Σεβασμός και αυτο-σεβασμός

Επίσης θα πρέπει να είναι καλός – και καλός σημαίνει να είναι ευαίσθητος, να δείχνει κατανόηση στα προβλήματα και τις σκέψεις του άλλου. Να είναι ηθικός σε πολλαπλά επίπεδα – αυτό τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους.

Να έχει την τόλμη να υποστηρίζει την ηθική του και όχι να ακολουθεί την αγέλη. Αν όλα αυτά συνδυάζονται και με μία ωραία παρουσία «εντάξει, τα έχουμε όλα».

Αγόρια ή άντρες

Τελικά η νεαρή πελάτισσά μου κατέληξε στο εξής ιδιαίτερα ενδιαφέρον συμπέρασμα: ένα αγόρι δεν μπορεί να βοηθήσει ένα κορίτσι να γίνει γυναίκα και ένα κορίτσι δεν μπορεί να βοηθήσει το αγόρι να γίνει άντρας.

Ένας από τους δύο θα πρέπει να ωριμάσει πριν την ώρα του (αν και ιδανικά και οι δύο πρέπει) και να βοηθήσει τον άλλον να ωριμάσει. Η ωριμότητα είναι στοιχείο που έχουμε ήδη συζητήσει ως προς τις καλές σχέσεις σε προηγούμενο άρθρο.

213006257345268655dHxeHbWNc

Μάθημα 

Το γράμμα προς τον ακατανόμαστο αποτελεί μια πηγή αλήθειας.  Μέσα από την άποψη της νεαρής κοπέλας βγήκε και η αλήθεια για την ίδια. “Μια γυναίκα δε χρειάζεται να βγει για “κυνήγι”.

Αν έχει αυτοεπίγνωση, γνωρίζει τι έχει ανάγκη και ποιες είναι οι αξίες της, μπορεί να βγει με την παρέα της και χωρίς να κάνει κάτι οι άλλοι θα την προσέξουν.

Τα άτομα που έχουν φτάσει σε ένα καλό πνευματικό επίπεδο αυτοσεβασμού και επίγνωσης είναι η ήρεμη δύναμη και έλκουν τους άλλους γύρω τους.

Η κοπέλα ή γυναίκα που έχει βγει επί τούτου για “κυνήγι” προκαλεί διότι θέλει να προκαλεί ώστε να τραβήξει την προσοχή του άντρα. Η κοπέλα η οποία είναι  σίγουρη για τον εαυτό της έχει αυτοπεποίθηση, ξέρει τις αρχές της και δεν έχει ανάγκη να βγει ψάχνοντας για τον τέλειο σύντροφο».

Αλήθεια, τι ισχύει για εσένα;

You may also like

Follow @keepupgr

Hot News